18,212,025 BTC

Биткойн ETF-и: Представяне

ETF борсово търгуван фонд абревиатура черна дъска бяла възходяща стрелка xChange.bg

През първото тримесечие на 2024 г. финансовият пейзаж претърпя значителна промяна, тъй като институционалните инвеститори се насочиха към борсово търгуваните фондове (ETF) в Биткойн. Това сигнализира нарастващо приемане и интеграция на криптовалутите в традиционните финанси, като BTC води начело. Нека разгледаме ключовите детайли около представянето на Биткойн ETF-ите.

Morgan Stanley и други банкови гиганти

Morgan Stanley, видна институция от Уолстрийт, разкри, че притежава Биткойн от Grayscale (GBTC) на стойност почти 270 милиона долара към 31 март 2024 г. Други големи банки като JPMorgan, Wells Fargo и UBS също разкриха значителни инвестиции в Биткойн през първото тримесечие. Този ход е показателен за стратегията на банките да отговорят на нуждите на своите клиенти. Участието им подчертава това колко е важно традиционни играчи във финансовата система като банките да имат експозиция към Биткойн.

Институционален наплив към ETF-ите

Първото тримесечие на 2024 г. се оказа динамично, като над 1 500 инвестиционни фирми придобиха Bitcoin ETF. Данните от Fintel разкриха, че тези фирми колективно управляват около 10,6 милиарда долара в активи на Биткойн ETF към края на март. Забележително е, че Millennium Management води с почти 2 милиарда долара, инвестирани в различни Биткойн ETF-и, включително iShares Bitcoin Trust на BlackRock (IBIT) и Wise Origin Bitcoin Fund на Fidelity (FBTC).

Пенсионни фондове инвестират в Биткойн

Особено забележително е участието на пенсионни фондове в Биткойн инвестициите. Държавният пенсионен фонд на Уисконсин, който управлява активи на стойност $156 милиарда за пенсионната система на Уисконсин, разкри че притежава повече от $99 милиона в акции на BlackRock’s iShares Bitcoin Trust и над $63 милиона в акции на Grayscale Bitcoin Trust към края на март 2024 г. Това е сериозен сигнал за увереност на институционалните инвеститори в Биткойн като средство за дългосрочно запазване на стойността и диверсификация на портфейлите.

Bitcoin ETF в Хонконг

Трите ETF фонда в Хонконг натрупаха общо около $228 милиона в нетни активи. През първите седмици, потоците на капитали бяха непоследователни, като на 16 май 2024 г. бе регистриран отлив от около 104,79 BTC на стойност приблизително $6,95 милиона. Тези резултати се оказаха значително по-слаби в сравнение с американските фондове, като общите резерви на трите фонда в Хонконг съставляват само 1,28% от Биткойните, държани от BlackRock.

В заключение, първото тримесечие на 2024 г. беше трансформационен период за Биткойн ETF-ите, като значителните институционални инвестиции сигнализират за нова ера на приемане на криптовалутите в традиционните финанси. Ролята на Биткойн в глобалната финансова екосистема е готова да се разшири още повече. Приливът на капитал не само потвърждава легитимността на Биткойн, но и подготвя сцената за потенциално по-високи ценови траектории и по-широко пазарно приемане в идните години.

Научи повече за Bitcoin ETF-ите:

Какво би означавало създаването на Spot Bitcoin ETF от BlackRock за крипто и Биткойн?

Bitcoin ETFs: Нова ера при инвестициите в криптовалути

Какво се случи през първата трейдинг седмица на Bitcoin ETFs?

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.