18,212,025 BTC

Регулаторният лабиринт на ЕС: разпоредби за борба с изпирането на пари и крипто портфейлите

Европейски съюз ЕС знаме звезди пилони Брюксел xChange.bg

В ход, който създава нов прецедент за финансовото регулиране, Европейският съюз (ЕС) въвежда законодателни промени, които предизвикаха широка дискусия и загриженост сред заинтересованите страни в сектора на криптовалутите и извън него. В основата на тази регулаторна промяна са две ключови законодателни рамки: директивите за борба с изпирането на пари (AML) и специфичните мерки, насочени към анонимността на крипто транзакциите.

Биткойн монети банкноти евро 100 пари

Законодателен преглед

ЕС, чрез решенията на своите законодателни органи, въведе значителни изменения в своите директиви за борба с изпирането на пари, насочени пряко към повишаване на прозрачността и ограничаване на потенциала за финансови престъпления, улеснявани от екосистемата на цифровите валути. Централно място в тези промени заемат ограниченията, наложени върху анонимните крипто транзакции и използването на non-custodial (самостоятелно хоствани) крипто портфейли.

Основни разпоредби и дати

съдийско чукче ценови графики криптовалути Биткойн монета

ЕС въведе забрана за транзакции, извършвани чрез несамостоятелни портфейли, които нямат подходяща проверка. Този регламент има за цел да затвори пропуските, които са позволили анонимното прехвърляне на средства, потенциално за незаконни цели.

Законодателството обхваща транзакциите чрез мобилни приложения, приложения за настолни компютри или браузъри, като е насочено както към парични транзакции от над 10 000 евро, така и към анонимни плащания на криптовалути над 3 000 евро. Очаква се този регламент да бъде изцяло приложен в рамките на три години от датата на влизането му в сила през март 2024 г., като се посочва, че пълният му оперативен статус ще бъде постигнат до март 2027 г.

Разяснения и корекции

На фона на първоначалното объркване и съобщенията за цялостна забрана на non-custodial портфейлите се появиха допълнителни разяснения. Експертите от сектора, включително Патрик Хансен, подчертаха, че законодателството не забранява изцяло тези портфейли, нито налага нови ограничения върху peer-to-peer трансферите. Вместо това фокусът е върху това да се гарантира, че крипто борсите, наречени доставчици на услуги за крипто активи (CASP), извършват надлежна проверка на транзакции на стойност над 1 000 евро.

Опозиция и подкрепа

Законодателните промени не минаха без противоречия. Германските евродепутати Патрик Брайер и Гунар Бек изразиха сериозна опозиция, като се позоваха на опасения относно неприкосновеността на личния живот и финансовата автономност. По-специално Брейер изрази критиките си, като определи законодателството като "война срещу парите в брой" и посегателство върху основното право на анонимни транзакции.

От друга страна, поддръжниците твърдят, че тези мерки са от съществено значение за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, като подкрепят ангажимента на ЕС за финансова сигурност. Смесените реакции отразяват по-широкия дебат за баланса между правото на неприкосновеност на личния живот и регулаторния надзор.

Реакция на крипто общността

Реакцията на крипто сектора на новите регулации на ЕС е смесена. Докато някои признават необходимостта от закони за борба с изпирането на пари, за да се гарантира целостта на финансовите транзакции, други се опасяват от последиците за неприкосновеността на личния живот и иновативния потенциал на криптовалутите. Въпреки тези опасения, разграничението, че транзакциите от типа "self-custody to self-custody" остават извън обхвата на новите регулации, предлага известно облекчение, което предполага нюансиран подход към регулирането.

Обобщение

Тъй като новите правила на ЕС за борба с изпирането на пари и за крипто портфейлите се приближават към пълното им прилагане до март 2027 г., световната крипто общност, регулаторните органи и финансовите институции ще следят отблизо тяхното въздействие. Тези законодателни усилия подчертават решимостта на ЕС да се справи с предизвикателствата, породени от цифровите финанси, като се стреми да постигне баланс между иновациите, неприкосновеността на личния живот и сигурността.

С подробните срокове и разпоредби, които вече са ясни, крипто ентусиастите са в по-добра позиция да се ориентират в сложността на спазването на изискванията, тъй като съюзът се движи към по-прозрачно и сигурно финансово бъдеще.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.