18,212,025 BTC

Физическо злато или xChange Boost? Кое да избера?

златни кюлчета физическо злато xChange Boost

Предвид високата инфлация и геополитическата несигурност много инвеститори си задават хилядолетния въпрос: “Време ли е да купя малко физическо злато?”. Златото е най-старият финансов актив, който и до ден днешен се използва широко от инвеститорите по цял свят. В тази статия ще се фокусираме единствено върху физическото злато, а не върху акции на златодобивни компании, ETF-и и фючърси.

Какво прави златото ценно?

То притежава изключително важни качества - рядкост, ковкост, издръжливост, привлекателен външен вид и се среща в природата. Тези негови характеристики позволяват широката му приложимост в различни сфери - медицина, бижутерия, електроника, монетосечене, козметика, архитектура, кулинария и др.

Кои фактори влияят на цената на златото?

Геополитически трусове

Историята показва, че златото като актив се представя много добре по време на геополитически несигурности. Причината за това явление е, че множество дребни и едри инвеститори търсят активи с цел убежище на парите си, а златото е най-популярният и доказан метод за това. Последните събития от Украйна също повлияха на световните пазари и голяма част от международните дилъри на злато сигнализират за огромен интерес от страна на инвеститорите. Това, разбира се, води и до повишаване на цената на златото.

Щатският долар

Златото е деноминирано в щатски долари и следователно движението на щатския долар влияе на цената му. Корелацията е следната: слаб долар води до ръст при златото, а съответно силен долар - до понижаване на цената на благородния метал.

Глобални икономически кризи

Може би всеки вече е запознат с процента на инфлация и последиците от Covid-19 върху световната икономика. При тези случаи отново златото широко се използва за убежище на инвестиционни средства. Това не е лишено от логика, защото само за последните 2 години цената на златото бележи 22,58% ръст.

Лихвени проценти

Флуктуацията на лихвените проценти също се отразява върху цената на златото. Понижаването на лихвените проценти най-често води до повишаване на цената на златото, а когато те се увеличават, инвеститорите предпочитат по-доходоносни инвестиционни инструменти.

Как се инвестира във физическо злато?

Инвеститорите имат два основни избора за инвестиция във физическо злато - кюлчета и монети. Ликвидните златни продукти на българския пазар са кюлчетата Valcambi, всички деноминации на монетите Виенска Филхармония, Канадски Кленов Лист, Австралийско Кенгуру, Кругерранд, Китайска Панда, Британия, Мексиканско Песо. Ликвидни са също и историческите златни монети - 20 Френски франка, Британските суверени и Австрийските дукати.

Кое да избера - монети или кюлчета?

Тук особена роля играе частният случай и спецификата на инвеститора, както и неговият бюджет. Ще разгледаме няколко примерни бюджета и ще представим мнение за най-добрите опции за инвестиция.

Бюджет (1 000 - 5 000 лв.)  - най-добрият избор са историческите монети (20 Френски франка, Британските суверени и Австрийските дукати). Вариант тук е и инвестицията в кюлчета до 10 гр., но те са с доста по-висока надценка спрямо историческите монети.

Бюджет (5 000 - 30 000 лв.) - най-подходящи за този бюджет са инвестициите в едноунциеви монети и кюлчета (1 унция златно кюлче Valcambi, 1 унция Златна Австрийска Филхармония, 1 унция Златна Монета Канадски Кленов Лист и 1 унция Златна Монета Британия).

Бюджет (30 000 - 150 000 лв.) - тук изборът според нас е само един - 50 грамови златни кюлчета Valcambi.

Бюджет (Над 150 000 лв.) - най-изгодни за едрите инвеститори са 100 грамовите златни кюлчета Valcambi. Те нямат еквивалент сред монетите.

Какви са минусите на инвестицията във физическо злато?

Делимост

За съжаление няма как да продадете половин златна монета или половин златно кюлче. Точно това е и причината за многото различни видове и грамажи златни продукти. Но колкото и добре да подберете монетата или кюлчето, то може да бъде продадено единствено цяло.

Цена купува и цена продава

Можете да разгледате който дилър искате, но там винаги ще има две цени - цена купува и цена продава. Точно това прави и инвестицията в злато дългосрочна, защото не може бързо продуктът да бъде продаден на печалба. Дилърският марж между купува и продава я изяжда.

Физически продукт

За много хора това е плюс, но не и когато става дума за големи количества. В един момент става неразумно да се държат големи количества злато в дом или личен сейф, затова и се търсят алтернативни начини за съхранение на инвестицията, което отново е обвързано с разходи.

Няма постоянен пасивен доход

От физическо злато има само един начин да се реализира печалба - продуктът да бъде продаден. Няма възможност за трупане на доход и лихва при единствено съхранение на актива.

Продава се трудно

Трябва да се организира логистика и физически да се продадат продуктите на дилър. Това не може да се случи денонощно и от всяко място на света.

Защо да изберем инвестиция в xChange Boost вместо такава във физическо злато?

Тази статия е продължение на серията ни сравнителни статии, но ако все още не сте запознати напълно каква точно е услугата xChange Boost, може да прочетете повече в тази статия. Нека сега разгледаме как xChange Boost се справя с минусите на инвестицията във физическо злато.

Има делимост

При нас няма физически продукт, което автоматично решава проблема с делимостта. От платформата инвеститорът може да изтегли каквато част от баланса си желае.

Няма цена купува и цена продава

Инвестицията в Boost е лишена и от този минус. Тук не препродаваме продукти, а просто трупаме консистентна награда върху депозираните средства. Така винаги печелите и теглите повече отколкото сте депозирали.

Има постоянен пасивен доход

Всяка инвестиция над 100 xBGN в платформата ни генерира на инвеститорите ни средства, които могат да се следят в реално време. В зависимост от размера на инвестицията доходността може да достигне 8% на година, като награда се начислява всеки час.

Тегли се лесно и по всяко време

При xChange Boost депозираните пари могат да се изтеглят във всеки един момент без такси за обслужване. Няма чакане на купувач, няма дилъри, няма логистика, няма съхранение и физическо действие.

Завършваме тази статия с надеждата, че даваме яснота на всички - от начинаещи до опитни инвеститори. Ние сме пламенни защитници на диверсификацията на портфолиото и смятаме, че инвестиционният риск трябва да е оптимално намален. Точно това е и причината за серията от сравнителни статии, които дават и сравняват множество хоризонти, за да може всеки инвеститор да направи информиран и осъзнат избор за следваща инвестиция. Тук може да прочетете и друга наша статия, в която сравняваме инвестициите в недвижими имоти и xChange Boost. Приготвили сме още интересни сравнителни анализи между различните инвестиционни инструменти - очаквайте ги! Междувременно, ще се радваме да ни пишете на [email protected], ако имате въпроси.

 

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.