18,212,025 BTC

Инвестиция в ETFs или xChange Boost? Кое да избера?

ETF борсово търгувани фондове xChange Boost дървени кубчета

В тази статия ще разгледаме какво са борсово търгуваните фондове (ETFs) и какви ползи може да имате от инвестирането в тях. Накрая ще съпоставим плюсовите и минусите от този тип инвестиране с услугата ни Boost. Тази статия е част от предицата ни "Кое да избера?", която има за цел да сравнява различни финансови инструменти и да представи обективно преимуществата и недостатъците им. Повече може да прочетете на следните линкове - S&P 500, Злато, Акции, P2P кредитиране, Криптовалути, Недвижими имоти и Взаимни фондове.

Какво представляват борсово търгуваните фондове (ETFs)?

Exchange-traded funds са ценни книжа, които могат да бъдат купувани и продавани на фондовите борси с помощта на инвестиционен посредник, също като нормалните акции на компании.

Какви видове ETFs има?

Има няколко вида различни ETFs, които са достъпни за инвеститорите. Всеки тип е подходящ за определена инвестиционна стратегия - генериране на доходи, спекулации, хеджиране срещу инфлация и диверсифициране на рисков портфейл. В следващите редове ще представим особеностите на всеки вид борсово търгувани фондове.

Облигационен ETF

Обикновено облигационният ETF се използва за осигуряване на редовен доход на инвеститорите. Облигациите в този фонд могат да включват държавни облигации, корпоративни облигации, общински и международни.

Индустриален/Секторен ETF

Този тип се фокусира върху определен сектор или индустрия. Идеята на индустриалните ETFs е експозицията към възходящото представяне на компаниите от определена индустрия. Отличен пример е технологичният сектор, който в последните години привлича все повече инвеститори.

Суровинен ETF

Както името подсказва, тези типове ETFs се фокусират върху суровините - суров петрол, злато, агрокултури, месо, енергия, ценни и индустриални метали. Суровинните ETFs са изключително добър хедж по време на спад във фондовия пазар. 

Валутен ETF

Валутните ETFs проследяват представянето на валутни двойки, състоящи се от местни и чуждестранни валути. Могат да бъдат използвани както за спекулация с цените на определени валути (в следствие на политически и икономически събития), така и за хеджиране срещу волатилността на пазарите. Някои инвеститори ги използват и като хедж срещу инфлацията. От скоро има опции и за Биткойн ETF.

Инверсиран ETF

Тези ETFs печелят при спад на цената на основния актив. Пример: при инвестиция в инверсиран ETF на S&P 500, печалба ще се генерира при спад на цената на индекса.

Ливъридж ETF

Тези фондове използват деривати като опции или фючърсни договори, за да увеличат възвръщаемостта си. Те умножават печалбата и загубата в зависимост от съотношението на ливъриджа. Съществуват и инверсирани ливъридж ETFs.

Какви са причините толкова хора да инвестират в ETFs?

Три са основните причини, които подтикват инвеститорите да изберат ETFs:

  • Генериране на капиталови печалби;
  • Защита от инфлацията;
  • Диверсификация на финансовите активи.

Какви са реалните предимства на този тип инвестиции?

  • Експозиция към множество ценни книжа от различни индустрии;
  • По-ниски брокерски комисиони от инвестицията в отделни акции;
  • По-добро менажиране на риска и диверсификация на портфолиото;
  • Могат да се таргетират определени сектори (напр. технологичен, здравен, енергиен и т.н.).

Какви са недостатъците на този тип инвестиране?

  • Висока зависимост от сектора при секторни ETFs;
  • Арбитражни несъответствия (във волатилни периоди може да има разминаване в цените);
  • Закъснявания в уреждането (продажбите могат да бъдат неуредени до два дни след сделката, което, разбира се, означава, че средствата от тази сделка са блокирани за определен период);
  • Могат да бъдат търгувани само когато пазарът е отворен;
  • Няма гарантирана доходност;
  • Комисиони за инвестиционния посредник.

Как се инвестира в ETFs?

  1. Трябва да изберете платформа и инвестиционен посредник - пълен списък с инвестиционните посредници в Република България може да намерите тук.
  2. Проучване на различните ETFs - това е може би най-важната стъпка от инвестирането в този тип актив, защото има изключително много различни ETFs и има няколко важни въпроса, които трябва да бъдат взети под внимание - какъв е инвестиционният ви хоризонт (време), стремите се към редовен доход или голям растеж, и дали има определен сектор или индустрия, в която имате желание и познания да инвестирате.
  3. Трябва да изградите инвестиционна стратегия - най-просто казано, трябва да определите колко често и какви средства ще инвестирате в ETFs.

Защо да предпочетете услугата ни xChange Boost пред инвестиция в ETF?

Разбира се, ние сме застъпници на диверсифицирането на инвестиционния портфейл. Но ако все още сте начинаещи или по някаква друга причина искате и можете да предпочетете само един финансов инструмент, ще се аргументираме защо xChange Boost e по-добрата алтернатива.

  • Не са нужни купища часове за проучване (за разлика от необходимото време за избор на подходящ ETF);
  • 24/7 достъп до средствата и моментални финансови операции;
  • Генериране на фиксиран пасивен доход на всеки час;
  • Нямаме зависимост от определен сектор или индустрия;
  • Няма арбитражни несъответствия;
  • Няма нужда от инвестиционни посредници;
  • Няма допълнителни такси за обслужване и комисиони;
  • Възможност за инвестиция с малко средства (100 лв. минимум).

 

Очаквайте още интересни материали в сферата на инвестиционните инструменти. Междувременно, ще се радваме да ни пишете на [email protected], ако имате въпроси.

 

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.