18,212,025 BTC

Ветото на Байдън за съхранението на крипто

Джо Байдън Биткойн монета чип крипто xChange.bg

Президентът Джо Байдън наложи вето на резолюция на Конгреса, която имаше за цел да отмени спорния Бюлетин за счетоводен персонал 121 (SAB 121) на SEC. SAB 121 на практика не позволява на регулираните банкови организации да предлагат попечителство на цифрови активи в голям мащаб, тъй като третира активите така, сякаш са собственост, а не просто попечителство от банкова организация. Това решение подчертава продължаващото напрежение между регулаторните органи и крипто индустрията.

Ветото

Резолюцията H.J.Res. 109, се стремеше да анулира SAB 121, издадена от Комисията по ценни книжа и борси (SEC), която изисква финансовите институции, които държат крипто активи за клиенти, да записват тези активи като пасиви в своите баланси. Критиците твърдят, че това изискване налага прекомерна финансова тежест върху банките и ги обезсърчава да предлагат услуги за съхранение на криптовалути. Резолюцията получи двупартийна подкрепа в Конгреса, с видна подкрепа както от Републиканската, така и от някои Демократически представители, включително лидера на мнозинството в Сената Чък Шумер.

Обосновката на президента Байдън

Ветото на президента Байдън се очакваше, тъй като той вече беше изразил намерението си да блокира резолюцията. В своето изявление за ветото Байдън подчерта необходимостта от поддържане на стабилни регулаторни рамки за защита на потребителите и инвеститорите. Той твърди, че отмяната на SAB 121 би подкопала способността на SEC да установява необходимите защитни мерки и да се адаптира към бъдещи предизвикателства в крипто сектора. Администрацията на Байдън се фокусира върху осигуряването на цялостен и балансиран регулаторен подход към цифровите активи, който според него е от решаващо значение за финансовата стабилност и защита на инвеститорите.

Реакциите на индустрията

Ветото предизвика значителна критика от различни страни. Банковите организации и лоби групите на финансовата индустрия, като Американската асоциация на банкерите, изразиха силно противопоставяне, твърдейки, че SAB 121 прави твърде скъпо за регулирани субекти да предлагат съхранение на криптовалути. Те твърдят, че насоките ефективно изключват традиционните финансови институции от участие в пазара на цифрови активи в голям мащаб.

Крипто общността също изрази разочарование. Видни фигури като изпълнителния директор на Ripple Brad Garlinghouse и главния служител по политиката на Digital Chamber Cody Carbone определиха ветото като пречка за иновациите и финансовата свобода. Асоциацията на блокчейн технологиите също изрази пълно разочарование от хода на Байдън да наложи вето, въпреки че резолюцията беше приета с лесни мнозинства и в двете камари на Конгреса.

Последиците

Ветото на Байдън идва в критичен момент за крипто индустрията, особено след одобрението от SEC на няколко спот Ethereum ETF, което мнозина интерпретираха като смекчаване на позицията на администрацията относно криптовалутите. Ветото обаче сигнализира за продължаващ предпазлив подход към крипто, поставящ на първо място защитата на потребителите и стабилността на пазара пред бързото разширяване на индустрията.

Противоречието около SAB 121 подчертава предизвикателствата при създаването на регулаторни рамки, които балансират иновациите с управлението на риска. Докато администрацията остава отворена за работа с Конгреса за разработване на цялостно законодателство за криптовалутите, следващите стъпки не са съвсем предвидими. Необходимостта от ясни, последователни и справедливи регулации е от първостепенно значение за насърчаване на растежа в сектора на цифровите активи, като същевременно се осигурява стабилност на финансовата система.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.