18,212,025 BTC

Разцепването на Биткойн май няма да се случи – копачите се съгласиха да приемат SegWit

Източник: cryptocoinsnews.com от Джоузеф Янг |
Биткойн - програмистите и бизнесът най-накрая стигнаха до споразумение

Копачите, програмистите и бизнесът най-накрая стигнаха до споразумение. Повече от 63% от изчислителната мощност вече сигнализира активацията на протокола за подобрение на Биткойн BIP91, или както го знаем – SegWit.

 

 

От началото на месеца беше настанала паника сред трейдърите и инвеститорите, заради потенциалното разцепване на най-старата криптовалута на две отделни мрежи. Последните две седмици обаче отбелязаха голям прогрес, главно под натиска, който създадоха - от една страна BIP148 – активация на SegWit, продиктувана от потребителите и  от друга SegWit2x, решението, подкрепено от копачите. Второто предложение не беше подложено на достатъчно тестове и сроковете за изпълнение бяха доста оптимистични. В следствие на това, общността на копачите се съгласи на BIP91, което бе предложено от Джеймс Хилиярд.

 

BIP91 може да бъде активиран с подкрепата на по-малко от 95% от процесорната мощ, която копае Биткойн, което създава предпоставка за по-бързо приемане на така нужните промени по протокола на виртуалната валута. От известно време мрежата изпитва големи затруднения да обработи всички транзакции в периоди на голям интерес, което доведе до увеличение както в таксите към миньорите, така и на времето което отнема валидацията на определен Биткойн трансфер. Конкретно, 80% от изчислителната мощност е нужна, за да влезе в сила BIP91. В момента подкрепа са изразили около 63.2 процента само за няколко дни, от които са и основните басейни – Antpool, Bitcoin.com и BTC. Точно те бяха против SegWit. 

 

Редица експерти определиха решението за подобряване капацитета на Биткойн мрежата, SegWit, като швейцарско ножче, защото оправя много от проблемите с криптовалутата. SegWit създава условия за прилагането на допълнителни подобрения по софтуера на Биткойн, сред които Lightning. В същото време се увеличава броят на транзакциите, които се побират в един блок – 1.7 пъти повече транзакции с един подпис и до 3.7 пъти повече транзакции с няколко подписа.

 

С това решение на големите басейни за копаене на Биткойн, опасността от разцепване намаля драстично. Веднага щом hash rate-а достигне заветните 80%, SegWit ще бъде активиран. 

 

А пазарът вече реагира на добрите новини и след големия срив от последните няколко дни, днес Биткойн се търгува на почти 400 долара повече – около 2230 долара.

 

Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл

 

Статията е преведена и адаптирана от cryptocoinsnews.com.