18,212,025 BTC

Инвестиция във взаимни фондове или xChange Boost? Кое да избера?

надпис взаимен фонд фондове буркан пълен с монети растение xChange Boost

Продължаваме серията със сравнителни статии, чиято цел е да обясни по кратък и лесен начин различните инвестиционни финансови инструменти. В тази статия ще разгледаме взаимните фондове и защо те са още един начин за борба с инфлацията. Ако все още не сте се запознали с xChange Boost, можете да намерите повече информация в тези линкове - xChange Boost, Сравнение с P2P, Сравнение с недвижимите имоти, Сравнение с физическото злато и Сравнение с инвестициите в акции.

Какво са взаимните фондове?

Взаимните фондове са форма на колективно инвестиране, в която голям брой инвеститори се обединяват заедно, за да закупят ценни книжа - акции, облигации и др. Тази съвкупност на активи, които взаимният фонд придобива, се нарича портфейл. Този портфейл е управляван от професионални портфолио мениджъри, които имат нужните умения и опит в анализирането и инвестирането на финансовите пазари.

Как се печели от взаимни фондове?

Инвеститорите реализират своята печалба, когато стойността на дяла нарастне. Това се случва, когато цената на ценните книжа в самия портфейл увеличат стойността си. Ако инвеститорът е доволен от нарастването на стойността и продаде своя дял, той реализира печалба. Всеки взаимен фонд е задължен да изчислява доходността на дяловете и да информира инвеститорите си за различните движения на техните активи.

По какво се различават различните взаимни фондове?

Фондовете винаги се учредяват с определена инвестиционна стратегия и техният фокус може да бъде различен - акции в големи или малки компании, правителствени или корпоративни облигации, акции в специфичен сектор, активи в определени страни и т.н. Спрямо стратегията си на инвестиране, фондовете се делят на три типа - нискорискови, балансирани и високорискови.

В българското законодателство взаимните фондове са наричани колективни инвестиционни схеми (КИС) и съгласно закона, който регулира дейността на взаимните фондове в България (Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране или ЗДКИСДПКИ), те следва да инвестират само в ликвидни финансови инструменти, като има строги количествени изисквания към ликвидността на техните портфейли. В рамките на страната ни КИС не могат да инвестират в движимо и недвижимо имущество или в ценни метали.

Възможно ли е да ме измамят във взаимния фонд?

Взаимните фондове се управляват от лицензирани управляващи дружества, които работят на регулиран пазар с надзорен орган - Комисията за финансов надзор (КФН). Учредяването на всеки фонд минава през одобрение от КФН на документите, поясняващи политиката му, инвестиционната стратегия и финансови условия. Съответно всички инвеститори в български КИС са защитени от закона и дружествата са напълно прозрачни.

Каква е доходността на взаимните фондове?

В повечето случаи доходност от тези фондове се изплаща на инвеститорите всеки месец или на тримесечие. Разбира се, от по-рисковите активи се очаква по-голяма доходност, съответно по-ниската доходност е свързана с нискорисковите активи. Нужно е да отбележим, че прекалено ниска доходност на взаимни фондове може да не успява да покрива инфлацията в България. По този начин инвестиция в такъв нискорисков взаимен фонд може да бъде лишена от смисъл.

Какви са разходите при инвестицията във взаимни фондове?

Таксите при инвестирането във взаимни фондове варират спрямо профила на съответния фонд, но най-често са два вида:

  • Такси за покупка и продажба на дялове от фонда;
  • Такса за управление - разходи за плащане на фонд мениджър, счетоводители, юридически такси и т.н.

Кои са управляващите дружества в България, чрез които мога да инвестирам във взаимни фондове?

Може да видите всички членове в Българската асоциация на управляващите дружества на официалния им сайт - https://baud.bg/

Какви са предимствата на инвестицията във взаимни фондове?

  • Професионално управление - не са нужни никакви пазарни умения за инвеститора, защото активите се управляват напълно от портфолио мениджър;
  • Диверсификация - обикновено фондове инвестират в различни компании и сектори. По този начин инвестицията е по-устойчива на флуктуациите в цените;
  • Цените на един дял в договорен фонд не са толкова високи и това ги прави достъпни за повечето инвеститори;
  • Данъци - печалбата от български взаимни фондове не се облага с данък.

Минуси на инвестициите във взаимни фондове

  • Таксите - такса при придобиване и продаване на дялове и годишните такси за поддръжка;
  • Прекалено са зависими от избрания сектор;
  • Липса на прозрачност при активите - огромна част от взаимните фондове не предоставят пълна информация за портфейла си, като по този начин целят да защитят инвестиционната си стратегия от конкуренти;
  • Нискорисковите фондове имат почти никаква или нищожна печалба, която бива изядена от инфлацията;
  • Няма как да гарантират процентна доходност.

Защо услугата ни xChange Boost е добра алтернатива?

  • Нямаме допълнителни такси и такси за поддръжка;
  • Не сме зависими от определен сектор;
  • Пълна прозрачност на активите (инвестиция в стейбълкойни, сред които USDT и USDC);
  • Генериране на фиксиран пасивен доход, който решава проблема с риска от променливите приходи.

Очаквайте още сравнителни анализи между различните инвестиционни инструменти. Междувременно, ще се радваме да ни пишете на [email protected], ако имате въпроси.

 

 

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.