18,212,025 BTC

Пълен списък с поддръжниците на новия Биткойн

Източник: 99bitcoins.com от Стивън Хей |
разцепване на Биткойн на две отделни мрежи

Утре, 1 август, е денят, в който за първи път ще сме свидетели на разцепване на Биткойн на две отделни мрежи (hard fork). Малка част от Биткойн обществото не останаха доволни от последното развитие на ситуацията около увеличаването капацитета на блока на криптовалутата и подкрепиха създаването на Bitcoin Cash (тикър в борсите - BCC или BCH).

 

Накратко за Bitcoin Cash, повече за Биткойн Кеш тук

Bitmain, китайският производител на ASIC копачите и оператор на един от най-големите Биткойн басейни, първоначално създаде софтуера на Bitcoin Cash, който не използва технологията SegWit, а увеличава размера на блока 8 пъти.

Към момента само 0.26% от изчислителната мощност в света подкрепя това решение, сред които интересно е че не са Bitmain. Bitcoin Cash вече се търгува чрез фючърси на борсата ViaBTC, но стойността му е едва 12% от тази на оригиналния Биткойн. Остава обаче да видим как ще се променят тези числа след активирането на форка.

 

Как борсите ще се справят с разцепването?

 

Ако си държите Биткойна в собствен портфейл, то нямате място за притеснение, тъй като след разцепването ще получите същото количество и от новия Биткойн. След това е изцяло ваше решение дали да търгувате или да продадете BCC токените си. Ако не планирате обаче да изтеглите Биткойна си от дадена борса, което не е препоръчително, то те ще решат вместо Вас дали ще имате Биткойн и на новата мрежа. Ето и решението на едни от най-известните борси.

 

Bitfinex

Ще получите Bitcoin Cash и най-вероятно ще може да го търгувате на борсата след 1 август. Имайте предвид обаче, че е възможно да не получите същото количество от новия Биткойн, каквото притежавате от оригиналния. За сега не съобщават дали депозитите и тегленията ще бъдат преустановени за определено време, но е напълно възможно.

 

Bitstamp

Ако имате Биткойн на тази борса, то няма да получите никакво количество Bitcoin Cash и няма да може да го търгувате. Около 2 часа (българско време) тази нощ ще бъдат преустановени всички депозити и тегления на Биткойн.

 

Bittrex

Ще получите Bitcoin Cash в съотношение 1:1 спрямо количеството, което държите на тази борса в  BTC, но все още не е ясно дали ще можете да търгувате новия Биткойн. Около 3:30 тази нощ ще бъдат преустановени всички депозити и тегления на Биткойн.

 

Coinbase/GDAX

Няма да получите от новия Биткойн, нито ще може да търгувате. Депозитите и тегленията в Биткойн ще бъдат преустановени около 4 часа преди разцепването.

 

Huobi

Китайкската борса ще поддържа новия Биткойн и търговията му. Депозитите и тегленията ще бъдат преустановени около 3 часа през нощта на 1 август наше време.

 

Kraken

Ще получите от новия Биткойн и ще може да го търгувате срещу Биткойн, Евро и Долар. Няма да можете да теглите и депозирате Биткойн след 2 часа българско време тази нощ.

 

OKCoin

Ще получите Bitcoin Cash токени, но не е ясно дали борсата ще поддържа търговията им. Депозитите и тегленията са преустановени от 31 юли до 2 август.

 

Poloniex

Най-вероятно ще получите Bitcoin Cash и ще може да търгувате, но все още не е сигурно. От борсата също и не дават точно време, в което ще спрат да приемат депозити и тегления.

 

ViaBTC

Ще получите Биткойн и ще може да го търгувате. Борсата е един от най-големите поддръжници на новия Биткойн. Обърнете внимание, че депозитите и тегленията ще бъдат преустановени тази нощ.

 

Портфейлите които ще поддържат Биткойн

 

Независимо дали портфейлът ви ще поддържа новия Биткойн, стига да знаете частния си ключ, няма да имате проблем.

За да имате достъп до вашия Bitcoin Cash, по принцип трябва да го въведете в портфейл, който поддържа новия Биткойн. Бъдете изключително внимателни, когато теглите такъв уолет, тъй като, ако компютърът ви бъде заразен с вирус, ключът ви може да бъде откраднат. Препоръчително е след разцепването първо да преместите Биткойна си (оригиналния) на нов портфейл с нов частен ключ, нова тайна бекъп фраза и пароли. След това използвайте първоначалния таен ключ на портфейла, където сте държали Биткойна си по време на разцепването, за да се сдобиете и с Bitcoin Cash притежанията си. По този начин дори и този ключ да ви бъде откраднат, то хакерите няма да имат достъп до вашия оригинален Биткойн, който вече сте преместили.

 

Bitcoin Core (Bitcoin QT)

Внимание: ако инсталирате Cash на същия компютър, на който държите Bitcoin Core, е опасно. Cash ще запише информацията върху старата, което може да изтрие баланса ви! Направете бекъп на информацията си, особено на wallet.dat файла, преди да инсталирате Cash.

Bitcoin Core няма да поддържат Bitcoin Cash в никакъв случай.

Electrum

Портфейлът не поддържа новия Биткойн. Даже излезлият наскоро Electrum Cash портфейл, няма нищо общо с оригиналния и нарушава законите за търговските марки.

Exodus

Няма да поддържат Bitcoin Cash.

Trezor

Хардуерният портфейл ще поддържа Bitcoin Cash. Влезте в онлайн платформата им и изпълнете нужните стъпки, за да получите достъп до новия си Биткойн. 

Ledger

Също както Trezor, влезте в онлайн платформата им и следвайте стъпките.

JAXX

Работят по интеграцията на Bitcoin Cash, така че докато това не се случи, няма да имате достъп, както и няма да можете да получавате и изпращате новия Биткойн. Все пак няма място за притеснение, стига да пазите тайната си фраза от 12 думи.

Blockchain.info

За сега изглежда, че нямат намерение да поддържат новия Биткойн, освен ако Bitcoin Cash не стане основната Биткойн мрежа. Във всички случаи, ще може да използвате тайната си фраза от blockchain.info на портфейл, който поддържа BCC.

Keepkey 

Планират да поддържат всички отделни Биткойна и да позволяват да се обменят един с друг чрез ShapeShift.

 

Ако имате някакви съмнения, дали вашата борса или портфейл ще поддържа Bitcoin Cash, посетете официалната им страница bitcoincash.org.

 

Статията е с информативна цел и xChange.bg в никакъв случай не е отговорен, ако загубите Биткойна си, било то оригиналния или Cash.

Статията е преведена и адаптирана от 99bitcoins.com.

 

 

Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн и Рипъл