18,212,025 BTC

Инвестиция в акции или xChange Boost? Кое да избера?

мъж инвеститор акции пазар графики лаптопи xChange Boost

В България търговията с акции e третият най-популярен метод за инвестиции след физическото злато и недвижимите имоти. Макар да е познато, все още има много митове и въпроси, свързани с инвестирането в акции. С тази статия целим да отговорим на повечето от тях и да хвърлим светлина върху позитивите и негативите на този финансов инструмент.

Какво всъщност са акциите?

Акциите са ценни книжа с променлива доходност, които дават възможност за притежаване на дял от компания. Капиталът на акционерното дружество е разделен на акции. Една акция е единица от собствеността на дадената компания. Компаниите емитират и продават акции, за да наберат допълнителен капитал, който да използват за финансиране на дейностите си.

Какво е акционер?

Това е институция или физическо лице, които законно притежават акции в публична или частна компания. Акционерите купуват акции, които представляват част от собствеността на дадена фирма. 

Пример: Ако компания е емитирала 5 000 акции и даден акционер е закупил 1 000 акции, то следователно той притежава 25% от нея. 

За какво служат акциите?

В зависимост от спецификата на компанията, акциите могат да дадат на акционерите следните права:

  • Право на дивидент;
  • Право на участие в разпределението на печалбата;
  • Право на глас на общото събрание;
  • Право на ликвидационен дял;
  • Право на прехвърляне на собственост;
  • Право на сведения;
  • Право на иск за неправомерни действия.

Колко типа акции има?

Акциите се делят на два основни типа - Обикновени (прости) и Привилегировани.

  • Обикновени (прости) акции - При този тип акции дивидентът не е сигурен, той зависи от печалбата на компанията. Една обикновена акция е равна на един глас в общото събрание. Това са най-популярните и тъгувани акции. Цените им са по-волатилни и притежателят им има по-малки претенции към собствеността на компанията, ако тя бъде обявена в несъстоятелност;
  • Привилегировани акции - Те са със сигурен дивидент, но не дават право на глас в общото събрание. При разпределянето на задължения акционерите с привилегировани акции са с приоритет. 

Категории акции

Акции с растеж (Growth stocks) - Както подсказва името им, акциите с растеж са тези, от които се очаква да растат с по-бърз темп в сравнение с по-широкия пазар. Те са склонни да се представят добре по време на икономическа експанзия и когато лихвените проценти са ниски. Например, акциите на технологичните гиганти са се представили по-силно от останалите сектори. Характерно за акциите с растеж е, че те рядко изплащат дивидент и акционерите ги купуват с амбиция за голяма капиталова печалба. Примери за акции с растеж - Amazon (NASDAQ: AMZN), Netflix Inc (NFLX:NASDAQ) и Shopify (NYSE:SHOP).

Акции със стойност (Value stocks) - Обратно на акциите с растеж, тези със стойност се търгуват на по-ниска цена от дългогодишното представяне на компанията. Те се характеризират с добри оценки от широкия пазар. Огромни финансови, енергийни и здравни компании най-често са определяни като акции със стойност. Те са склонни да се представят силно във времена на икономическо възстановяване, тъй като обикновено генерират надеждни потоци от приходи. Примери за акции със стойност - Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), Toyota Motor Corp (TM:NYSE) и Meta Platforms Inc (FB:NASDAQ).

Акции с дивиденти (Dividend stocks) - Тези акции осигуряват пасивен доход на акционерите под формата на дивидент (разпределяне на печалбите на компанията или излишните парични средства). Най-често дивидентни компании са тези от сектора на промишлените материали, горивата, фармацевтични и комунални услуги. Характерно за акциите с дивиденти е, че имат по-ниска волатилност, което ги прави подходящи за консервативните инвеститори, търсещи редовен доходен поток. Добри примери за дивидентни акции - Verizon Communications (NYZE:VZ), The Kraft Heinz Company (NASDAQ:KHC) и U.S. Bancorp (NYSE:USB).

Сини чипове (Blue-chip stocks) - Акциите на сините чипове са най-добре утвърдените компании, с голяма пазарна капитализация. Това са компании, които имат дългогодишен опит в генерирането на стабилни печалби и са лидери в своя сектор. Обикновено те също разпределят част от печалбата си към акционерите под формата на дивидент. Това ги прави най-търсени от всички инвеститори и препоръчвани на начинаещите такива. Ярки примери за сини чипове - Apple (NASDAQ:AAPL), Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.A) (NYSE:BRK.B), Coca-Cola (NYSE:KO), American Express (NYSE:AXP), Procter & Gamble (NYSE:PG) и Microsoft (NASDAQ:MSFT). 

