18,212,025 BTC

От любов към крипто: Как да се предпазим от измами?

мъж монети пари любов свети валентин xChange.bg

Любовта може да има различни измерения и обекти, но тази към нашата лична и финансова сигурност е особено важна.

Освен повод да прекараме време с любимите си хора празниците за съжаление са и честа причина да станем обект на опит за измама.

В света на финансовите услуги и по-специално тези, свързани с операции с криптовалути, недоброжелателите обикновено обещават на потенциалните си жертви нереално високи печалби, или използват крипто като предтекст за плащане за друг продукт или услуга, като по този начин целят да останат анонимни.

Ето няколко червени флага, които подсказват, че е възможно да си имате работа с измамници:

  • Попадате на реклама за платформа, която ви обещава, че брокер ще се грижи за вашите инвестиции. Започвате да работите с тях, в течение на времето натрупвате печалби и идва момент, в който желаете да ги изтеглите. Инициирате теглене, което обаче не се обработва, а получавате съобщение, че е необходимо да изпратите определено количество крипто, за да получите заключените си средства. Никоя платформа с добра репутация не би използвала средствата ви като заложник, за да получи от вас допълнително заплащане;

  • Предлагането на всякакви инвестиционни "пакети" в света на крипто често се оказва част от пирамидална структура. За да вложите средства в крипто актив, начинът е директно да го купите и съхранявате в съответен софтуерен или хардуерен портфейл, до който достъп имате самите вие. Блокчейн технологията, на която са базирани криптовалутите, има за цел да бъде прозрачна, именно за да се избегнат всякакви възможности за злоупотреба. При покупка на т.нар. "пакети", вие не виждате какво точно купувате, няма реална транзакция в блокчейна и има огромна вероятност просто да сте станали част от реферална схема на мрежов маркетинг, чрез която се облагодетелстват хората на върха, но не и вие.

  • Ако нямате понятие от криптовалути, а контрагент, от който купувате стока или услуга, ви накара да платите с крипто и ви насочи към платформа, за която липсва информация за регистрация, управление, фирма, която стои зад нея и т.н., шансовете са много големи парите ви да отидат в неговия джоб, а да не получите нищо насреща.

Добри практики, които да прилагате, за да избегнете измама:

  • Информирайте се много добре за крипто проектите, в които искате да инвестирате, ако сте се насочили към актив, който е извън вече утвърдените Биткойн и популярни алткойни.

  • Проверявайте платформите и борсите преди да купувате и продавате. Ако липсва важна за вас информация (адрес, фирма, общи условия, политика за поверителност и т.н.), нямате възможност да се свържете по имейл, телефон или лайв чат, по-добре е да се насочите към друго място за търговия.

  • Поставяйте под съмнение и на проверка нежелани съобщения, телефонни обаждания и имейли и никога не изпращайте пари или лична информация на някого, ако не сте се убедили къде и за какво точно ще отидат те.

  • Що се отнася до съхранение на крипто активи, най-добре е това да го правите самите вие, за да държите под контрол частните си ключове, които също съхранявате надлежно, така че да не могат да бъдат достъпени от недоброжелатели.

Истинската любов и положени грижи се отплащат във времето, затова няма нищо по-хубаво от това да отпразнувате Св. Валентин, като се погрижите за себе си и сигурността на вашите фиатни и дигитални активи.