18,212,025 BTC

Solana (SOL) с 40% ръст през последната седмица. Каква е причината?

Solana SOL xChange.bg скок цена графика

Тази статия идва като естествено продължение на публикацията ни от миналия месец - Ще се задържи ли възходящият тренд на крипто пазара? Определено трендът се затвърди. Началото на ноември бележи значително изкачване в цената на Solana - блокчейн мрежа, която наскоро демонстрира удивително възраждане. Наречен "Зеленият месец на Solana", през този период мрежата не само преодоля значителни препятствия, но и постигна забележителен растеж и технически напредък.

Solana SOL цена графика ръст растеж

Източник: CoinMarketCap

Преодоляване на последиците от FTX

Близките финансови връзки на Solana с вече несъществуващата борса FTX представляваха голямо предизвикателство пред мрежата. Сривът на FTX, която държеше значителни количества SOL и беше ключов инвеститор в проекти, базирани на Solana, оказа значително въздействие върху пазарните резултати и екосистемата на Solana. Въпреки това, в забележителна демонстрация на устойчивост, SOL се покачи с над 22% през ноември и с близо 80% през последните 30 дни, като решително надхвърли границата от 50 долара за първи път от май 2022 г. насам. Към момента на писане на статията цената на SOL е $54.58. Това възстановяване е особено впечатляващо, като се има предвид продължаващата продажба на SOL от резерва на несъстоятелността на FTX, която първоначално разпали страховете за спад на пазара.

Съдебният процес на Сам Банкман-Фрийд 

Сагата FTX

Падението на Сам Банкман-Фрийд

Техническа устойчивост и подкрепа на общността

Ключов двигател зад това възстановяване е непоколебимата подкрепа на общността на разработчиците на Solana и нейните застъпници. Мрежата отбеляза рязък ръст на активността на разработчиците, като броят им се е увеличил с 83% на годишна база. Този ръст е подкрепен от съществени технически подобрения, които са отговорили на предишни опасения относно архитектурата на Solana, развенчавайки митове за присъщи недостатъци в нейния дизайн.

Пазарни резултати и технически анализ

анализ графики статистика ръст растеж лупа

Пазарното представяне на Solana е подкрепено от стабилното търсене на дълги позиции с ливъридж и увеличаването на открития интерес към фючърсите, който достигна най-високото си ниво от ноември 2021 г. насам. Положителният процент на финансиране на пазара на фючърси на Solana показва силни бичи настроения. От техническа гледна точка движението на цената на Solana предполага бичи пробив, като потенциалните цели сочат по-нататъшно покачване.

Растеж на екосистемата на Solana

Solana децентрализирани финанси DeFi монети

Освен пазарните показатели, екосистемата на Solana бележи впечатляващ растеж. Общата заключена стойност (TVL) в нейните децентрализирани приложения (DApps) се увеличи с 10% за три дни, което е сигнал за отскок от спада след FTX. Тази тенденция се подкрепя от увеличаването на активните адреси и депозитите в мрежата, което позиционира Solana като внушителен играч в DeFi пространството.

Силен претендент в блокчейн пространството

Това възраждане в цената и използването на Solana е особено значимо в контекста на по-широкия пазар на криптовалути, на който се наблюдават различни степени на нестабилност и иновации. Способността ѝ да привлича стабилна общност от разработчици и нарастващата обща блокирана стойност (TVL) в децентрализирани приложения (DApps) демонстрират нарастващата привлекателност на мрежата и потенциала ѝ да предизвика утвърдени играчи като Етериум. Фактът, че водещи фигури в Етериум, като Виталик Бутерин, са показали подкрепа за общността на разработчиците на Solana, допълнително затвърждава репутацията ѝ на блокчейн с обещаващо бъдеще. В перспектива траекторията на Solana ще бъде внимателно наблюдавана както от инвеститорите, така и от ентусиастите, тъй като тя продължава да се развива и потенциално да променя пейзажа на децентрализираните финанси и блокчейн.

Заключение

Пробивът на Solana олицетворява устойчивостта и потенциала на блокчейн технологията. Въпреки че е изправена пред значителни предизвикателства, мрежата показа, че може не само да оцелее, но и да процъфтява, благодарение на стабилната си общност, техническия напредък и силното пазарно представяне. Тъй като Solana продължава да се развива, тя е свидетелство за динамичния и устойчив характер на света на криптовалутите.

 

Статията е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия материал. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.