18,212,025 BTC

Shiba Inu изпревари Dogecoin, бие и Deutsche Bank по пазарна капитализация – Aнализ – 1 ноември

Shiba Inu куче xChange.bg

Последната седмица на октомври беше наситена с вълнуващи новини и събития. Седмицата започна с обявеното от MasterCard партньорство с Bakkt, което цели да даде възможност на партньорите на MasterCard да предлагат на потребителите да използват криптовалута чрез попечителски портфейли:

MasterCard Bakkt партньорско криптовалути

Източник: Twitter

На следващия ден, според тримесечния отчет на Tesla, в крипто пространството се появи информация, че компанията може да започне отново да приема криптовалута като платежно средство:

Тесла финансови резултати криптовалути

Източник: Twitter

Президентът на Република Ел Салвадор Найиб Букеле се възползва от възходящите настроения на крипто пазара и положителните новини, като придоби още 420 BTC:

Ел Салвадор президент Биткойн

Източник: Twitter

Една от най-големите изненади за пазара беше ценовото представяне на мийм монетата Shiba Inu. SHIB изпревари Dogecoin (DOGE) и сега е 9-тата по големина криптовалута с пазарна капитализация от над 40 милиарда долара, според CoinGecko:

Shiba Inu SHIB цена

Източник: CoinGecko

Нещо повече, с текущата пазарна капитализация, Shiba Inu е по-голяма и от най-голямата германска банкова институция Deutsche Bank (с текуща пазарна капитализация от 27,29 милиарда долара, според Yahoo Finance).

Интересното е, че цената на Shiba Inu скочи, без значение, че по-рано Илон Мъск обяви, че не притежава SHIB и много скептици очакваха съобщението на главния изпълнителен директор на Tesla да унищожи цената на монетата:

Shiba Inu Shib Илон Мъск

Източник: Twitter

Това е доказателство, че един човек не може да манипулира цената на криптовалута с пазарна капитализация от милиард долари, без значение колко влиятелен е той.

Друго важно събитие беше съобщението на Facebook, че компанията официално променя корпоративното си име на Meta (Metaverse):

Facebook Meta Metaverse крипто

Източник: Twitter

Много членове на крипто общността се изсмяха на съобщението на Марк Зукърбърг, защото Metaverse е това, което криптовалутите изграждат през последните 3-4 години; освен това, Metaverse е термин, често използван в крипто пространството в днешно време:

криптовалути мета

Източник: Twitter

Последната седмица на октомври не беше особено нестабилна. Повечето от основните криптовалути се консолидираха. Консолидацията продължава и днес. Според Coin360.com, към момента на съставяне на анализа, един Биткойн струва 53 631,57 евро (+2.32%), един Етериум – 3 734,94 евро (+1.52%), едно DOGE – 0,2385 евро (+5.59%) и едно UNI – 21,89 евро (+2.79%) :

Биткойн цена 1 ноември 2021

Източник: Coin360.com

Сега нека разгледаме ценовите графики на водещите криптовалути спрямо еврото в най-важните времеви рамки.

Биткойн

През октомври двойката BTC/EUR записа нов рекорд за всички времена (ATH) на ниво от приблизително 57 500 евро. Също така, в месечната времева рамка (MN), бича свещ с високо тяло се формира през последния месец – солиден бичи сигнал, който показва, че натискът при купуване се засилва:

Биткойн цена графика 1 ноември 2021

Освен това цената на затваряне през октомври е най-високата в месечната графика. В теорията на техническия анализ това е много бичи сигнал.

За да открием подходящия момент за навлизане на пазара, нека разгледаме по-кратък период от време. Например, в 4-часовата графика (4H), двойката BTC/EUR формира Бичи флаг (общ модел на продължаване на тенденцията):

Биткойн цена графика 2 1 ноември 2021

Както може да се види от графиката, настъпи пробив и цената излезе от флага в посока нагоре. В момента двойката BTC/EUR се консолидира при горната линия на флага. Ако цената отскочи от тази линия, ще се появи сигнал за покупка и може да отворим дълга позиция.

Етериум

Подобно на Биткойн, през октомври Етериум записа нов рекорд за всички времена (ATH) на ниво от приблизително 3 850 евро. Октомврийската свещ също е солидна бича формация с най-висока цена на затваряне в месечната графика (MN):

Етериум цена графика 1 ноември 2021

Според нас новият ATH и най-високата месечна цена на затваряне потвърждават продължаването на възходящата тенденция.

Струва си да припомним, че в седмичната графика (1W), ETH/EUR формира технически модел Cup and Handle (C&H) – типичен бичи модел:

Етериум цена графика 2 1 ноември 2021

Както се вижда от графиката, цената на Етериум остава над горната линия на C&H. Ако ETH/EUR се оттегли обратно към тази линия, която считаме за линия на подкрепа, и отскочи, ще се появи сигнал за покупка. След това можем да отворим дълга позиция, за да се възползваме от възходящия тренд.

Dogecoin

В месечната времева рамка (MN), двойката DOGE/EUR формира Sandwich – поредица от бичи и мечи свещи с подобен размер:

Dogecoin цена графика 1 ноември 2021

В теорията на техническия анализ Sandwich е формация, която показва, че биковете и мечките са намерили консенсус и цената се консолидира. Ето защо не виждаме нито ясен бичи, нито ясен мечи сигнал.

Дневната графика (1D) потвърждава и страничното движение: двойката DOGE/EUR продължава да се консолидира при 30-дневната подвижна средна (MA 30) и 90-дневната подвижна средна (MA 90):

Dogecoin цена графика 2 1 ноември 2021

Докато цената остава ограничена в диапазона и няма ясен бичи сигнал, ние ще стоим в режим на изчакване.

Uniswap

В месечната графика (MN), двойката UNI/EUR формира малка бича свещ през октомври:

Uniswap цена графика 1 ноември 2021

Въпреки това, тази свещ има локално дъно под предишното, което показва, че бичето настроение липсва.

Освен това седмичната графика (1W) на UNI/EUR не внася никаква яснота. Образува се поредица от Spinning tops:

Uniswap цена графика 2 1 ноември 2021

Тази формация е ясен знак за нерешителност на пазара и сигнализира за повече странично движение. Поради това засега ще се въздържаме от навлизане на пазара.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC, LINK, Dogecoin и UNI. Свали приложението ни за Android и iOS.

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.