18,212,025 BTC

Нова крипто година и кратка равносметка за последната седмица

Биткойн Етериум Етер монети криптовалути xChange.bg

Биткойн: Преминаване на границата от 45 хил. долара

щатски долар банкнота Бенджамин Франклин графика скок покачване цена

В първите дни на 2024 г. Биткойн надхвърли 45 000 долара, достигайки най-високото си ниво от началото на април 2022 г. Тази бича тенденция, стимулирана от очакването базираните в САЩ спот Биткойн ETF да получат регулаторно одобрение, зададе положителен тон за крипто пазара. Заедно с това покачване други основни криптовалути като Етериум (ETH), Solana (SOL) и Avalanche (AVAX) също отбелязаха значителен растеж.

Изходящи потоци от Биткойн: Индикация за дългосрочно държане

Крипто пазарът стана свидетел на съществена промяна в моделите на държане на Биткойн, като в рамките на един ден на 27 декември над 28 000 BTC (на стойност приблизително 1,19 млрд. долара) напуснаха централизираните борси. Това отбеляза най-големия отлив за 12-месечен период, което подсказва за силна склонност на инвеститорите към дългосрочно държане.

Bitcoin ETF: Ходовете на BlackRock и Valkyrie

Биткойн спот ETF борсово търгуван фонд

В полето на Spot Bitcoin ETF се наблюдаваха ключови развития, като BlackRock и Valkyrie, двама кандидати за спот Биткойн ETF, посочиха J.P. Morgan и Jane Street сред своите оторизирани участници. Този ход, особено от страна на институции като J.P. Morgan, които преди това са били критични към криптовалутите, подчертава нарастващото масово приемане на криптовалутите.

Privacy токените и опасения за сигурността

Privacy токените като DASH, Monero (XMR) и ZCash (ZCH) се сблъскаха с трудности, тъй като крипто борсата OKX обяви изключването им от списъка на търговските двойки. Освен това канадската криптоборса Catalyx преустанови търговията и тегленията след пробив в сигурността, подчертавайки продължаващите рискове за киберсигурността в крипто сферата.

Законодателство на Аржентина за данъчно облагане на криптовалутите

На международния фронт новият президент на Аржентина Хавиер Милей предложи проектозакон, предлагащ данъчни стимули за деклариране на крипто притежания. Това законодателство има за цел да се справи с икономическите проблеми на Аржентина и отразява глобалната тенденция към интегриране на крипто в националните икономики.

Корпоративни инвестиции: MicroStrategy и ARK Invest

При корпоративното приемане на криптовалути MicroStrategy добави 14 620 BTC към своите авоари за около 615,7 млн. долара, с което общият им брой достигна 189 150 BTC на стойност около 5,9 млрд. долара. ARK Invest, ръководена от Кати Ууд, закупи 4,3 млн. акции от ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), подчертавайки продължаващия институционален интерес към криптовалутите.

Високопоставена търговия с криптовалути: Доналд Тръмп

Съобщава се, че портфейл, свързан с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е прехвърлил в Coinbase Етериум (ETH) на стойност над 2,4 млн. долара, което показва високопрофилно участие на криптопазара.

Загуби през 2023 г: Намаляване на броя на хакерите и измамите

хакер бинарен код компютър

През 2023 г. крипто потребителите са претърпели загуби от близо 2 млрд. долара поради хакове, измами и експлойти, което е около половината от загубите в сравнение с оценяваните на 4,2 млрд. долара през 2022 г. Това намаление означава подобрения в протоколите за сигурност и повишена осведоменост в крипто общността.

Етериум през 2024 г: Визията на Виталик Бутерин

Етериум символ ETH ръце часовник мъж в костюм

Виталик Бутерин, съосновател на Етериум, разкри плановете си за мрежата за 2024 г., като се фокусира върху усъвършенстването на дизайна на Ethereum PoS с елементи като финалност на един слот. Този план за действие демонстрира постоянно усилие за укрепване на сигурността и ефективността на мрежата.

Заключение: Динамична 2024 г.

Началото на 2024 г. е белязано от смесица от бичи пазарни тенденции, институционални инвестиции, регулаторни промени и предизвикателства. Тези разнообразни явления рисуват картина на екосистема, която едновременно съзрява и непрекъснато се развива, предлагайки комбинация от възможности и рискове за инвеститорите. Едно е сигурно - 2024-а ще бъде изпълнена с динамика.

 

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.