18,212,025 BTC

Всичко, което трябва да знаете за новия крипто проект - Worldcoin

ирис око сканиране крипто проект Worldcoin xChange.bg

В тази статия ще разгледаме един от най-нашумелите проекти, стартирали наскоро - Worldcoin, който не само се представя като нова криптовалута, но и навлиза в уникална област - верифицирането на самоличността. В следващите редове ще научим какво представлява Worldcoin и защо привлича толкова много внимание.

Какво е Worldcoin?

AI изкуствен интелект интерактивно приложение ръка мъж бяла риза

Worldcoin се представя като нещо повече от поредната криптовалута. Замислен и разработен под ръководството на основателя на OpenAI, Сам Алтман, Worldcoin има за цел да предефинира динамиката на цифровата идентичност в днешната епоха.

В основата на нейния революционен модел е сканирането на ириса на очите, за да могат потребителите да получат уникален идентификационен номер. След това този номер се сравнява със съществуваща база данни, за да се гарантира автентичността и да се предотврати дублирането. Като знак за инициация, при първото сканиране потребителите получават 25 Worldcoin токена, всеки от които в момента се оценява на приблизително $. Тези токени предлагат множество полезни функции - от търговия на борси до дарения.

По отношение на финансовата си структура Worldcoin има максимален лимит на предлагане от 10 000 000 000 WLD, като текущото обращение е 129 994 971 WLD (1.3%).

Как работи Worldcoin?

ирис око сканиране технология

В основата на проекта е "Orb" - устройство, специално проектирано да сканира окото на потребителя. Това сканиране дава на потребителите уникална цифрова идентичност, като гарантира, че те са истински хора, а не ботове. Основната цел е да се осигури отличителен, неподправен цифров идентификатор на всеки потребител.

След като самоличността на потребителя бъде потвърдена, той получава достъп до криптовалутата, наречена още Worldcoin. След това потребителите могат да използват съпътстващо приложение за различни транзакции, включително плащания, покупки, трансфери и други взаимодействия с цифрови активи.

Хипотезата зад Worldcoin

Няколко фактора допринасят за разрастващия се шум около Worldcoin:

Експанзия: След като успешно събра над 2 милиона потребители по време на своята бета фаза, Worldcoin обяви планове за разширяване, целящи да разширят операциите по сканиране на потребители до 35 града в 20 държави.

Търговия: След бета-версията си крипто токенът Worldcoin стана достъпен за търговия. Многобройни известни борси, включително Binance (най-голямата криптоборса по обем на търговията), Kucoin, MEXC, Huobi и OKX са листнали токена.

Визия: Съоснователят Алекс Блания, който стартира Worldcoin заедно с Алтман, подчерта нарастващата необходимост от потвърждаване на истинската самоличност в нашата епоха, управлявана от изкуствен интелект. Мисията на проекта е да предложи решение, което се корени в неприкосновеността на личния живот, децентрализацията и приобщаването.

Критики и съмнения

хакер бинарен код мрежа компютър

От създаването си през юли Worldcoin премина през бурно море от настроения, белязано както от ентусиазъм, така и от скептицизъм. Централно място в дебата заема разчитането на проекта на технологията за сканиране на ириса на очите за идентификация на потребителите. Макар и да има за цел да реши предизвикателствата, свързани с проверката, предизвикана от изкуствения интелект, тя разпали опасения относно поверителността и потенциалната злоупотреба със събраните биометрични данни. Критиците също така поставиха под въпрос съпоставянето на принципа на идентификация на Worldcoin с фундаменталната анонимност, която блокчейн технологията обикновено предлага, като някои от тях разглеждат като съмнителни стимулите от 25 WLD за ранни потребители. Основателят на Ethereum Виталик Бутерин подчерта потенциалните рискове за сигурността, а последвалите твърдения в Кения за експлоатация на по-малко технически грамотни жители доведоха до засилен регулаторен контрол. С текущите разследвания в страни като Германия, Аржентина, Обединеното кралство и Франция, WLD преживя сериозна волатилност. Неотдавнашното покачване на обема на търговията подсказва за възможно възраждане, но посоката на криптовалутата остава несигурна на фона на преобладаващите предизвикателства.

Основателна критика произтича от основната функция на блокчейн технологията: да осигурява анонимност и децентрализация. Тъй като централната идея на Worldcoin е точната идентификация на потребителите, някои представители на крипто общността виждат в нея антипод на принципите на децентрализираните валути.

Пътят напред

Сам Алтман е амбициран за бъдещето на Worldcoin, като цели да привлече 2 млрд. потребители. Въпреки това не е сигурно колко бързо проектът може да се разрасне, особено предвид зависимостта му от процесите на лична верификация и Orb устройствата. Забележително е, че компанията е в процес на набиране на повече Orb оператори и е произвела над 2 000, за да ускори растежа на проекта.

Заключение

Смесването на криптовалута с биометрична проверка на самоличността на Worldcoin го прави един от най-отличителните проекти на крипто сцената. Както при всяко пионерско начинание, успехът му зависи от способността му да отговори на критиките, да се адаптира и да изпълни обещанията си. Като се имат предвид амбициозните му цели и инерцията, на която се радва в момента, Worldcoin със сигурност е проект, който трябва да се наблюдава през следващите години.

Данните в тази статия са само и единствено с информативна цел и не представляват съвет, препоръка или предложение за търгуване на Worldcoin, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущaта информация. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.