18,212,025 BTC

Срещата на върха на Г-20: Ера на глобални крипто регулации

Г-20 държави среща флагове крипто регулации xChange.bg

Г-20 среща на върха кубчета букви

Срещата на върха на Г-20 (09.09.2023 – 10.09.2023, Ню Делхи), на която се събраха най-големите икономики в света, изигра централна роля на световната финансова сцена. Темата за регулациите, свързани с криптовалутите, беше една от основните точки на срещата. Тъй като светът се бори с бързия възход и последиците от цифровите валути, дискусиите и решенията на Г-20 предоставят ценни насоки за бъдещето на крипто регулациите в световен мащаб.

Стремежът на Г-20 към глобална рамка за криптовалутите

Лидерите на Г-20, които представляват две трети от световното население, се застъпват за бързото прилагане на трансгранична рамка за крипто активите. Тази рамка, чието начало е предвидено за 2027 г., има за цел да улесни ежегодния информационен обмен между държавите. Рамката за отчитане на крипто активи (CARF) беше въведена през октомври 2022 г. от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за да осигури на данъчните органи повече прозрачност по отношение на крипто транзакциите и лицата, които стоят зад тях.

Кои са държавите, засегнати от рамката

Г-20 държави флагове пъзел парчета

Това са Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Турция, Обединеното кралство, САЩ и Европейският съюз.

Позицията на Г-20 за крипто регулациите

крипто регулация черна дъска съдийско чукче

Ноел Ачесън, изтъкнат представител на крипто общността, изрази мнение, че макар обсъжданията на Г-20 относно крипто регулирането да заслужават внимание, те не представляват значителна заплаха за всички крипто ентусиасти. Тя подчерта, че криптовалутите са глобални, трансгранични и са тук, за да останат. Забраната им вече не е добра реалистична възможност, а вместо това контролът е следващата логична стъпка.

Международният валутен фонд и Съветът за финансова стабилност

Страните от Г-20 одобриха насоките, изготвени от Международния валутен фонд (МВФ) и Съвета за финансова стабилност (СФС). Тези насоки, представени на 7 септември 2023 г., предоставят изчерпателни съвети на органите за управление на рисковете, произтичащи от дейностите с крипто активи, включително тези, свързани със стейбълкойни и DeFi.

Ролята и позицията на Индия по отношение на криптовалутите

Индия географска карта

Индия, която председателстваше Г-20, изигра ключова роля в оформянето на глобалния подход към регулирането на криптовалутите. Аджай Сет, секретар от Министерството на икономиката, посочи, че Индия ще вземе решение за позицията си по отношение на криптовалутите през следващите месеци, като вземе предвид препоръките на Г-20. Това бележи значителна промяна в подхода на Индия, особено като се имат предвид предишните призиви за категорична забрана от страна на управителя на РБИ (Резервната банка на Индия) Шактиканта Дас.

Реакцията на пазара

Криптопазарът реагира на обсъжданията и решенията на Г-20. Пазарът усети и натиска от новината за фалиралата криптоборса FTX, която може да ликвидира своите крипто активи на стойност 3,4 млрд щатски долара и това повлия негативно на цените на всички криптовалути.

Хоризонт

Дискусиите на Г-20 създадоха предпоставки за по-регулирана и прозрачна крипто среда. Макар че спецификата на тези регулации ще се различава в отделните държави, глобалният консенсус е ясен: криптовалутите имат място в международния финансов свят и координираният подход към тяхното регулиране е от съществено значение.

Заключение

Срещата на Г-20 оказа значително влияние върху траекторията на глобалните крипто регулации. Тъй като държавите продължават да се борят с предизвикателствата и възможностите, които предоставят цифровите валути, решенията на Г-20 предоставят началото на план за по-хармонизирано и прозрачно крипто бъдеще.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.