18,212,025 BTC

Тегленето на средствата от китайските борси вече е възможно, Биткойн може да поскъпне още

Източник: cointelegraph.com от Джоузеф Янг |
Биткойн китайски борси

Вчера, 31 май, беше обявено, че OKCoin, най-голямата борса за криптовалути в Китай, през която минава 31% от местната търговия на Биткойн, възобновява тегленето на средства от сметките на клиентите си. Има и високи очаквания, че един от другите лидери на китайския пазар - Huobi, ще излезе със същото решение идните дни.

 

Февруари т.г. двете най-големи борси в най-многолюдната страна в света, OKCoin и Huobi, бяха нарочени от Китайската народната банка, че оперират платформа за търгуване без да имат нужните системи за идентификация на клиентите им (Know Your Customer – KYC) и за предотвратяване изпирането на пари (Anti-Money Laundering – AML).

 

В последствие временно преустановиха възможността клиентите им да теглят активите си, докато тече работата по обновяване на гореспоменатите системи. Поради тази причина в периода февруари-май Биткойн се търгуваше на китайските борси при осезаемо по-ниски цени от тези в САЩ, Япония и Южна Корея, приблизително разликата беше около 25%. Освен по-ниското търсене на борсите, по-голямата част от търговията се извършваше на извънборсовия пазар, например чрез сайтове за обмяна на конвенционална валута за Биткойн и обратно.

 

След като OKCoin отмени предната забрана, търсенето на Биткойн се увеличи и вчера вечерта криптовалутата се търгуваше с около 50 долара по-скъпо от общите средни стойности. Въпреки това разликата е несравнима с надценката от 400 долара на южнокорейските борси, на която сме свидетели в момента.

 

Тази новина заедно с широката гласност, която дават китайските медии за Биткойн, както и очакваното скорошно финализиране на регулаторната рамка най-вероятно ще доведат до осезаемо покачване на стойността на дигиталната валута.

 

 Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.com.