18,212,025 BTC

Сагата FTX и Сам Банкман-Фрийд

телефон смартфон приложения крипто криптовалути FTX xChange.bg

Тази седмица бе доста бурна за финансовите пазари. Ако сте попаднали на новинарски заглавия, свързани със следните абревиатури - FTX, SBF, FTT, CZ, SEC, но не ви говорят много - то тази статия е точно за вас.

Накратко

Крипто предприемачът Сам Банкман-Фрийд и компанията, която той основа, FTX, се сринаха грандиозно - загуба от  94% от нетната стойност на компанията. В резултат на това, той загуби титлата на изпълнителен директор и обяви фалита на FTX.

Кой е Сам Банкман-Фрийд и какво е FTX?

Роденият в Силициевата долина, завършил MIT Банкман-Фрийд, известен също като SBF, стартира своята фирма за крипто търговия Alameda Research през 2017 г. след престой в света на благотворителността и в трейдърската компания Jane Street.

Две години по-късно SBF и неговият екип стартират FTX, крипто борса с предимства като ниски такси за търговия и разширени опции за трейдъри. Банкман трупа своето богатство от FTX и Alameda, като двете компании са изключително успешни и реализират обща печалба от над 1 милиард и 350 милиона долара за 2020 г.

До предишната седмица нетното състояние на Сам Банкман-Фрийд се оценяваше на над 16 милиарда долара. На 30 години той вече беше затвърдил влиянието си - политически донор на Демократическата партия в САЩ, партньорства с Том Брейди, Жизел Бюндхен и Super Bowl, както и правата над името на баскетболната арена на Miami Heat.

Как се случи сривът на FTX?

В началото на ноември крипто медията CoinDesk публикува доклад, който постави под въпрос колко стабилна е наистина империята на Банкман-Фрийд. Докладът установи, че въпреки че Alameda Research и FTX са две отделни компании, активите на Alameda са обвързани предимно с FTT, криптовалутата на FTX. Въпреки че няма нищо технически нередно в това, това постави под въпрос ликвидността на FTX.

Само дни по-късно нещата се влошиха, когато Changpeng "CZ" Zhao, главен изпълнителен директор на крипто борсата Binance, реши да ликвидира FTT на стойност приблизително $530 милиона. Много други потребители последваха това действие и побързаха да изкарат позициите си от FTX. Това доведе до заявки за тегления на стойност над 6 милиарда долара, които борсата обработваше в рамките на 72 часа. Стойността на FTT падна с 32%, но отново се повиши във вторник (08.11.), след съобщение на SBF, че Binance ще купи FTX и на практика ще го спаси.

Развръзката

В сряда (09.11.) Binance обяви, че се оттегля от сделката, цитирайки доклади за злоупотреба с клиентски средства в FTX и възможността за федерално разследване. Новината накара FTT да се срине още повече - 94% за един ден.

Притиснат в ъгъла, Сам Банкман-Фрийд започна да се обажда на други конкуренти в индустрията, включително главния изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг, с апел за спасение, но опитите бяха без резултат. В петък (11.11.) FTX подаде молба за фалит по глава 11 и Банкман-Фрийд подаде оставка като главен изпълнителен директор.

Каква бе причината?

В поредица от туитове Банкман-Фрийд каза, че се е "прецакал два пъти" и описа злощастната ситуация с FTX като комбинация от големи тегления от клиенти и собствените му неправилни оценки за това колко дълг е поел FTX.

Но доклад на Ройтерс предполага, че може да има и други фактори. Новинарската служба, позовавайки се на неназовани източници, каза, че по-рано тази година Банкман-Фрийд е прехвърлил клиентски средства от FTX към Alameda, без да каже на никого, след като Alameda беше засегната от поредица от загуби.

Липсва коментар на FTX и Банкман за тези обвинения.

Кой друг е засегнат от падането на FTX?

FTX бе подкрепяна от множество високопоставени инвеститори, включително SoftBank Vision Fund, Tiger Global, Sequoia Capital и BlackRock. Sequoia каза тази седмица, че отбелязва намаляването на своята инвестиция във FTX до $0 — известната фирма за рисков капитал бе инвестирала общо $213,5 милиона във FTX.

Какво означава всичко това за крипто света?

Падението на FTX създава вълни от съмнения в цялата крипто индустрия. Това събитие доведе до спад на стойността на сектора с 12% в рамките на един ден, според CoinMarketCap.

Експерти от крипто индустрията твърдят, че сагата може да насърчи регулаторите, в частност SEC, да се опитат да разбият крипто индустрията и да накара големите банки да внимават дали да позволяват на клиентите си да търгуват с крипто. Нещо повече, сривът на FTX може да накара доверието в индустрията да спадне още повече, карайки хората да изтеглят своите крипто активи от борсите, защото се съмняват в тяхната ликвидност.

Какво предстои за крипто инвеститорите?

Анализаторите сигнализират, че всеки централизиран проект и централизирана борса са потенциални бомби със закъснител. Щом компания от ранга на FTX претърпя такъв удар и фалира, то никой от CeFi (централизираните финанси) не е застрахован. Естествена е и миграцията на потребителите от CeFi към DeFi, където липсват тежките решения на изпълнителните директори и властта е в ръцете на умните договори (smart contracts). Точно това е и причината криптото да не умре, а просто да намери друг покрив в лицето на децентрализираните борси и проекти. Това голямо сътресение на FTX обедини експертите и всички те бяха единодушни - най-сигурното място за крипто активите на всеки потребител е в децентрализиран крипто портфейл. Добър пример за такъв е децентрализираният портфейл на Changex. С него активите на всеки инвеститор са на негово разположение без ограничения. Той може да бъде достъпван от всяко кътче на света и е изключително сигурен начин за "hold-ване" на криптовалути. За използването му не е нужно KYC - факт, който потребителите ценят високо в сравнение с продуктите на всички централизирани институции.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.