18,212,025 BTC

Седмичен обзор: Печалби, иновации и дебат за цифровото евро

лаптоп мъж с бял суитшърт ръце на клавиатура символи Биткойн евро щатски долар британски паунд японска йена валути абстрактна графика xChange.bg

Възходът на Worldcoin

Worldcoin отбеляза рязък скок на стойността си със 178% в рамките на последните седем дни, като достигна значителен етап от над един милион дневни потребители в своето приложение за портфейли - World App. Проектът, стартиран през юли 2023 г. от Сам Алтман от OpenAI, има амбициозната цел да проправи пътя към глобален универсален базов доход чрез своя токен WLD, разпространяван в замяна на цифрова проверка на самоличността чрез сканиране на ириса. Въпреки благородните си намерения, подходът на проекта, особено събирането на биометрични данни, предизвика опасения за неприкосновеността на личните данни и регулаторни разследвания по целия свят - от Хонконг до Кения и Индия. Въпреки това скокът на цената, регистриран през последната седмица, отразява многото пластове на крипто пазара и подчертава променливия, но иновативен характер на сектора. Повече за Worldcoin може да прочетете тук - https://xchange.bg/bg/news/news/vsichko-koeto-trqbva-da-znaete-za-noviq-kripto-proekt-worldcoin

Бумът на Bitcoin ETF-ите

Седмицата от 12 до 16 февруари 2024 г. отбеляза още един важен момент за Bitcoin ETF-ите, тъй като те привлякоха зашеметяващите 2,2 млрд. долара нетни входящи потоци, като само iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock събра 1,6 млрд. долара. Този приток съставлява 50% от общия нетен поток на ETF на BlackRock от началото на годината досега, което е ясен показател за нарастващия институционален апетит към криптовалутата.

Етериум на кръстопът

Етериум лого златна монета хардуерен портфейл ценова графика японски свещи

Докато Етериум флиртува с границата от 2 900 долара, погледите на крипто общността са насочени към надхвърляне на границата от 3 000 долара - ниво, което преди това през март 2022 г. доведе до рязка корекция от 46%. Бичият импулс, отчасти подхранван от притока на средства в Bitcoin ETFs, е изправен пред исторически насрещни ветрове и регулаторна несигурност. Обновяването на мрежата - Dencun, очаквано на 13 март 2024 г., обещава да намали разходите за транзакции и може да повлияе значително на пазарните позиции на Етериум. И все пак споменът за предишната корекция витае в пространството като предупредителен знак за нестабилното пътуване, което предстои на Етериум. Повече за ъпгрейда Dencun може да прочетете тук - https://xchange.bg/bg/news/news/dencun-strategicheskiqt-hod-na-ethereum-kym-skalirane

Цифрово евро: пионер в областта на поверителността при цифровите плащания

евро банкнота 100 дигитализация

На 14 февруари 2024 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) очерта визията си за цифрово евро, което обещава несравними функции за защита на личните данни и отправя предизвикателство към съществуващите платежни системи. Тази инициатива има за цел да осигури финансова стабилност, без да се конкурира със спестовните институции, като включва лимити за притежание и свързва портфейлите на дигитални валути на централните банки (CBDC) с банковите сметки за безпроблемни транзакции. Като обещава платежно решение, което е толкова частно, колкото и парите в брой, както за онлайн, така и за офлайн транзакции, ЕЦБ поставя нов стандарт за неприкосновеност на личния живот в цифровата ера, като същевременно поддържа най-съвременните мерки за киберсигурност.

Борсата Backpack и Mad Labs

Борсата Backpack, използваща блокчейна Solana, отбеляза значителен етап, като регистрира 300 млн. долара обем на търговия в рамките на 24 часа от стартирането на бета версията си на 15 февруари 2024 г. Това постижение изстреля колекцията NFT на Mad Lads в светлината на прожекторите, превръщайки се в третата по големина по дневен обем на търговия. Бързият успех на борсата подчертава нарастващия интерес и потенциал на секторите DeFi и NFT да променят начина, по който мислим за собствеността и търговията с активи, като поставят нови рекорди.

Uniswap v4: поставяне на нови стандарти в DeFi

Фондация Uniswap обяви пускането на Uniswap v4 за третото тримесечие на 2024 г. след обновяването на Етериум с Dencun. Тази версия има за цел да бъде най-строго одитираният код в историята на Етериум, като обещава намаляване на таксите за транзакции и повишаване на сигурността. Очакването на Uniswap v4 отразява непрекъснатите иновации в DeFi пространството, като показва ангажимента на сектора да подобри потребителското изживяване, сигурността и ефективността на децентрализираните платформи за търговия.

Тези новини от последната седмица капсулират динамичния и многостранен характер на крипто екосистемата. От новаторските проекти, целящи да предефинират глобалните системи за доходи, до значителните стъпки в институционалното приемане и продължаващата еволюция на DeFi платформите, крипто секторът продължава да се ориентира в предизвикателствата и възможностите, обещавайки бъдеще, в което цифровите активи играят ключова роля в нашия финансов и технологичен живот.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.