18,212,025 BTC

Какво означава частичната победа на Ripple за другите крипто проекти, които се борят с SEC?

ripple xChange.bg sec комисия за ценни книжа САЩ крипто

На 13 юли 2023 г. Окръжният съд на САЩ за Южния район на Ню Йорк издаде решение по делото на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) срещу Ripple Labs, което отбеляза забележителен момент в спор за регулаторния статут на токена XRP на Ripple. Ripple отбеляза частична победа, която не само има значителни последици за самата компания, но и създава критичен правен прецедент, който може да засегне цялата крипто индустрия. В тази статия ще разгледаме решението и потенциалните му последици за другите крипто проекти, които са обект на контрол от страна на SEC.

Присъдата

sec съд САЩ дело решение присъда чукче

Решението на съда е нож с две остриета за Ripple. В него се прави разграничение между два вида продажби на XRP - "институционални" и "програмни". Първите, директни продажби на институционални купувачи, хедж фондове и други страни, нарушават федералните закони за ценните книжа. Съдът счете, че те са инвестиционни договори, като инвеститорите основателно очакват да спечелят от работата на Ripple. За разлика от тях, "програмните продажби", или продажбите на XRP токени от Ripple на борси и чрез алгоритми, не са нарушили законите, тъй като SEC не може категорично да обяви, че тези купувачи са очаквали печалби от усилията на Ripple.

Това решение е абсолютно новаторско, тъй като изяснява юрисдикцията на SEC по отношение на продажбите на криптовалути и прави разграничение между различните видове продажби. Съдът разшири това облекчение и за ръководителите на Ripple, като постанови, че техните индивидуални продажби на XRP попадат в обхвата на програмните продажби, отхвърляйки твърдението на SEC за нарушения на ценните книжа в тези случаи.

Надежда за крипто проектите

sec САЩ комисия ценни книжа знаме

Това знаково решение дава лъч надежда на други крипто проекти, въвлечени в правни битки със SEC. Правейки разграничение между различните видове продажби, съдът даде зелена светлина за нюансиран регулаторен пейзаж, в който някои продажби на токени могат да бъдат класифицирани като ценни книжа, а други - не.

Делото също така хвърля светлина върху "теста Хауи" - стандарт на Върховния съд за определяне на това какво представлява ценна книга. В него се намеква, че купувачите на вторичния пазар или "програмните купувачи", на които Ripple никога не е обещавал нищо, може да не отговарят на стандарта на теста Хауи за очакване на печалби от усилията на други хора. Този аргумент може потенциално да бъде използван от други крипто проекти, изправени пред проверката на SEC, за да защитят собствените си продажби на токени.

Ефектът на Ripple

Ripple XRP щатски долар банкнота Бенджамин Франклин

Въпреки частичната победа, решението по делото Ripple не е универсално за всички крипто проекти. Забележително е, че решението се основава на това колко добре инвеститорите на дребно са разбирали крипто преди години, което днес може да не е така. Яснотата, която това решение дава относно статута на ценни книжа на цифровите активи, все още е ограничена и оставя много въпроси без отговор.

Освен това то предполага, че Комисията по ценни книжа (SEC) би могла да реши този въпрос, като гарантира, че това, което се счита за ценна книга, е ясно за широката общественост занапред. Тази стратегия беше видима и в неотдавнашните съдебни дела на SEC срещу крипто компании като Binance, Coinbase и Gemini.

Реакцията на пазара

Развитието на делото на SEC, разбира се, даде своето отражение и на крипто пазара. Ден след решението се забелязаха сериозни движения при някои криптовалути. Големият печеливш очаквано бе токенът на Ripple (XRP), който отбеляза ръст от над 66%, следван от Stellar (XLM) с ръст от 55%, Solana (SOL) + 31% ,Cardano (ADA) + 24%, Polygon (MATIC) + 18%, Polkadot (DOT) 9%, Ethereum (ETH) + 7% и Bitcoin (BTC) + 3%. За едно денонощие глобалната пазарна капитализация на криптовалути се повиши с 6% до 1,26 трилиона долара. 

Бъдещето все още е несигурно

Въпреки оптимизма много въпроси остават без отговор. Ключов проблем е как това решение засяга крипто проектите, които разчитат на продажба на токени на институционални инвеститори за първоначално финансиране. Решението на съда може да сложи край на тази практика, освен ако институционалните инвеститори не са готови да се сблъскат със същата волатилност на пазара като ритейл инвеститорите.

Делото на Ripple далеч не е приключило. Пълните последици от това решение ще станат ясни едва с напредването на делото и вземането на още съдебни решения. Засега крипто индустрията гледа напред, обнадеждена, но предпазлива.

Изводи

В заключение, макар че частичната победа на Ripple срещу SEC даде известна яснота, тя не е всеобхватно решение за всички крипто проекти, които са изправени пред регулаторни пречки. Тя осигурява основа за по-нюансирано регулиране и по-дълбоко разбиране на това как SEC може да разглежда различните видове продажби на токени. Независимо от това, с много въпроси, които все още нямат отговор, битката на Ripple е напомняне за дългия път, който предстои за регулаторна яснота в крипто пространството.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.