18,212,025 BTC

Стократна печалба или как шведски програмист решава да инвестира всичките си спестявания в Биткойн

Източник: businessinsider.com от Джил Бефероф |
Биткойн

Преди 4 години, шведският програмист Александър Ботема преобръща възгледите си относно Биткойн - от силен скептицизъм до дълбока вяра, че това е иновация със стойността на интернета. В интервю той разказва как е решил да вкара абсолютно всичките си спестявания в криптовалутата.

 

Милиардер ли си?

„Не, не съм милиардер все още (в шведски крони). Но капиталът ми се умножи повече от стократно след като продадох всичките си акции и ликвидирах спестявания си, за да купя Биткойни през 2013."

По това време един Биткойн е струвал 30 долара, а в момента стойността му надвишава 4200. Ботема все пак не споделя какви са му били спестяванията, но определно възвръщаемостта за 4 години е невероятна.

Той споделя, че това е нещо като пенсионна застраховка и за сега не смята да купува повече, тъй като не мисли, че ще може да постигне същия резултат. Все пак програмистът допълни:

„Може би ще продам част от активите ми (биткойн), когато цената стигне 100 000 долара.“

Ботема се занимава от малък с програмиране и има опит с криптирането и информационна сигурност, а преди 7 години за първи път се сблъсква с Биткойн.

„Отхвърлих го като нещо безинтересно. Предвид факта, че имах богат опит със сигурността на данни, бях сигурен, че не е възможно да създадеш сигурни сървъри, които да са отворени и предрекох крах (на Биткойн). Следващата година, си седях в метрото и прочетох във вестника как Биткойн се е възстановил след срив. Не можех да разбера как валута, която се базира само на доверие може да се възстанови. Това ме заинтригува.“

Изтеглил всичките технически описания и кода, стоящ зад мрежата на Биткойн, и почнал да изучава материалите, използвайки знанията и опита си. Той се изумил, от това, което научил, а скептицизмът му се изпарил.

„Беше революционно. Бяха решили това, което мислех, че е нерешимо.“

След като се уверил в технологията, той почнал да смята колко би струвал един Биткойн в бъдещето. Използвал пазарът на златото за изчисленията си.

„Стойността на пазара на златото, където богатите си вкарват парите, за да избегнат обезценяване, е около 8 трилиона долара. Ако ги разделиш на 21 милиона, колкото ще бъде броят на Биткойн от 2140г. нататък, получаваш 380 000 долара за Биткойн. Накрая стигнах до стойности между 50 и 100 хил. долара за Биткойн. Паникьосах се и заложих всичките ми спестявания.“

Двигателят зад стойността на криптовалутата, според Ботема, е комбинацията от растящия брой приложения, като например микроплащанията, както и от дефлационния характер на виртуалната валута. В крайна сметка, единственото му притеснение е било да не се стигне до пълната забрана върху използването на криптовалутата, но в момента не счита, че то е основателно.

 

Няма ли заплаха от останалите криптовалути?

„Първата е най-голяма. Същото е както войната между VHS и Betamax. Технически погледнато, Betamax беше по-добър, но VHS беше по-голям. Така че дори и теоретично да мога да измисля съвсем нов интернет, ще бъде много трудно да го разрастна.“

Притесняваш ли се, когато има срив в пазара на Биткойн?

„Не. Знам как работи системата и знам в какво съм инвестирал. Разбира се, валутата има спадове, но винаги се е възстановявала след това. Бъдещето на Биткойн изглежда светло.“

 

  • За да инвестирате в Биткойн, влезте на xChange.bg, натиснете „КУПИ“ и следвайте трите лесни стъпки:
  • Изберете сума в лева или количество Биткойн, което искате да закупите.
  • Изберете начин, по който искате да платите.
  • Попълнете адреса на Биткойн портфейла Ви и имейл, на който да изпратим инструкциите за плащането и статуса на поръчката Ви.
  • Изпълнете поръчката и до минути ще станете част от бъдещето!

 

Ако нямате все още Биткойн портфейл, не знаете какво е това и се чувствате изгубени, Ви препоръчваме да прочетете нашия раздел с отговори на често задавани въпроси.