18,212,025 BTC

MiCA: Регламентът на ЕС за криптовалутите и значението му за крипто света

флаг ЕС синьо небе MiCA криптовалути крипто регламент xChange.bg

Какво е MiCA?

ЕС флаг съдийско чукче

Markets in Crypto-Assets (MiCA) е регулаторното предложение на Европейския съюз, касаещо криптовалутите. Този ключов регламент е готов да предостави изчерпателен набор от правила за крипто активите и свързаните с тях услуги в рамките на ЕС, като засили прозрачността и гарантира защитата на инвеститорите. С широкообхватни последици за крипто организациите, инвеститорите и ентусиастите, разбирането на MiCA става необходимо за всеки, който е част от блокчейн екосистемата.

Как ще действа MiCA?

криптовалути монети графика японски свещи Биткойн

MiCA е считан за най-същественият регламент, специфичен за криптовалутите, в световен мащаб. Той ще започне да функционира напълно до януари 2025 г. и ще бъде приложим за всяко физическо или юридическо лице, което се занимава с емитиране (издаване), предлагане или търговия с крипто активи, или за тези, които предоставят услуги, свързани с крипто активи, в рамките на ЕС.

Крипто активите се определят като дигитални представяния на стойност или права, които могат да се прехвърлят и съхраняват по електронен път, като се използва блокчейн технологията на разпределения цифров регистър (distributed digital ledger). Те се групират в три вида: Electronic Money Tokens (EMTs), Asset-Referenced Tokens (ARTs), и други видове крипто активи, с няколко изключения, които вече са уредени от съществуващото законодателство. MiCA не се прилага за незаменимите токени NFTs заради уникалните им характеристики и полезност за притежателя им. Въпреки това, регламентът позволява потенциален контрол на големи колекции от NFTs, което показва, че популярни колекции като Bored Apes и CryptoPunks може да бъдат подложени на допълнителен надзор.

Биткойн символ флагове ЕС пилони

MiCA се стреми да установи единна регулаторна рамка в целия Европейски съюз, заменяйки непоследователния подход на различните държави членки. Той въвежда по-строги правила за стейбълкойните, засилени задължения за разкриване на информация за крипто предприятията и прилагане на процедури за борба с изпирането на пари (AML) и сигурност на данните.

Кои бизнеси ще бъдат повлияни от MiCA?

Биткойн монети евро банкноти

Доставчиците на услуги, свързани с крипто активи (CASPs), включително борси, платформи за търговия, професионални търговци, доставчици на попечителски услуги, консултанти, портфолио мениджъри и доставчици на трансферни услуги, ще трябва да спазват строги изисквания за опазване на средствата на потребителите и да носят отговорност в случай на загуба на крипто активите на инвеститорите.

Освен това, регламентът задължава емитентите на всеки вид крипто актив да публикуват “бяла книга” (white paper), в която да информират потенциалните притежатели за токена, преди активът да бъде публично продаван. Бялата книга трябва да включва информация за емитента, проекта, набрания капитал, всички права и задължения, свързани с токена, и всички потенциални въздействия на проекта върху околната среда.

MiCA и стейбълкойните

Що се отнася до стейбълкойните, MiCA постановява, че инвеститорите следва да могат да изкупуват обратно своите ARTs или EMTs във всеки един момент. Това налага емитентите на тези стабилни монети да поддържат резерви, които съответстват на техните задължения към притежателите на токени, и тези резерви трябва да бъдат отделени от други средства. От емитентите на ARTs се изисква да имат регистрирано седалище в ЕС, а използването на ARTs, базирани на неевропейски валути, ще бъде ограничено, за да се поддържа паричният суверенитет на държавите членки.

Въвеждането на MiCA символизира значителна крачка към регулирането на сектора на крипто активите. Регламентът се стреми да осигури по-добра защита на европейците, които са инвестирали в тези активи, и да предотврати злоупотребата с крипто индустрията за незаконни цели като пране на пари и финансиране на тероризъм.

Новите правила обхващат емитентите на токени за комунални услуги, токени, свързани с активи, и стейбълкойни, както и доставчиците на услуги, като например местата за търговия и портфейлите, в които се съхраняват крипто средствата. Основната цел на тази регулаторна рамка е да защитава инвеститорите, да поддържа финансовата стабилност, като същевременно насърчава иновациите и засилва привлекателността на сектора на крипто активите.

Следващи стъпки

Мерките на MiCA ще бъдат приложени официално от 30 декември 2024 г., като разпоредбите за стейбълкойните ще влязат в сила още през юни 2024 г. Това обаче е само началото. Други закони на ЕС, засягащи крипто сектора, са в процес на подготовка, а до средата на 2025 г. Европейската комисия ще оцени необходимостта от допълнителни разпоредби, особено по отношение на NFTs и децентрализираните финанси (DeFi).

Заключение 

Както уместно отбелязва Европейският съюз, "MiCA също така въвежда правно изискване за прозрачност, отчетност и управление. Това дава възможност за развитието на устойчива екосистема на крипто активите и гарантира подходящо ниво на защита на потребителите и инвеститорите." Това твърдение обобщава основната същност и цел на регламента MiCA - да се изгради стабилна, прозрачна и устойчива крипто екосистема, в която потребителите и инвеститорите са адекватно защитени, като по този начин се оформя бъдещето на глобалния крипто свят.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.