Акции за стотинки (Penny stocks) - Това са акции с цена под 5$. Те се смятат за силно спекулативни и са много волатилни. Често новите инвеститори прибягват до тях, но това е грешка, защото обикновено това са акции на недоказани и рискови компании. Тази категория акции добиват допълнителна популярност и от филма “Вълкът от Уолстрийт”, в който бивш стоков брокер управлява измамна схема с penny stocks. Примери за такива акции - IZEA Worldwide, Inc. (NASDAQ:IZEA), Eos Energy Enterprises, Inc. (NASDAQ:EOSE) и Mullen Automotive, Inc. (NASDAQ:MULN).

Акции за първично публично предлагане (IPO stocks) - Това са акциите, които всяка компания издава при публичното си обявяване (първите акции за масовия инвеститор). Примери за компании, които ще станат публични през 2022 г. - Instacart, Stripe и Reddit.

Акции за екологично, социално и корпоративно управление (ESG stocks) - Това са акции на компании, които се фокусират върху опазването на околната среда, социалната справедливост и етичните управленски практики. Тези акции придобиха популярност сред милениалите и Gen Z през последните години - социално осъзнатите поколения, които са по-склонни да инвестират в неща, в които вярват и подкрепят. Примери за такива акции - Teladoc Health Inc (TDOC:NYSE) и Nextera Energy Inc (NEE:NYSE).

От какво зависят цените на акциите?

Цените на акциите се променят непрестанно, защото постоянно се осъществяват сделки. Растежите и спадовете в цените, разбира се, са в пряка връзка с търсенето и предлагането. При завишен интерес се наблюдава покачване в цената и съответно при липса на интерес и доверие - цените тръгват надолу.

Как да определя в кои акции да инвестирам?

Тук за нас има само едно универсално правило - здраво проучване. Всеки един инвеститор е длъжен да направи собствен анализ, за да може да вземе информирано решение. Не е редно да се доверявате единствено на инвестиционни сайтове, YouTube канали или други инвеститори. При анализирането на акции има два основни инструмента: фундаментален анализ (проучване на основата на компанията и нейните финансови показатели) и технически анализ (изследването движенията на акцията на борсата).

Как да инвестирам в акции?

Акциите не могат да бъдат закупени директно от фондовата борса, което автоматично означава, че ни е нужен инвестиционен посредник. Комисията за финансов надзор е органът в Република България, който определя лицензираните инвестиционни посредници в страната. Тук можете да откриете пълния списък, предоставен от Комисията.

Какви са ползите на инвестициите в акции?

  • Способ за защита от инфлацията;
  • Висока ликвидност;
  • Не са нужни огромни средства, за да се започне;
  • Много подходящи при икономически подем;
  • Диверсификация;
  • Възможност за пасивен доход при наличие на дивиденти.

Какви са рисковете и минусите при инвестирането в акции?

  • Потенциален фалит на компанията, чиито акции притежавате;
  • Доброто анализиране на компанията отнема много време;
  • Нужда от договор за инвестиционно посредничество;
  • Емоционални решения при резки движения на пазара;
  • Професионална конкуренция - на пазарите играете срещу професионалисти и огромни фондове, които имат повече опит, време и капитал;
  • Таксите и комисионите на инвестиционните посредници могат да намалят до голяма степен капиталовата печалба.

Как се конкурира xChange Boost с инвестирането в акции?

Ако все още не сте напълно запознати с услугата ни Boost може да прочетете следните теми - xChange Boost - сметката, която ти дава и P2P инвестиции или xChange Boost. По-долу ще отбележим какви ползи има услугата и кои проблеми на инвестирането в акции решава. Приготвили сме още интересни сравнителни анализи между различните инвестиционни инструменти - очаквайте ги! Междувременно, ще се радваме да ни пишете на [email protected], ако имате въпроси.

xChange Boost vs. инвестиране в акции

Защита от инфлацията ✅

Ликвидност ✅

Нужни са само 100 лв., за да се започне ✅

Подходящ при икономически подем ✅

Диверсификация ✅

Пасивен доход ✅

Нужда от подробни анализи ❌

Резки движения на пазара ❌

Професионална конкуренция ❌

Такси и комисиони ❌

 

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.