18,212,025 BTC

Ким Кардашиян плаща $1,26 милиона на SEC във връзка с EthereumMax

Източник: за Cointelegraph от Gareth Jenkinson |
SEC сграда Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ флаг xChange.bg

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) обвини американската знаменитост и инфлуенсър за популяризиране на крипто активи, без да уведоми последователите си, че е получила плащане за целта.

Ким Кардашиян ще плати $1,26 милиона глоба за участието си в популяризирането на схема за криптовалута, наречена EthereumMax (EMAX).

SEC обяви обвиненията срещу Кардашиян на 3 октомври за рекламиране в социалните мрежи на крипто актив, предлаган и продаван от EthereumMax, без да разкрива плащането, което е получила за своето партньорство с проекта.

Кардашиян се съгласи на споразумение, както и да плати 1,26 милиона долара неустойки, обезщетения и лихви и е готова да сътрудничи на по-нататъшните разследвания от страна SEC на проекта EthereumMax.

В съобщението се отбелязва, че Кардашиян не е разкрила плащане от 250 000 долара, което е получила, за да направи публикация в своя профил в Instagram, популяризираща токена EMAX, с приложен линк към уебсайта на проекта.

Заповедта на SEC установява, че Кардашиян е нарушила разпоредбата на федералните закони за ценни книжа срещу рекламирането. Такъв беше случаят с други видни нарушения, които доведоха до въвличането на SEC в миналото.

Кардашиян нито призна, нито отрече констатациите на SEC, но се съгласи на споразумение във връзка обвиненията. Това включва връщане на средства в размер на 260 000 долара, както и глоба от 1 милион долара. Кардашиян също се съгласи да не популяризира крипто активи до 2025 г.

Председателят на SEC Гари Генслер също използва заповедта, за да посъветва широката общественост да извършва своята комплексна проверка, когато инвестира в крипто активи, като същевременно напомни на знаменитостите и влиятелните лица за задължението им да разкриват плащания, свързани с промоции на ценни книжа.

"Този случай е напомняне, че когато знаменитости или влиятелни личности (инфлуенсъри) подкрепят инвестиционни възможности, включително ценни книжа на крипто активи, това не означава, че тези инвестиционни продукти са подходящи за всички инвеститори. Ние насърчаваме инвеститорите да обмислят потенциалните рискове и възможности на инвестицията в светлината на техните собствени финансови цели."

Юридическият екип на Кардашиян също подаде молба за отмяна на жалба за колективен иск, насочен към бизнесдамата и други американски знаменитости през август 2022 г. Кардашиян и други известни американски инфлуенсъри получиха жалба за колективен иск през януари 2022 г. с твърдение, че са подвели инвеститори чрез промотиране на EthereumMax в социалните мрежи.

Кардашиян публикува истории в Instagram, популяризиращи проекта през юни 2021 г., като хора като боксовата звезда Флойд Мейуедър също бяха въвлечени в съдебния процес, след като промотираха базирания на Етериум токен в подготовката за боксова битка на знаменитостите срещу YouTuber-ът Логан Пол през същия период.

Феновете можеха да закупят pay-per-view билети с токена, който скочи след рекламата от страна на Кардашиян и други инфлуенсъри. Стойността на EthereumMax спадна значително след това, причинявайки загуби на мнозина.

Първоначалното съдебно заявление, което включва имената на Кардашиян, Мейуедър и други осем човека, твърди, че ръководителите на компанията са си сътрудничили със звездни промоутъри, за да направят подвеждащи изявления относно токена и техния контрол върху по-голямата част от токените. Стив Джентайл и Джовани Пероне бяха посочени като съоснователи на проекта.

Статията е преведена и адаптирана от CoinTelegraph.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.