18,212,025 BTC

Недвижими имоти или xChange Boost? Кое да избера?

недвижими имоти къща ръка поляна xChange Boost

Тази статия е продължение на поредицата ни от сравнителни публикации на тема инвестиции. В нея ще обсъдим може би най-популярния начин за инвестиране сред българите, а именно недвижимите имоти. Има насложени от поколенията разбирания, че влагането в недвижимо имущество винаги е правилно и разумно решение, което е лишено от рисковете на другите типове инвестиции. Това в определени ситуации може и да бъде вярно, но в голяма част от имуществените сделки се крият множество рискове и капани. В следващите редове ще се опитаме да представим обективно най-важните предимства и недостатъци на този тип инвестиране. Целта е всеки бъдещ инвеститор да има необходимата база, която да го навигира в избора му на следваща инвестиция.

Основни начини за печалба от недвижими имоти

Отдаване под наем

Това е може би първото нещо, за което всеки българин се сеща, когато чуе израза "пасивен доход". Пазар за апартаменти под наем ще има, докато има интерес от множество хора да живеят на съответното място. Точно поради тази причина най-големите пазари за апартаменти са големите градове (София, Пловдив, Варна и Бургас). Нужно е да отбележим, че растежът в цените на апартаментите невинаги може да бъде индикация за потенциално по-висок наем. Средната брутна доходност от апартамент под наем за големите градове в България е около 4.5%. Това означава, че един апартамент се изплаща с наеми за около 20 години, а когато включим разходите (данъци, поддръжка, ремонти и т.н.) нетната доходност ще намалее до 2.5% и 3.0%.

Капиталова печалба

Това е печалба, която е регистрирана в резултат на покачването на стойността на актива над цената, при която е закупен. Често този начин за печалба е пренебрегнат в страната ни. Дали заради сантиментална стойност или друга причина, но значителен процент от жилищата в България са празни. В последните години наблюдаваме стабилен растеж на цените на родните имоти, но много анализатори алармират, че скоро пазарът ще претърпи огромни промени (вследствие на здравната криза и войната в Украйна например).

Краткосрочен наем (Airbnb)

С развитието на всички платформи за отдаване на апартаменти, това става все по-предпочитан начин за използване на налично недвижимо имущество. Дневните и седмичните престои са много по-доходоносни от дългосрочните договорни наеми. Тук обаче има няколко условности за собствениците - доста по-голяма ангажираност на време (организация по посрещане, отбелязване на резервации и почистване) и по-бърза амортизация на апартамента (нужда от чести ремонти). В допълнение, имотите, които се отдават под наем чрез онлайн платформата, подлежат на категоризация, а собственикът е нужно да плаща осигуровки и данък печалба върху доходите си, което допълнително намалява потенциалната печалба и увеличава ангажираността.

Минуси или потенциални рискове на недвижимите имоти

Колкото и хубаво да е да имаме възможност да инвестираме в недвижими имоти, това не идва без рискове и минуси. Ще отбележим универсалните притеснения, които всеки инвеститор би имал независимо от размера на инвестицията и населеното място.

Локация на жилището

Тук популярността на инвестициите в недвижими имоти играе срещу инвеститорите, защото колкото по-голямо е търсенето в желаните квартали, толкова е и по-висока цената за придобиване. Лошото е, че компромис с локацията може да доведе до получаване на нисък наем и липса на купувачи.

Капитал

На всички е ясно, че няма как да инвестираш в имот 100 лв. (за разлика от xChange Boost). За покупка на имот са нужни или всички средства, или част от тях (минимум 10% от сумата) за съфинансиране от банка. Тази инвестиция би била огромна за един средностатистически българин и така би му отнела възможността да има остатъчен капитал, с който да диверсифицира портфолиото си.

Ликвидност

Нашето мнение е, че това е огромният минус на недвижимите имоти. За разлика от другите типове инвестиции, където бързо можеш да изкараш парите си и да ги преместиш в друг актив, тук това може да отнеме месеци или дори години. При това говорим в случай, че имаме възможността да чакаме това да се случи. Ако парите, вложени в това жилище, ни трябват спешно, а пазарът в този момент не е на наша страна, ще бъдем принудени да продадем на сериозна загуба под пазарна цена.

Разходи

Освен цената на имота има доста допълнителни разходи по един недвижим имот. Такива са таксите по прехвърляне на собствеността, данъци, застраховка, годишна такса по поддръжка на сградата, облагане на доходите от наем и потенциални ремонти.

Ангажираност

Това е огромен проблем при отдаването на имота под наем. Непознати хора ще живеят във вашата инвестиция и трябва да ги подберете добре, за да си спестите бъдещи главоболия. Но има универсални ситуации за всеки наемодател - желания от всякакъв характер (въпроси за домашни любимци, отопление, козметични промени, проблеми с уреди, течащи казанчета, проблеми с бойлери, диагностика на климатици и т.н.).

Защо някой би предпочел инвестиция в xChange Boost пред такава в имот?

Ако все още не сте запознати напълно каква точно представлява услугата xChange Boost, може да прочетете повече в тази статия. Сега нека да разгледаме как нашата услуга се справя с недостатъците на инвестирането в недвижими имоти.

Локация

xChange Boost решава проблемите с локацията на жилището и борбата за места. Неограничен брой хора могат да използват приложението, като тази конкуренция изобщо не са отразява на вашата доходност и инвестиции.

Капитал

Минимумът за инвестиция, която да започне да генерира постоянен пасивен доход е 100 лв. (= 100 xBGN). Това на практика позволява дори на безработен студент да влага спестяванията си и те да работят за него, което е невъзможно да стане при кандидатстване за кредити за недвижим имот.

Ликвидност

При xChange Boost депозираните пари могат да се изтеглят във всеки един момент без допълнителни такси. Няма чакане на купувач, няма такси по прехвърляне, няма зависимост от инфлация и свиване на пазара.

Разходи

Единствените съществуващи разходи в платформата са таксите на платежните методи или таксата за блокчейн транзакцията.

Надяваме се тази сравнителна статия да е полезна както на начинаещи инвеститори, така и на опитните, които търсят допълнителна диверсификация на портфолиото си. Тук може да прочетете и друга наша статия, в която сравняваме P2P инвестиции и xChange Boost. Ще се радваме да ни пишете на [email protected], ако имате въпроси.

Приготвили сме още интересни сравнителни анализи между различните инвестиционни инструменти, така че бъдете нащрек!

 

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.