18,212,025 BTC

ICO-тата са незаконни в Китай и Корея

Източник: cointelegraph.com от Уилям Субърг |
Китай забранява ICO

Китайската Народна Банка потвърди забраната над ICO-тата (публично предлагане на монети/дигитални токени), обявявайки този финансов инструмент за набиране на средства за нелегален. Тази новина доведе до сериозен спад в целия криптопазар, включително за криптовалути като Биткойн и Етериум, които по принцип са незасегнати от тези мерки.  
 

На сайта на Банката има съобщение, че

 

„всички ICO дейности трябва да бъдат преустановени незабавно“

 

 „Организации и хора, които вече са завършили ICO кампании трябва да върнат средствата на инвеститорите, за да защитят техните законни права и интереси, както и да избегнат всякакъв риск“

 

 

 

Уебсайтовете и приложенията също трябва да бъдат заличени  

 

Забраната включва и премахването на всякакви уебсайтове и приложения, свързани с ICO-тата. Телекомуникационните компании трябва да спрат достъпа до тях.  Хората, стоящи зад тези публични предлагания трябва да спрат обръщането на криптовалута във фиатни пари , а съответните органи ще отнемат търговските им лицензи.   

 

Все пак тези мерки, предприети от Китай, не трябва да ни очудват, тъй като не са нищо ново. В началото на тази година, държавата беше забранила търгуването с всякакви криптовалути за няколко месеца.  

 

В резултат 40% от пазара за ICO-та спря да работи  

 

Според различни източници, 40% от търговията на ICO-та се случва точно в Китай, а в абсолютна стойност това се равнява на около 1 млрд. долара.  Феноменът набра такава скорост, че почти всеки можеше да събере средства чрез предлагането на монети или т.нар. дигитални токени.  

 

Бумът все пак започна още миналата година, но държавните органи чак сега успяха да наваксат. САЩ например се опитва да сложи официална законодателна рамка заедно с още няколко държави.  
 

„Финансови и небанкови организации не трябва директно и индиректно да предлагат под каквато и да е форма стоки и услуги, свързани с ICO-та или дигитални валути.“  
 

Южна Корея също работи по въпроса 

 

Новината от Китай идва по същото време, когато Южна Корея излезе с подобно изявление. Според финансовата комисия в страната ICO-тата ще понесат наказания, тъй като са в разрез със закона за набиране на средства.  
 

Биткойн не спада към графата на ICO-тата  

 

В забраната все пак не се упоменават криптовалути като Биткойн и Етериум. Въпреки това вчера пазарът реагира негативно на новината и имаше сериозен спад, а днес основните криптовалути отбелязаха лек растеж и в момента стойностите им са между 3 и 7% по-ниски от преди 24 часа.  
 

Задавате ли си въпроса "В какво да инвестирам"? Отговорът е Биткойн. Купете на супер цена - бързо и лесно в xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл
 

Статията е преведена и адаптирана от cointelegraph.com.