18,212,025 BTC

Кибератаки през август: Как загубите от $313M промениха крипто пазара

киберсигурност ключалка абстракция xChange.bg

Август 2024 г. се оказа брутален месец за света на криптовалутите, белязан от безпрецедентни финансови загуби, причинени от кибератаки. С откраднати $313,86 милиона в повече от десет големи хакерски атаки, месецът повдигна сериозни въпроси относно сигурността на дигиталните активи. Тези инциденти не само разтърсиха доверието на инвеститорите, но и подчертаха уязвимостите в крипто екосистемата.

Фишинг атаките

Най-съществената част от огромните загуби през август беше причинена от фишинг атаки, които самостоятелно представляват 93,5% от всички откраднати средства. Според фирмата за блокчейн сигурност PeckShield, тези атаки са довели до загуба на $293,4 милиона, подчертавайки постоянната заплаха от фишинг схеми в крипто пространството. Двата най-големи фишинг инциденти са източили общо $238 милиона в Биткойн (BTC) и $55,4 милиона в Dai (DAI), които представляват по-голямата част от загубите за месеца.

Фишинг атаките, които подвеждат потребителите да разкрият чувствителна информация като частни ключове или данни за вход, стават все по-трудни за засичане. Тези инциденти показват как дори опитни потребители могат да станат жертва на тези схеми, водещи до катастрофални финансови последици.

Ronin Network и Nexera

Освен огромните фишинг атаки, други значителни загуби през август включват експлойт в мрежата Ronin и експлойт на смарт договор в DeFi протокола Nexera. Ronin Network, която е блокчейн, ориентирана към гейминг, успя да възстанови $12 милиона от хакера, но все пак претърпя неоторизирани транзакции на стойност $5,1 милиона. От своя страна Nexera загуби $1,83 милиона поради уязвимости в своите смарт договори.

Тези инциденти допълнително показват разнообразието от тактики, използвани от киберпрестъпниците за експлоатиране на слабости в блокчейн системите. Независимо дали става въпрос за директни хакерски атаки върху мрежи или експлойти на сложни смарт договори, методите, използвани от хакерите, продължават да се развиват, представлявайки постоянна заплаха за сигурността на дигиталните активи.

Година на нарастващи опасения

Загубите през август са част от по-голяма, тревожна тенденция в крипто индустрията. Към август 2024 г. общата стойност на откраднатите дигитални активи от хакове и измами надхвърли $1,21 милиарда от началото на годината, според доклад на Immunefi. Тази цифра подчертава постоянните уязвимости, които мъчат индустрията, и нарастващата сложност на атаките.

Един от най-забележителните инциденти по-рано през годината беше хакът през юли на индийската криптоборса WazirX, който доведе до загубата на $234,9 милиона от един от нейните портфейли. В момента борсата е въвлечена в правни производства в Сингапур, като се опитва да се възстанови от опустошителната атака.

Етични хакери на помощ

В отговор на нарастващата заплаха от кибератаки, крипто индустрията отбеляза увеличаване на участието на етични хакери, които работят за защита на екосистемата от допълнителни загуби. Алиансът за сигурност (SEAL), елитен отговорен екип, ръководен от етичния хакер и изследовател от Paradigm Samczsun, играе водеща роля в това. От стартирането си през август 2023 г. SEAL е получил над 900 сигнала за хакове, като работи неуморно за предотвратяване на нарушения и възстановяване на откраднати активи.

Според Immunefi, близо 80% от криптовалутите, които са били хакнати, никога не възвръщат стойността си. Тази загуба на стойност често може да бъде по-опустошителна за проектите, отколкото самият експлойт, тъй като подкопава доверието на инвеститорите и пречи на растежа им.

Заключение

Въпреки че технологията зад дигиталните активи носи големи обещания, разкритите тази година уязвимости подчертават нуждата от по-стабилни защитни мерки. С нарастването на индустрията е от съществено значение всички участници, от разработчици до инвеститори, да дадат приоритет на сигурността. Участието на етични хакери е положителна стъпка, но трябва да бъде подкрепено с ангажимент към изграждането на устойчиви системи, които могат да издържат на постоянно еволюиращите тактики на хакерите. Истинският потенциал на криптовалутите може да се реализира само чрез доверие и сигурност, а не с постоянна заплаха от катастрофални финансови загуби и рискове от хакване.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.