18,212,025 BTC

Какво означава победата на Grayscale срещу SEC за криптовалутите?

Grayscale SEC криптовалути крипто xChange.bg везни съдийско чукче

Въведение

ETF лого банка обмен монети пари длан мъжки силует костюм

В знаково решение Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия наскоро подкрепи Grayscale Investments срещу Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC). Съдът нареди на SEC да преразгледа предишното си решение за отхвърляне на заявлението на Grayscale за преобразуване на нейния Bitcoin Trust в Spot Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF). В тази статия ще разгледаме последиците от това решение за Grayscale, SEC и крипто пазара.

Решението на съда

Съдът установи, че отхвърлянето на заявлението на Grayscale от страна на SEC е "произволно и капризно", като заяви, че SEC не е успяла да обясни защо третира по различен начин сходни продукти - фючърсно-базирани и спот-базирани Биткойн ETF-и. Съдът даде на двете страни 45 дни да обжалват решението. Ако не бъде подадена жалба, SEC ще трябва да преразгледа заявлението на Grayscale, което може да проправи пътя за първия Bitcoin Spot ETF в САЩ.

Незабавно въздействие върху пазара

Биткойн монета мъж костюм графика растеж зелена стрелка

Решението на съда имаше незабавно въздействие върху крипто пазара. Цената на Биткойн се повиши с повече от 7%, достигайки връх от 28 000 долара, докато Биткойн тръстът на Grayscale (GBTC) отбеляза 17% увеличение. Свързаните с криптовалутите акции като Coinbase и Marathon Digital също отбелязаха значителни печалби, като нараснаха съответно с 16% и 29%.

Какво означава победата за Grayscale?

Главният изпълнителен директор на Grayscale Майкъл Соненшайн описа решението като "исторически етап" и "огромна победа" за компанията и за цялата крипто общност. Ако Комисията по ценните книжа и борсите в крайна сметка одобри заявлението на Grayscale, това може да отключи милиарди долари за притежателите на GBTC и да улесни масовите инвеститори да получат експозиция към Биткойн.

Последиците за SEC

Решението поставя SEC в предизвикателна позиция. Според анализаторите на JP Morgan, SEC ще трябва да се върне назад по отношение на предишните си одобрения на ETF-и, базирани на фючърси, за да отхвърли отново заявлението на Grayscale - ход, който те описват като "много разрушителен и неудобен за SEC". SEC също така отложи вземането на решения по други Spot Bitcoin ETF-и, предложени от финансови гиганти като BlackRock и Fidelity, поне до средата на октомври, добавяйки още едно ниво на сложност.

Какви са последиците за крипто индустрията?

Биткойн символи графика японски свещи бинарен код мрежа свързаност

Експертите смятат, че решението е "благоприятно развитие" за регулации, които защитават инвеститорите, а не налагат ограничения. Решението също така съживи надеждите за стартирането на първия американски ETF, който ще инвестира директно в Биткойн, като по този начин потенциално ще направи блокчейн технологиите "по-достъпни за масовата аудитория".

Скептицизъм и предпазливост

Въпреки оптимизма някои анализатори остават предпазливи. JP Morgan смята, че одобрението на Spot Bitcoin ETF няма да окаже значително влияние върху цялостната крипто и финансова индустрия, позовавайки се на неубедителното представяне на подобни продукти в Канада и Европа. Анализаторът на Mizuho Дан Долев определи реакцията на пазара като "реакция на колене" и предупреди, че комодитизацията на търговията с Биткойн може да окаже отрицателно въздействие върху борсите, разчитащи на обеми на дребно.

Заключение

мъж жена костюми смартфони приложения Биткойн символ монети

Съдебната победа на Grayscale срещу SEC безспорно е ключов момент за всички Биткойн ентусиасти в САЩ. Макар че тя има непосредствени пазарни последици, дългосрочните ѝ ефекти все още се разгръщат. Решението може потенциално да отвори вратите за първия Spot Bitcoin ETF в САЩ - развитие, което може да има сериозно отражение върху достъпа на инвеститорите до Биткойн и регулаторния пейзаж на крипто индустрията. Следващите стъпки на SEC се очакват с голямо нетърпение и решенията могат или да потвърдят оптимизма, свързан с това решение, или да върнат индустрията в изходна позиция. Независимо от това, решението на съда създаде прецедент, който би могъл да повлияе на бъдещи регулаторни действия и съдебни решения, което го превръща в още един знаков момент в света на криптовалутите.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.