18,212,025 BTC

P2P инвестиции или xChange Boost? Кое да избера?

p2p кредитиране телефон ръце xChange Boost

Всички ние търсим начини да запазим и увеличим стойността на спестяванията си в тези бурни времена на нарастваща инфлация, пандемична криза и несигурна международна политическа обстановка. Тази статия ще послужи за сравнение на две инвестиционни опции - P2P Lending и нашата нова услуга xChange Boost. Затова нека ги разгледаме по-подробно.

Какво е P2P Lending?

С прости думи P2P Lending е кредитиране, при което връзката между кредитополучателя и заемодателя се осъществява директно. Този начин на кредитиране прескача установеното банково кредитиране. P2P Lending най-често се осъществява с помощта на дигитални платформи, които са бързи и лесни за използване. Точно това го прави предпочитана алтернатива пред традиционните финансови услуги. Много често тези платформи предоставят много по-изгодни параметри на сделките спрямо техните основни конкуренти - банките. Тези платформи обикновено дават свобода да се избира колко да инвестирате, за какъв период и други допълнителни условия по кредитите.

Как работи P2P Lending?

Математиката на този вид кредитиране е лесна - колкото по дълъг е периодът на инвестицията, толкова по-висока е възвръщаемостта. Инвеститорът всеки месец получава лихвата и главницата по кредита.

Рискове на P2P Lending

Кредитен риск

Този риск се асоциира с невъзможността на кредитополучателя да изпълни задълженията по кредита си. Повечето P2P платформи регистрират над 60% провалени кредити. Това може да е резултат от редица причини - фалит, смърт, болест, загуба на работа и др. Този риск отчасти може да бъде минимизиран от платформите, които имат гаранция за обратно изкупуване от оригинатора (Buyback Guarantee). В този случай се компенсира непогасената главница, но отново има минус - губи се лихвата и следователно доходността пада. 

Пазарни рискове

Издателите на кредити могат да претърпят потенциални загуби при флуктуация на лихвените проценти, независимо дали надолу или нагоре. Лошото е, че P2P платформите зависят от пазара и няма как да предложат сигурна фиксирана процентна доходност.

Фалит на платформата

За да се избегне този риск е нужно подробно проучване на P2P Lending платформата и нейния бизнес модел. Добре е да се запознаете с всички особености при регистрацията, валидацията и ликвидността в платформата. Рисковете от фалит на платформата са: затруднения в изтеглянето на активите, евентуална загуба на част от тях и нереализирани ползи през времето, в което се изясняват процедурите - няма да получавате лихва от инвестираните си средства.

Очаквана доходност при P2P инвестиране

На някои платформи може да се очаква около 8-11% доходност на годишна база, но това изисква добра стратегия и добър избор на кредитите. От друга страна готовите пакети обещават около 3-4% на годишна база. Трябва да се има предвид, че е възможно да не може да си изтеглите средствата веднага, ако желаете. Могат да бъдат заключени за дълъг период от време в зависимост от срока на кредитите, в които сте инвестирали, тъй като лошите кредити едва ли ще успеете да продадете на вторичния пазар.

Нека разгледаме и какво е xChange Boost.

Какво е xChange Boost?

xChange Boost е иновативна услуга, с която всички инвеститори могат да увеличат своите криптовалути и стейбълкойни, включително и xBGN, който е равен на българския лев, без да правят нищо. xChange изплаща на своите клиенти фиксирана награда в депозираната криптовалута на всеки час. Буквално парите работят за нас, докато ние си почиваме.

Как работи xChange Boost?

Всеки час се получават награди върху вложените активи, а размерът на фиксирания процент зависи от Boost плана според вложената сума. За да генерира награди и да може да изплаща високи печалби, xChange Boost обменя вложените активи в стейбълкойни (напр. USDT, USDC) и депозира средствата в различни децентрализирани протоколи, където се генерира печалба благодарение на предоставянето на ликвидност на децентрализирания пазар, т.нар. yield farming (staking, lending, liquidity providing). Тази печалба обикновено варира във времето, но xChange Boost премахва риска от променливите печалби, като изплаща фиксирана награда на клиентите си.

Рискове на xChange Boost

Като всяка инвестиция, рискът никога не е нулев, но екипът ни се стреми да го сведе до минимум. Тъй като печалбата се генерира чрез стейбълкойни на различни платформи за децентрализира финанси (DeFi), то и рисковете са свързани с тях:

Пазарен риск

Няма пазарен риск, тъй като със средствата не се купуват криптовалути, чиято цена се променя постоянно. Екипът не търгува, а само купува стейбълкойни, които са вързани с долара, тоест имат стабилна цена.

Риск, свързан с издателя на стейбълкойни

В медийното пространство се разпространяват новини, свързани с това, че примерно USDT като стейбълкойн не е изцяло покрит от активи. Към момента, нашият анализ показва, че няма нужда от притеснение и компанията Tether, която стои зад USDT, е стабилна.

Риск, свързан с децентрализираните борси и протоколи

Това са хакове или злонамерени екипи, които създават протокол с цел неговото източване (rug pull). За да се предпазим от този риск, екипът ни проверява всеки един протокол обстойно и оценява дали има възможност за хакове или rug pulls. Ако има дори и минимална такава, средства не се влагат. Екипът ни също генерира печалба само на вече утвърдили се във времето децентрализирани платформи, на които има много ликвидност - доказателство, че са изключително сигурни. Екипът ни се занимава професионално с това от повече от 1 г., а опитът ни е безупречен към момента.

Очаквана доходност на xChange Boost

По трите скоростни плана на xBGN* (равен 1:1 на българския лев) в xChange Boost получавате фиксирана годишна печалба в зависимост от депозираната сума, която не варира във времето - 6%, 7% или 8%. Колкото повече вложите, толкова повече печелите, а средствата са постоянно налични, ако желаете да ги изтеглите. Такса за теглене също не дължите.

Защо да избера xChange Boost пред P2P Lending?

  1. Фиксирана и често по-висока печалба - процентът, който xChange Boost предлага, е обикновено по-висок от това, което бихте постигнали чрез P2P инвестиция, като също е фиксиран и не зависи от микро- и макроикономически фактори. Ситуацията, в която се намира светът, за съжаление, предполага и все повече хора да не могат да покриват заемите си;
  2. Гъвкави условия - депозираните средства в xChange Boost сметката могат да се изтеглят във всеки един момент без добавени такси за разлика от P2P платформите, където може да се наложи да чакате от няколко месеца до година, за да изтеглите средствата си;
  3. Постоянен доход - с xChange Boost на всеки час се получават награди върху депозираните активи без да правите нищо. При P2P инвестирането получавате лихви веднъж на месец, а и е нужна доза експертниза, за да направите високодоходно портфолио от кредити.

Надяваме се, че статията е била полезна и ще се радваме да ни пишете на [email protected], ако имате въпроси.

 

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.