18,212,025 BTC

Позициониране на Тръмп като про-крипто президент

веещ се флаг САЩ Доналд Тръмп xChange.bg

Бившият президент Доналд Тръмп прие криптовалутите с отворени обятия, позиционирайки ги като ключов въпрос в своята кампания за президентските избори през 2024 г. Някога открит критик, новоприетата подкрепа на Тръмп към Биткойн и крипто индустрията подчертава значителна промяна в неговия подход, подтикнат както от политическа стратегия, така и от еволюцията на дигиталните активи.

От скептик до поддръжник

Промяната на Тръмп към криптовалутите е повече от драматична. През 2019 г. той осъждаше Биткойн и другите криптовалути като „не пари“ и критикуваше тяхната волатилност и потенциал за улесняване на незаконни дейности. Неговото презрение продължи и след неговото президентство, като в изказвания от 2021 г. наричаше Биткойн „измама“ и „бедствие“. Въпреки това, в средата на 2024 г., Тръмп направи пълен обрат, присъединявайки се към крипто ентусиастите и обещавайки да сложи край на това, което нарича „войната срещу криптовалутите“ на сегашния президент на САЩ Джо Байдън.

Криптовалутите като основен елемент на кампанията

Подкрепата на Тръмп за Биткойн изкристализира по време на серия от важни събития и изявления. На своя 78-и рожден ден Тръмп обеща да направи САЩ световен лидер в добива на Биткойн и други криптоактиви. Той подчерта значението на това Биткойн да бъде „произведен в Америка“, свързвайки го с теми като енергийна доминация и национална сигурност. Този разказ бе подкрепен от неговите срещи с водещи Биткойн миньори и индустриални лидери в неговото имение Мар-а-Лаго, където обсъжданията се съсредоточиха върху създаването на работни места, използването на енергия и стратегическото значение на доминирането в добива на Биткойн, за да се изпревари Китай в надпреварата за изкуствен интелект.

Политически и икономически последствия

Приемането на Биткойн от страна на Тръмп не е подтикнато само от технологиите; това е пресметнат политически ход. С ухажването на крипто общността Тръмп цели да мобилизира млада, технологично насочена избирателна база, която е преобладаващо мъжка и расово разнообразна – демографска група, която може да бъде решаваща в оспорваните избори. Неговото обещание да изгради „крипто армия“ и приемането на дарения в дигитални валути за неговата кампания сигнализират за дълбока интеграция на криптовалутите в неговата политическа стратегия.

Освен това, позицията на Тръмп го позиционира в рязък контраст с администрацията на Байдън, която заема по-внимателен и регулаторен подход към криптовалутите. Изпълнителната заповед на Байдън от 2022 г. призова за цялостен преглед на рисковете и ползите от криптовалутите, отразявайки загрижеността за защита на потребителите и финансовата стабилност. Това регулаторно внимание е точка на спор за крипто индустрията, която се сблъска с множество скандали и провали, включително фалита на големи компании и осъждането на крипто магната Сам Банкман-Фрийд.

Енергийна и икономическа стратегия

Визията на Тръмп за Биткойн също така обхваща по-широки икономически и енергийни политики. Той твърди, че добивът на Биткойн в страната може да засили енергийната сигурност на САЩ чрез използване на излишни и възобновяеми енергийни източници, твърдение, което резонира с неговата икономическа програма „Америка на първо място“. Високите енергийни нужди на добива на Биткойн могат да стимулират инвестиции в инфраструктура за възобновяема енергия, особено в селски и икономически изостанали райони, като потенциално оживят тези региони.

Бившият президент също така изрази загриженост относно развитието на цифрови валути на централни банки (CBDCs), като представи Биткойн като защита срещу потенциално държавно вмешателство и финансов надзор. Тази позиция намери подкрепа сред избирателите с либертариански наклонности, които са предпазливи към централизиран контрол над финансовата система.

Въпреки гласовитата подкрепа на Тръмп, политическата привлекателност на криптовалутите остава несигурна. Проучване на Pew Research Center от 2023 г. показа, че само 17% от американците са търгували или инвестирали в криптовалути, като значителното мнозинство изразява скептицизъм относно тяхната безопасност и надеждност. Въпреки това, устойчивостта на крипто пазара и неговата интеграция в основните финансови системи предполагат, че неговото политическо и икономическо значение ще продължи да расте.

Заключение

Приемането на криптовалутите като централен елемент на кампанията му за президентските избори през 2024 г. бележи значителна промяна в политическия облик на Доналд Тръмп. С присъединяването си към крипто индустрията, Тръмп не само се обръща към специфична избирателна база, но и позиционира САЩ да бъдат лидер в един ключов нововъзникващ сектор. Дали тази стратегия ще се изплати на изборите, предстои да видим, но тя несъмнено добавя ново и интригуващо измерение към предстоящата президентска надпревара.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.