18,212,025 BTC

Сривът на TrueUSD: Разклащане на стабилността при стейбълкойните

щатски долари банкноти монети TrueUSD xChange.bg

На 15 януари 2024 г. стейбълкойнът TUSD, обвързан с щатския долар, претърпя внезапна девалвация, като падна до $0,984. Това отбеляза значително отклонение от предвиденото обвързване при $1. Обезценяването беше предизвикано от комбинация от фактори, включително:

Натиск от продажби: По данни на големи крипто борси като Binance търговците са продали TUSD на стойност над 339.2 млн. долара през първите 24 часа, в сравнение с поръчките за покупка на стойност около 296.8 млн. долара, което означава общ нетен отлив от 42,4 млн. долара.

Въпроси относно резервите: В резултат на това се появиха въпроси относно резервите, които са в процес на решаване: Емитентът на TUSD TrustToken се сблъска с трудности при предоставянето на удостоверения в реално време за своите резерви, което породи опасения за потенциална недостатъчна обезпеченост.

Активност на китовете: Големите притежатели на крипто, често наричани "китове", организираха значителни изходящи потоци, което допълнително влоши ситуацията.

Как се повлия пазарът?

Обезценяването на TUSD имаше значително въздействие върху пазара на стейбълкойни, особено върху позицията на TUSD спрямо други стабилни монети като First Digital USD (FDUSD). Предизвиканата от китовете масова продажба доведе до огромен спад в TUSD, подчертавайки влиянието на големите холдъри при формирането на пазарната динамика.

Инцидентът съвпадна и с нарастващото очакване за регулации на стабилните монети в САЩ. Лидерите в сектора призоваха за ясни регулаторни рамки, които да гарантират защитата на потребителите и да гарантират стабилността на стейбълкойните. 

Флуктуацията в цената на TrueUSD не е изолиран случай, а по-скоро симптом на сложните предизвикателства, пред които е изправен пазарът на стабилни монети. Той подчертава уязвимостта на стабилните монети към пазарната нестабилност и регулаторната несигурност, като подчертава необходимостта от надлежна проверка и осведоменост за присъщите на крипто инвестициите рискове.

Сагата с TUSD породи и глобални опасения относно ролята на стабилните монети в незаконни дейности, което допълнително подхрани дебата за това как да се регулират ефективно тези цифрови активи. С напредването на крипто индустрията е изключително важно емитентите на стабилни монети, инвеститорите и регулаторите да работят заедно, за да гарантират стабилността и надеждността на тези цифрови активи. Само чрез сътрудничество и иновации бъдещето на цифровите финанси може да бъде оформено отговорно и тези неприятни сривове на стейбълкойни да останат в историята.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.