18,212,025 BTC

Одобрените Етериум ETF-и

мъж в костюм Етериум лого монета ETF борсово търгуван фонд xChange.bg

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) одобри ETF за Spot Ethereum на 23 май 2024 г. Това решение, значителен момент за крипто индустрията, отваря нови възможности за институционални инвестиции и позиционира Етериум като ключов актив на финансовите пазари. В статията ще разгледаме последиците от това одобрение, потенциалното въздействие върху пазара и какво означава това за другите големи криптовалути.

Внезапната промяна на позицията на SEC

Одобрението на SEC за ETF за Spot Ethereum бележи повратен момент в регулаторната ѝ позиция. Този ход следва одобрението на ETF-те за Биткойн по-рано тази година, което сигнализира за широко приемане на криптовалутни активи в традиционните финансови пазари. Одобрените Ethereum ETF включват предложения от големи финансови институции като Grayscale, Bitwise, iShares, VanEck, ARK Invest, Invesco, Fidelity и Franklin Templeton.

Това решение беше неочаквано, като се има предвид историческата позиция на SEC. Въпреки това, последните политически развития, включително двупартийна подкрепа за крипто законодателство и значителен регулаторен обрат, може да са повлияли на тази промяна. Председателят на SEC Гари Генслър призна влиянието на последните съдебни решения и законодателни действия върху решението на агенцията.

Реакция на пазара и прогнози

Одобрението вече имаше осезаемо въздействие върху пазарното представяне на Етериум. ETH отбеляза 5% увеличение на стойността си в рамките на 24 часа след обявлението, доближавайки се до границата от $4 000. Анализаторите прогнозират, че това може да бъде началото на значителен ценови ръст, потенциално достигайки нови върхове. Главният инвестиционен директор на Bitwise Мат Хоугън прогнозира, че притокът на капитал в ETF за Етериум може да повиши цената над предишния ѝ връх от $4 900, достигнат през ноември 2021 г.

Майкъл Сейлър, основател на MicroStrategy, вижда одобрението като положително развитие за Биткойн. Той вярва, че включването на Ethereum в пазара на ETF ще валидира целия клас крипто активи, което може да доведе до увеличаване на институционалните инвестиции както в Биткойн, така и в Етериум. Сейлър предполага, че Биткойн ще остане доминиращата криптовалута, но възходът на Етериум ще бъде от полза за целия крипто пазар.

Институционално приемане

Въвеждането на ETF за Етериум се очаква да ускори още повече институционалното приемане на криптовалутите. Тези ETF предоставят познат инвестиционен инструмент за традиционните инвеститори, позволявайки им да получат експозиция към Етериум без да купуват и съхраняват директно актива. Тази лесна достъпност ще доведе до значителен приток на капитал от хедж фондове, пенсионни фондове и дребни инвеститори.

Освен това, одобрението внася яснота относно регулаторния статут на Етериум. Както отбеляза главният юридически директор на Variant Джейк Червински, приемането на ETF означава, че SEC не счита ETH за ценни книжа. Тази регулаторна яснота може да насърчи повече институционални инвеститори да влязат на пазара, като допълнително увеличи стойността на Етериум.

Бъдещето на крипто ETF-ите

Одобрението на ETF за Етериум поставя прецедент за други криптовалути. Анализатори от Standard Chartered прогнозират, че Solana (SOL) и Ripple (XRP) могат да бъдат следващите в списъка за одобрение на ETF, потенциално до 2025 г. Тези развития предполагат нарастващо приемане на разнообразни крипто активи в традиционните финансови пазари.

Потенциалът за нови ETF може значително да повлияе на пазарната динамика на тези криптовалути. Solana, често сравнявана с Ethereum заради своите смарт контракти, може да привлече много инвестиции. По подобен начин, XRP, известен със своето използване в международните плащания, може да набере сериозен капитал.

Заключение

Одобрението на ETF за Spot Ethereum от SEC е още една ключова стъпка в правилната посока за крипто. Този ход не само легитимира Ethereum като финансов актив, но също така отваря вратите за увеличаване на институционалните инвестиции и още по-широко пазарно приемане на криптовалутите. Докато пазарът се адаптира към тези промени, други потенциални кандидати за ETF като Solana и XRP са готови да се възползват от повишения интерес и притока на капитал. Бъдещето на криптовалутите изглежда обещаващо, като одобрените Биткойн и Етериум ETF-и играят ключова роля в свързването на традиционните финанси с дигиталната икономика.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.