18,212,025 BTC

Инвестиция в S&P 500 или xChange Boost? Кое да избера?

SP 500 американски борсов индекс пръст кубче покачване спад xChange Boost

Едва ли има човек в света на инвестициите, който да не е чувал за S&P 500, но дори и да има такъв ще се опитаме по максимално разбираем начин да обясним какво точно представлява този индекс и защо толкова много хора инвестират в него. Тази статия е част от поредицата ни сравнителни статии, в които съпоставяме различните типове инвестиционни инструменти с новата ни услуга xChange Boost. Ако искате да прочетете някоя от тях може да посетите следните линкове - Злато, Акции, P2P кредитиране, Недвижими имоти, Взаимни фондове

Какво всъщност е S&P 500?

Най-просто казано - това е американски борсов индекс, който се състои от 500-те най-големи компании в страната и се счита за най-добрият показател за състоянието на стоковия пазар в САЩ. Индексът се определя спрямо пазарната капитализация на компаниите (цената на акциите, умножена по броя на акциите в обращение). Това означава, че оценката на компанията определя колко точно влияние има върху представянето на индекса. Не всички компании са равни и представляват 1/500 от индекса. Големите компании (топ 5 по пазарна капитализация в S&P 500: Apple Inc., Microsoft Corporation, Amazon.com Inc., Tesla Inc и Alphabet Inc.) имат много по-голямо влияние върху индекса отколкото по-малките компании (последните 5 по пазарна капитализация: Fox Corporation, Discovery Inc., IPG Photonics Corporation, Under Armour Inc. и News Corporation). 

Как се променя стойността на индекса?

Стойността на S&P 500 непрекъснато варира през целия ден на търговия, като тези движения зависят от представянето на компаниите в индекса. 

Какви са изискванията към компании в този индекс?

Съществуват няколко критерия, които определят дали акциите на дадена компания могат да бъдат включени в S&P 500. Тези критерии са:

  • Компанията трябва да бъде от САЩ;
  • Компанията трябва да има пазарна капитализация над 11 милиарда долара;
  • Акциите на компанията трябва да са високоликвидни;
  • Поне 10% от акциите трябва да са публично търгувани;
  • Приходите от последното тримесечие и сборът от предишните четири тримесечия трябва да бъдат позитивни;

Кои компании присъстват в S&P 500?

Тук можете да откриете пълния списък с компаниите в индекса, подредени по пазарна капитализация.

Как мога да инвестирам в S&P 500?

Инвестицията в индекса се осъществява през инвестиционен посредник. В зависимост от него се определят и размерите на таксите и комисионите за покупко-продажба. Тук можете да намерите пълния списък на инвестиционните посредници в Република България, който е представен от Комисията за финансов надзор.

Причини за инвестиция в S&P 500?

Ще изброим позитивите на инвестирането в този индекс, които карат толкова много инвеститори да го избират и препоръчват:

  • Инвестиции в най-развитата икономика в света;
  • Експозиция в най-големите технологични гиганти в света (те заемат значителен процент от индекса);
  • Индексът е обвързан с компаниите с най-висока капитализация в САЩ и имат позитивни приходи;
  • Пасивен доход - чрез дивиденти;
  • Възможност за реализация на капиталова печалба при покачване на индекса;
  • Диверсифицирана инвестиция - все пак това са 500 различни компании и цялата инвестиция не зависи само от една компания или сектор;
  • Високоликвидни активи.

Каква е реалната доходност от инвестицията в този индекс?

Исторически погледнато годишната доходност от модернизацията на индекса (пълен пакет 500 компании през 1957г.) до началото на 2022 г. е близо 11%. Това е в пъти повече от депозитите в банки и дори минава средната инвестиция в недвижими имоти.

Какви са рисковете и минусите на инвестицията в S&P 500?

  1. Индексът е прекалено зависим от монетарната политика на Федералния резерв на САЩ;
  2. Волатилност на акциите при сложни икономически периоди (напр. Covid-19 кризата, финансовата криза от 2008 г., технологичният балон и нефтената криза от началото на 80-те);
  3. Прекалено обвързване със САЩ - индексът е изцяло зависим от политическото и икономическото състояние на Щатите;
  4. Зависимост от щатския долар - стойността на американската валута също оказва огромно влияние върху S&P 500.

Защо смятаме, че xChange Boost е добра алтернатива на S&P 500?

  • Инвестицията в xChange Boost не е пряко зависима от силата на щатския долар;
  • Печалбите не се влияят от политическото и икономическото състояние на САЩ;
  • Има фиксиран годишен прираст и регулярен пасивен доход;
  • Печалбите се генерират на всеки час, а не на тримесечия;
  • Няма нужда от инвестиционни посредници;
  • Няма допълнителни такси за обслужване и комисиони;
  • 24/7 достъп до сметката - не се съобразяваме с работното време на стоковите пазари.

Очаквайте още сравнителни анализи между различните инвестиционни инструменти. Междувременно, ще се радваме да ни пишете на [email protected], ако имате въпроси.

 

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.