18,212,025 BTC

Биткойн: Какви са причините за резкия спад в цената?

Биткойн xChange мечка цена графика спад

Пазарът на криптовалути, начело с Биткойн, наскоро претърпя значителен спад. Към 24 август 2023 г. цената на Биткойн е спаднала до 26 460 щатски долара, отбелязвайки спад от над 10% през предходните десет дни. Няколко фактора допринесоха за това и разбирането им може да даде представа за бъдещата траектория на пазара. В следващите редове ще разгледаме причините за неотдавнашния спад на цената на Биткойн.

Исторически модели и пазарни корекции

мечка бик графика цена

Според крипто експерта Бенджамин Коуен Биткойн често претърпява ценова корекция през август и септември в годината преди халвинга. Този модел е бил последователен в предишните цикли, като през тези месеци Биткойн често е падал под своите поддържащи нива.

Глобални пазарни условия

глобус финансов анализ графика

Широкият глобален пазар показва признаци на нежелание за поемане на риск. На 18 август 2023 г. цената на Биткойн се срина с над 8% само за 10 минути. Притесненията за състоянието на китайската икономика (банкрутът на втората по големина строителна компания в Китай - Evergrande) и възможността лихвените проценти в САЩ да останат високи за продължителен период от време допринесоха за тези настроения.

Продажба на Биткойни от SpaceX

На 18 август в доклад се посочваше, че компанията SpaceX на Илон Мъск е продала значителна част от притежаваните от нея Биткойни, което доведе до внезапен спад на цената. Макар все още да не е потвърдено официално, трябва да се има предвид влиянието на Мъск в крипто общността и подобни действия могат да окажат силно изразено въздействие върху цената на Биткойн.

Повишаване на доходността на американските облигации

флаг САЩ пазар графика японски свещи

На 17 август доходността на американските облигации се повиши до 2,5%, което е най-високото равнище от близо две години насам. Тази промяна често кара инвеститорите да прехвърлят средствата си от по-рискови активи, като криптовалутите, към по-стабилни такива, като облигациите.

Регулаторна несигурност

съдийско чукче Биткойн монети часовник

Няколко държави затягат позицията си по отношение на криптовалутите. Репресиите на Китай срещу добива и търговията с криптовалути, потенциалните регулации в Индия и засиленият контрол в страни като Великобритания, Япония и САЩ допринесоха за несигурността на целия крипто пазар.

Икономически сравнения

долар банкноти Бенджамин Франклин акции

Старши анализаторът на Bloomberg Intelligence Майк Макглоун направи паралел между графиката на цената на Биткойн и графиката на фондовия пазар от 30-те години на ХХ век. Той предположи, че промяна в паричната политика на Федералния резерв на САЩ може да доведе до по-нататъшен спад в цената на Биткойн.

Институционално влияние

Въпреки че подаването на заявление от BlackRock за Bitcoin Spot ETF даде тласък на крипто пазара през юни, бавният темп на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) при одобряването на ETF предизвиква известна загриженост сред инвеститорите.

По-широкообхватно въздействие

В момента се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на инвестициите в ETF, които се търгуват на пазара на ценни книжа. Неотдавнашният спад на крипто пазара не е изолиран само за Биткойн. Цената на Етериум, втората по големина криптовалута, се понижи до 1 600 щатски долара. Други големи криптовалути, като Solana и Cardano, също претърпяха значителни загуби. Този широко разпространен спад подчертава взаимосвързания характер на крипто пазара и изтъква значението на глобалните икономически и регулаторни фактори за влиянието върху цените на всички криптовалути.

Заключение

Неотдавнашният спад в цената на Биткойн е кулминация на различни макроикономически, регулаторни и технически фактори. Макар че волатилността на пазара е неоспорима, важно е да се помни, че крипто пространството все още е сравнително младо и се развива. Дългосрочно вярващите в потенциала на криптовалутите трябва да останат търпеливи и информирани, разбирайки, че пазарните колебания са естествена част от пътя на всеки клас активи.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.