18,212,025 BTC

Краткосрочните пазарни настроения преминават от бичи към мечи – Aнализ – 22 ноември

бик мечка Биткойн крипто xChange.bg

През изминалата седмица краткосрочните пазарни настроения започнаха да се променят от бичи към мечи. Цената на Биткойн падна от приблизително 57 000 евро на 51 000 евро. Етериум, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, също отбеляза сериозно отдръпване; цената му падна под психологическото ниво от 4 000 евро до приблизително 3 500 евро.

Въпреки че пазарът преживява дълбока корекция, повечето финансови експерти остават настроени положително. Например, по време на дискусия с Центъра за финансова стабилност на САЩ Кристофър Уолър, член на Управителния съвет на Федералния резерв, сравни Биткойна с електронно злато:

Федерален резерв Биткойн електронно злато

Източник: Twitter

В интервю за CNBC, основателят и главен изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър поясни, че текущата нестабилност на пазара се дължи на прекомерния ливъридж върху крипто борсите. Биткойн бикът подчерта, че инфлацията се превръща в нещо нормално и затова цената на Биткойна ще се покачва завинаги, тъй като все повече хора ще трупат дигиталното злато като средство за хеджиране срещу инфлация.

Майкъл Сейлър Биткойн инфлация

Източник: Twitter

През уикенда президентът на Република Ел Салвадор Найиб Букеле обяви, че страната ще емитира първите суверенни Биткойн облигации и ще изгради Биткойн град:

Ел Салвадор Биткойн град Биткойн облигации

Източник: Twitter

Ел Салвадор ще се опита да набере 1 милиард долара в токенизирани облигации в Liquid Network, изградена и поддържана от Blockstream. Сумата се състои от два елемента на стойност 500 милиона долара всеки – едната част ще бъде обменена в Биткойн, а другата ще се използва за изграждане на енергийна инфраструктура и за копаене на Биткойн в региона.

Въпреки че през втората половина на миналата седмица се появиха няколко положителни новини, мечките продължават да оказват натиск върху крипто пазара. Според Coin360.com, към момента на съставяне на анализа, един Биткойн струва 50 914,40 евро (-2.44%), един Етериум – 3 731,81 евро (-3.23%), едно DOGE – 0,1918 евро (-3.93%) и едно UNI – 18,85 евро (-1.77%) :

Биткойн цена 22 ноември 2021

Източник: Coin360.com

Сега нека анализираме ценовите графики на водещите криптовалути спрямо еврото в най-важните времеви рамки.

Биткойн

В седмичната графика (1W), двойката BTC/EUR формира Мечо поглъщане (общ модел на обръщане на тренда):

Биткойн цена графика 22 ноември 2021

Според теорията на техническия анализ, Мечото поглъщане е модел, който сигнализира за задаващи се по-ниски цени; въпреки това смятаме, че е твърде рано да се говори за обръщане на тренда. Едно нещо обаче е ясно: биковете трябва да бъдат много предпазливи. Освен ако не се появи бичи сигнал, който обезсилва низходящия такъв, по-добре е търговците да останат в режим на изчакване.

Интересното е, че в дневната времева рамка (1D) бичите настроения остават валидни. Двойката BTC/EUR продължава да се движи във Възходящия канал (възходящ тренд):

Биткойн цена графика 2 22 ноември 2021

Тъй като има поредици от по-високи локални ниски нива и по-високи местни върхове, съответно, ние също оставаме бичи и очакваме подновяване на възходящ тренд в някакъв по-късен момент.

Етериум

Подобно на ценовата графика на Биткойна, в седмичната времева рамка (1W), двойката ETH/EUR формира Мечо поглъщане:

Етериум цена графика 22 ноември 2021

Въпреки че това е типична формация за обръщане на тенденцията, бихме искали да ви напомним, че в дневната графика (1D), очакваме сигнал за покупка, базиран на технически модел Cup and Handle (C&H):

Етериум цена графика 2 22 ноември 2021

Както се вижда от графиката, цената на Етериум се е върнала до горната линия на C&H. Ако цената получи достатъчно подкрепа, отскочи и надмине последния локален максимум, тогава ще се появи сигнал за покупка. В този случай може да отворим дълга позиция.

Dogecoin

Ако начертаем линия през последните локални дъна в дневната графика (1D) на двойката DOGE/EUR, ще получим тренд линия, насочена нагоре:

Dogecoin цена графика 22 ноември 2021

Това означава, че възходящият тренд остава в сила. Въпреки това, както се вижда от графиката, цената в момента тества тренд линията. Ето защо е по-добре да останете в режим на изчакване засега.

В допълнение, дневната времева рамка (1D) продължава да бъде неутрална: двойката DOGE/EUR се движи странично при 30-дневната (MA 30) и 90-дневната (MA 90) подвижни средни:

Dogecoin цена графика 2 22 ноември 2021

Докато липсва ясен бичи сигнал, ние ще стоим далеч от пазара.

Uniswap

В седмичната графика (1W), двойката UNI/EUR формира меча свещ след поредицата от Spinning Tops:

Uniswap цена графика 22 ноември 2021

Това е индикация, че мечките се опитват да поемат контрол над пазара.

Освен това, в 1-часовата графика (1H), цената на Uniswap е паднала под долната линия на Възходящия канал:

Uniswap цена графика 2 22 ноември 2021

Тъй като в момента има предимно мечи сигнали в различните времеви рамки на двойката UNI/EUR, ние ще стоим далеч от пазара.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC, LINK, Dogecoin и UNI. Свали приложението ни за Android и iOS.

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.