18,212,025 BTC

Двама се карата, третият и четвъртият печелят? Решенията SEGWIT2MB и EXTENSION BLOCKS набират скорост

Източник: Cointelegraph.com от Уилям Суберг |
двама се карат третия печели Биткойн

 

SegWit2MB and Extension Blocks набират популярност като потенциални решения на нестихващия дебат - как да се увеличи капацитетът на блоковете, съхраняващи информацията за всяка една Биткойн транзакция. Но както стана ясно през последните две години, мненията на експертите винаги са на двата полюса и този път не правят изключение.

 

Всъщност SegWit2MB въобще не е нова концепция, но стана популярна последните дни, след като Серджо Лърнър, главният експерт по сигурността на Биткойн, я представи на останалите Bitcoin Core разработчици като един разумен компромис. Идеята е комбинация от увеличаването на големината на блока от 1MB на 2MB и SegWit, който позволява по-бързо обработване на транзакциите, тъй като подписът на всяка една се съхранява по такъв начин, че един блок може да побере повече.

 

Разумният компромис

 

Главният изпълнителен директор на ShapeShift, Ерик Ворхийс, подкрепи Лърнър, че SegWit2MB балансира между социалната и техническата страна на проблема. Но на друго мнение е Ник Сабо, един от главните разработчици на Bitcoin Core, който отхвърли този вариант и написа, че решението може да бъде "задоволително единствено за някой невежа".

 

Още решения

 

В същото време, екипът зад сайта за закупуване на намалени стоки чрез Биткойн, Purse.io, разработва различен метод за решаване на проблема с капацитета на блок-веригата, т.н. „Extension blocks”. Разширението позволява всеки да има правото да избира - дали да поддържа по-големи блокове в допълнение на основния 1MB блок или не. По този начин броят на транзакциите, които могат да бъдат обработени за единица време, ще се увеличи.

 

Както SegWit2MB, така и Extension blocks представляват софтуерен ъпдейт, който няма да доведе до разделяне на Биткойн на две различни валути, тъй като копачи, които използват стария протокол, пак ще могат да разпознават новите блокове, т.н. „soft fork”. Най-общо казано, има съвместимост между старата и ъпдейтнатата версия, докато в случая  на „hard fork”, неприемането  от част от копачите на обновения софтуер ще предизвика разделянето на Биткойн на две отделни виртуални валути, тъй като старият и новият протокол са несъвместими един с друг.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.com.

 

Имат ли потенциал някое от тези две решения да получат съществена подкрепа? Какви са Ви опасенията?