18,212,025 BTC

Очаква ли се възстановяване на Биткойн?

ценова графика японски свещи Биткойн xChange.bg

Въпросът, който много трейдъри си задават, е дали Биткойн навлиза в продължителен мечи пазар или приближава до повратна точка и растеж. Няколко фактора, включително отливите от борсово търгувани фондове (ETF), макроикономическите условия и сигурността на BTC мрежата, предлагат насоки за това какво предстои за най-голямата криптовалута в света.

Септемврийски спад

Септември традиционно е труден месец за Биткойн, често наричан „Rektember“ сред крипто ентусиастите. Тази година не е изключение, като Биткойн отчита спад от 17,28% спрямо най-високата си стойност в края на август от $64 668. BTC се понижи до $53 491, което предизвика опасения за потенциален мечи пазар. Въпреки това, опитните трейдъри остават оптимистични за възстановяване, отбелязвайки, че краткосрочните спадове в цената на Биткойн не са необичайни за този период на годината. Много анализатори очакват потенциален бичи обрат, докато Биткойн се подготвя за четвъртото тримесечие. По-специално, някои трейдъри се позовават на представянето на Биткойн в предишни години на халвинг, като 2016 г. и 2020 г., когато активът отбеляза голям ръст през октомври, ноември и декември. Очакванията са, че Биткойн може да следва подобен модел и тази година, особено с наближаващите макроикономически събития.

Отливи от ETF-ите

Едно от най-тревожните развития на криптопазара бяха нетните отливи от базираните в САЩ ETF-и за Биткойн. За период от осем дни инвеститорите изтеглиха $1,2 милиарда от тези фондове. Това бележи най-дългата серия от отливи от януари 2024 г., когато стартираха спот ETF-ите за Биткойн. Тези отливи изглеждат притеснителни, но трябва и да ги разглеждаме в контекста на целия ETF пазар. Въпреки последните изтегляния, ETF-ите за Биткойн се представиха по-добре от други нови ETF-и, стартирани през 2024 г. Всъщност четирите най-големи старта на ETF-и тази година са всички фокусирани върху Биткойн. Това показва, че макар краткосрочните настроения да са мечи, институционалният интерес към Биткойн остава силен, а последните отливи могат да отразяват по-скоро временна пазарна волатилност, отколкото дългосрочен спад.

Очаква ли се бичи пазар скоро?

Ликвидността на поръчките е друг ключов фактор, който трябва да следим, тъй като предлага прозрения за динамиката на предлагането и търсенето на Биткойн. Според данни от Hyblock Capital, пазарната дълбочина на Биткойн – както близо до, така и по-далеч от текущата цена – значително е намаляла. Това изтъняване на ликвидността често е сигнал за дъно на пазара, което подсказва, че е възможен бичи обрат. Исторически, ниската ликвидност в книгата с поръчките съвпада с ценови дъна, когато купувачите и продавачите трудно правят решителни ходове. Шуб Верма, съосновател на Hyblock Capital, отбелязва, че тези дисбаланси могат да бъдат ранни индикатори за обръщане на цените. Освен това, отрицателните финансиращи лихви на фючърсния пазар предполагат възможност за „short squeeze“, където мечите трейдъри са принудени да закрият позициите си, което допълнително ще тласне цените нагоре.

Биткойн и сигурността на мрежата

Въпреки мечите настроения и отливите от ETF-и, някои пазарни играчи смятат, че Биткойн в момента е подценен. Анализатори от Presto Research твърдят, че мрежовата сигурност на BTC, измерена чрез рекордно високия хашрейт от 679 EH/s, никога не е била по-силна. Това ниво на изчислителна мощност осигурява мрежата на Биткойн и исторически е отбелязвало дъна на цените за актива.

Освен това, с нарастващата наличност на ETF-и за Биткойн, потенциалът за институционални потоци се увеличава, което предоставя допълнителна подкрепа за цената на Биткойн в дългосрочен план. Анализаторите предполагат, че пазарът пренебрегва тези ключови основи, като се фокусира върху краткосрочните макроикономически опасения. С разширяването на капацитета на миньорите на Биткойн и укрепването на мрежата, условията за значително възстановяване на цената изглеждат благоприятни.

Макроикономика: CPI, PPI и политически дебати

Гледайки напред, ценовите движения на Биткойн вероятно ще бъдат повлияни от ключови макроикономически събития. Тази седмица САЩ се готвят да публикуват важни икономически данни, включително Индекса на потребителските цени (CPI) и Индекса на производствените цени (PPI). Тези цифри са от съществено значение, тъй като дават представа за инфлационните тенденции, които пряко влияят на решенията на Федералния резерв за паричната политика. Трейдърите следят тези данни внимателно, тъй като те могат да променят очакванията на пазара относно бъдещи намаления на лихвите.

Освен това, президентските избори в САЩ са зад ъгъла. Доналд Тръмп вече изрази подкрепата си за превръщането на САЩ в „крипто лидер“, докато екипът на Камала Харис намекна за потенциални политики за насърчаване на индустрията. Тези политически развития биха могли да окажат значително влияние върху пазарните настроения, особено ако сигнализират за по-благоприятна регулаторна среда за Биткойн и други дигитални активи.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.