18,212,025 BTC

Крипто пазарът се срина през уикенда – Aнализ – 6 декември

самолет мотор катастрофа небе буря xChange.bg

Крипто пазарът претърпя солиден срив през уикенда. Цената на Биткойна падна под психологическото ниво от 50 000 евро и дори стигна до 38 000 евро на някои борси. Цената на Етериум, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, също пострада значително. Тя падна под психологическото ниво от 4 000 евро и стигна до 3 200 евро на някои борси.

Вярваме, че има много фактори зад настоящата дълбока корекция в крипто пространството. Днес ще обясним един от тях. Миналия вторник председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл изнесе реч пред банковата комисия на Сената за икономиката на САЩ. По време на изслушването той изрази загриженост относно нарастващата инфлация:

Джером Пауъл Федерален резерв нарастваща инфлация

Източник: Twitter

Изявлението на Пауъл предизвика спекулации за потенциално затягане на паричната политика сред участниците на финансовите пазари – събитие, което може да намали темпото, с което Федералният резерв инжектира пари във финансовата система, и да повлияе негативно на ръста на цените на финансовите активи. Индексът S&P 500 записа още една червена седмица в ценово отношение. Поради неотдавнашната значителна корелация между фондовия пазар в САЩ и крипто пазара, повечето от криптовалутите също пострадаха.

Растящият лихвен процент на 2-годишните държавни ценни книжа потвърждава нарастващите очаквания за потенциално затягане на паричната политика в САЩ:

САЩ държавни ценни книжа лихва

Източник: YCharts

За да може крипто пазарът да възобнови възходящата тенденция, трябва да се случи някакво положително събитие, което да компенсира негативния ефект от потенциалната промяна в паричната политика на Федералния резерв.

След пазарния срив през уикенда, цените на криптовалутите продължават да бележат спад в понеделник. Според Coin360.com, към момента на съставяне на анализа, един Биткойн струва 42 067,44 евро (-3,37%), един Етериум – 3 519,51 евро (-5,27%), едно DOGE – 0,1354 евро (-8,71%) и едно UNI – 13,79 евро (-7,99%) :

Биткойн цена 6 декември 2021

Източник: Coin360.com

Сега нека анализираме ценовите графики на водещите криптовалути спрямо еврото в най-важните времеви рамки.

Биткойн

В седмичната графика (1W), след Мечото поглъщане и свещта от типа Чук, двойката BTC/EUR формира голяма меча свещ:

Биткойн цена графика 6 декември 2021

Комбинацията от тези свещи е ясен сигнал, че мечките продължават да контролират пазара. В момента в седмичната графика не виждаме възходящ сигнал и предпочитаме да стоим далеч от пазара.

Освен това в дневната графика (1D) цената на Биткойн е паднала под долната линия на Възходящия канал (възходящ тренд):

Биткойн цена графика 2 6 декември 2021

Досега двойката BTC/EUR не получи достатъчно подкрепа от долната линия на канала (линия на тренда) – индикатор, че мечките са по-силни от биковете. Ето защо цената на Биткойн може да потъне още повече. Можем да преразгледаме навлизането на пазара и отварянето на дълга позиция, само ако разпродажбата приключи и се формира ясен възходящ сигнал.

За да се формира потенциален възходящ сигнал, първо, в 1-часовата графика (1H), двойката BTC/EUR трябва да излезе от Низходящия канал (низходящ тренд) нагоре:

Биткойн цена графика 3 6 декември 2021

Въпреки това, както се вижда от графиката, цената продължава своето движение в рамките на канала. Ето защо ще останем в режим на изчакване.

Етериум

В седмичната времева рамка (1W), след първата свещ Long-Legged Doji, двойката ETH/EUR формира още една:

Етериум цена графика 6 декември 2021

Тази последователност от Dojis показва, че консолидацията продължава. Втората свещ обаче е много по-голяма от първата – сигнал, който показва, че волатилността се увеличава.

Нека ви напомним, че в дневната графика (1D) чакахме сигнал за покупка, базиран на техническата формация Cup and Handle (C&H) – типичен бичи модел:

Етериум цена графика 2 6 декември 2021

Бихме искали обаче да подчертаем, че само ако цената надмине предишния местен максимум, сигналът за покупка ще се появи. Само в този случай ще влезем на пазара.

Dogecoin

В седмичната графика (1W), двойката DOGE/EUR записа още една меча свещ:

Dogecoin цена графика 6 декември 2021

Както може да се види от графиката, това е просто още една средна меча свещ с локален максимум и локален минимум под предишните, съответно. Докато този мечи натиск продължава, ние ще стоим далеч от двойката DOGE/EUR.

Uniswap

В седмичната графика (1W), след консолидацията при линията на съпротива, двойката UNI/EUR започна да намалява и току-що формира още една меча свещ:

 Uniswap цена графика 6 декември 2021

Докато цената остава под линията на съпротива, ние ще стоим далеч от пазара и ще чакаме по-добър момент.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC, LINK, Dogecoin и UNI. Свали приложението ни за Android и iOS.

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.