18,212,025 BTC

Въведение в децентрализираните финанси (DeFi)

какво е DeFi xChange Boost дюна небе

Пишем тази статия в навечерието на тежки събития. Ако е нужна една дума, с която да опишем глобалното положение в последните дни и седмици, то тя е “сложно”. Хора протестират за правата си, ставаме свидетели на военни инвазии, здравни кризи, сигнали за балони и рекордна инфлация. Всичко това е обвито в опаковката на дигиталния свят и масова дезинформация. Как се вземат информирани решения, когато се съмняваме в изложените пред нас факти? Повечето хора не разполагат с нужното време за проучване, анализ и сравняване на информационни източници. Поради тази причина с екипа на xChange решихме да напишем тази статия, която да служи като въведение в Децентрализираните Финанси (DeFi).

Но защо точно DeFi? Защото след здравето, парите са нужни за изграждането на един нормален живот и защото това е тема, от която ние разбираме.

Какво всъщност е DeFi? 

Това е събирателно понятие за блокчейн технологии, които позволяват на потребителите да използват различни типове финансови услуги без участието на традиционните централизирани институции (банки).

Това е нововъзникваща финансова технология, която е базирана на блокчейн, подобно на криптовалутите. Главната цел на тази децентрализирана система е да премахне контрола и ограниченията на банковите институции върху парите, финансовите продукти и услуги.

Как работи DeFi?

DeFi осъществява всички финансови операции с помощта на криптовалути и smart contracts (умни договори). Това включва: отпускане на заеми от потребители (дават на заем криптовалути и печелят лихви върху тях), моментално получаване на заем, извършване на P2P сделки без брокер, стейкинг и закупуване на деривати (фючърсни договори, акции и опции).

За да осъществяват трансакциите, потребителите използват т.нар dApps (децентрализирани приложения), като повечето такива са базирани в мрежата на Ethereum. По-широко използваните DeFi услуги и dApps са: крипто монетите (Ether, Polkadot и Solana); стейбълкойни, чиято себестойност е обвързана с валута като щатския долар (Tether, Dai, Binance USD, USD Coin и Terra USD); токени, дигитални портфейли (MetaMask, Coinbase Wallet, Argent и Eidoo).

Какво са smart contracts?

Най-просто казано, това е компютърен код, който действа като договор между две страни. Той работи на принципа на блокчейна и се съхранява в публичната база от данни и не може да бъде променян, което го прави много сигурен. Smart contracts се приключват само когато са изпълнени всички условия в договора (кода) и те се осъществяват автоматично без необходимост от намесата на трета страна.

Как могат да се правят пари от DeFi? (Yield Farming)

Това е процес, който позволява да се депозират крипто активи в децентрализирано приложение (dApp) и да се получават лихви и награди върху тях. В зависимост от DeFi протокола лихвата може да бъде фиксирана или плаваща.

Как всъщност работи този Yield Farming?

Първо е необходимо да бъдат депозирани крипто активи в DeFi протокол. Чрез вкарването на тези активи се осигурява ликвидност в платформата, което е и причината да се получава лихва върху тези депозирани средства. Някои протоколи могат да наградят потребителите не само с лихва, а и със специален за платформата токен, с който може да се търгува. Както всяко друго средство за доходност, този начин също не е лишен от рискове, но инвеститорите го избират поради високия процент годишна възвръщаемост.

Кои са най-популярните DeFi протоколи?

Maker - Децентрализирана кредитна платформа, която е базирана на Ethereum мрежата. Поддържа stablecoin DAI, който е обвързан с щатския долар. За момента това е най-големият DeFi протокол с обща стойност на депозитарни активи над 16 милиарда долара.

Aave - Това е децентализиран протокол с отворен код отново базиран на Ethereum. Aave поддържа два типа токени - aTokens (издадени на кредиторите, за да могат да събират лихви по депозитите си) и AAVE (токенът на самата платформа). Общата стойност на депозитираните активи е над 8 милиарда долара.

Compound - Последният децентрализиран протокол, който ще представим. Той също е базиран на Ethereum и поддържа следните койни - BAT, DAI, SAI, ETH, REP, USDC, WBTC, и ZRX. Към момента общата стойност на активите в платформата е 6,3 милиарда долара.

Каква е сигурността и какви са плюсовете на тези платформи?

Децентрализираното финансиране премахва натиска и зависимостта от институции за надзор, съхранение на данни, сървърно пространство и други фактори. Блокчейн мрежите са успешни в постигането на всички тези аспекти, като гарантират, че специфичните истории на трансакциите могат лесно да се разпространяват сред всички членове. Това означава, че трансакциите не могат да бъдат спрени или върнати от трети страни.

Перфектен пример за сигурността и плюсовете на децентрализацията е ситуацията с Конвоя на свободата в Канада. Платформата за групови дарения GoFundMe спря набраните средства за шофьорите на камиони, които протестират срещу изискването за задължителни ваксини в Канада. Единствено даренията, направени с криптовалути, не успяха да бъдат спрени, но пък бяха проследени. Точно тази невъзможност за контрол над блокчейн трансакциите провокира канадската полиция да нареди на всички регулирани финансови фирми да спрат да улесняват всякакви трансакции от 34 крипто портфейла, свързани с финансирането на протестите. При въпрос от потребител, изпълнителният директор на централизираната крипто борса Kraken посъветва всички потребители да изтеглят крипто активите си от регулираните централизирани борси и да търгуват само P2P (тоест един с друг).

Какви са минусите на децентрализираните платформи?

Може би най-големият риск за средностатистическия човек е сложният интерфейс на платформите и невъзможността да се преценят рисковете на този вид инвестиции. Провокирани от този факт, ние от xChange разработихме новата си услуга xChange Boost. Тя решава проблема с плаващите лихви, сложния интерфейс и трудното депозиране на средства, като предоставя много лесна възможност за допълнителен доход на своите клиенти.

Каква би била доходността от xChange Boost?

Имаме три скоростни плана на xBGN* (равен българския лев в съотношение 1:1). С тях се получава фиксирана годишна печалба в зависимост от депозираната сума, която не търпи флуктуации във времето - 6%, 7% или 8%. Колкото повече средства се влагат, толкова повече се печели. Средствата не се замразяват и могат да бъдат изтеглени във всеки един момент. Всяко едно теглене е лишено от такса. 

Повече информация относно услугата xChange Boost.

Статията не е и не може да се приема като инвестиционен съвет. Криптовалутите и Boost сметките не са банкови депозити и не са гарантирани от никоя централна банка или държава и не попадат под Фонда за гарантиране на влоговете в банките. xBGN е единица, посочваща баланса, преизчислен в български лева при 1:1 съотношение, а то се поддържа от стейбълкойни, равни на долара (USDT, USDC и други). xBGN не се издава, не е свързан и по никакъв начин не е гарантиран от Българската Народна Банка. Всички награди се натрупват в криптовалути и стейбълкойни.

Всякакви законови промени могат да имат негативен ефект върху криптовалутите и способността да се използват, пращат, обменят, както и върху тяхната стойност.

Депозитите и натрупаните печалби се олихвяват на всеки час, като указаните проценти показват какви са очакваните печалби за една година. Наградите и печалбите не са гарантирани и могат да бъде променяни спрямо Условията на xChange Boost.