18,212,025 BTC

Какво би означавало създаването на Spot Bitcoin ETF от BlackRock за крипто и Биткойн?

Биткойн ETF борсово търгуван фонд BlackRock Bitcoin xChange.bg

Светът на криптовалутите отбелязва неспирен растеж и дава заявки, че ще е основен финансов фактор още дълго време. Сред многобройните събития, които предизвикаха вълнение в крипто общността, е очакването за създаване на борсово търгуван фонд (ETF) Spot Bitcoin от глобалния мениджър на активи BlackRock. Реализирането на този ETF може да означава нова ера за Биткойн и предизвикване на бичи пазар за цялата крипто индустрия.

Амбициите на BlackRock в областта на криптовалутите

Интересът на BlackRock към крипто сектора не е скорошна новина. Стартирането на Биткойн ETF обаче може да послужи като преломен момент за целия сектор. С управлявани активи на стойност 9,4 трилиона долара, потенциално приемане на Bitcoin Spot ETF от BlackRock ще доведе до значителен скок в ежедневното търсене на Биткойн и неговото институционализиране. Амбициите на BlackRock предизвикаха и ответни действия от техните конкуренти, които също подават заявления към Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) за създаване на техни Bitcoin ETFs. Сред тях наблюдаваме гигантите в управлението на фондове - Fidelity (над 4,3 трилиона долара управлявани активи), Invesco Galaxy (над 1,4 трилиона долара управлявани активи), WisdomTree (над 87 милиарда долара управлявани активи) и VanEck (над 78 милиарда долара управлявани активи).

Биткойн ETF: промяна на играта

Spot Bitcoin ETF се различава от своя предшественик Bitcoin Futures ETF по това, че проследява директно цената на Биткойн, а не фючърсните договори. Тази разлика може да има значителни последици за инвеститорите. Спот ETF предлага експозиция към действителния актив (в този случай Биткойн), което позволява на инвеститорите да се възползват директно от ценовите колебания, без да е необходимо да притежават директно Биткойн. Така инвеститорите ще могат да инвестират в криптовалутата без нужда от борси, горещи/студени портфейли и високи такси. Bitcoin Spot ETF е на неговата спот цена, което означава, че купувачите ще държат Биткойн във фонда, подобно на закупуване на акции.

Потенциалното въздействие на Биткойн ETF на BlackRock

След като бъде одобрен, Биткойн ETF на BlackRock може да изиграе ключова роля в стимулирането на масовото приемане на криптовалутите, като внесе ново ниво на доверие в сектора. Той също така ще предостави на инвеститорите по-достъпно и регулирано средство за придобиване на експозиция към Биткойн, като по този начин ще демократизира достъпа до инвестиции в криптовалути.

Анализаторите прогнозират, че стартирането на Биткойн ETF от престижна фирма като BlackRock може да доведе до значителен скок на цената на Биткойн. Fundstrat, уважавана фирма за пазарни проучвания, прогнозира огромен скок на цената на Биткойн с 521% до 180 000 долара преди следващия халвинг на Биткойн през 2024 г.

Последици за крипто екосистемата и другите големи играчи

Потенциалното одобрение на Spot Bitcoin ETF на BlackRock би имало значителни последици не само за Биткойн, но и за по-широката крипто екосистема. Това знаково събитие несъмнено ще засегне други мощни играчи в сектора, като Grayscale и Binance.

Например, Grayscale, водещ мениджър на крипто фондове, прояви интерес към преобразуването на своя Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) в Spot Bitcoin ETF. Макар че се сблъска с пречки при одобрението от SEC, успехът на Bitcoin ETF на BlackRock може потенциално да повлияе на позицията на SEC по предложението на Grayscale, ускорявайки процеса на одобрение.

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, също прави стъпки в спазването на регулаторните изисквания от SEC в очакване на промяната в пейзажа, която може да бъде реализирана с одобрението на Bitcoin ETF.

Бъдещето на криптовалутите и Биткойн

Създаването на спот ETF за Биткойн от BlackRock ще представлява значителна стъпка към интегрирането на криптовалутите в масовите финанси. Одобрението на SEC ще осигури солидна регулаторна основа, давайки на институционалните инвеститори увереност да навлязат в крипто пазара.

Освен това, то би допринесло за легитимирането на крипто пространството и потенциално би довело до по-нататъшно институционално приемане не само на Биткойн, но и на други криптовалути. Това е ход, който може да бъде много добър катализатор за по-нататъшното разширяване и развитие на крипто индустрията.

Създаването на спот ETF за Биткойн от BlackRock може да отбележи ключов момент в приемането на крипто. От засилване на институционалното приемане до легитимиране на крипто пространството, въздействието може да бъде широкообхватно. Тъй като цялата крипто общност е в очакване, решението на SEC може да промени правилата на играта и да донесе така желаната регулаторна яснота и легитимиране на пазара.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.