18,212,025 BTC

Представяне на Биткойн и алткойните през април

Биткойн Лайткойн Рипъл Етериум Етер криптовалути лого монети xChange.bg

За няколко дни Биткойн отново беше изправен пред светлината на глобалната финансова волатилност, подчертана от остри спадове и леко възстановяване. Април се оказа особено бурен, демонстрирайки влиянията на геополитическите напрежения и икономическите индикатори върху крипто пазара.

Спадовете

На 12 април 2024 г. траекторията на цената на Биткойн реализира значителен спад по време на часовете за търговия в САЩ, като рязко падна от впечатляващо високите около 71,000 долара до под 66,000 долара. Криптовалутата успя да се стабилизира леко, установявайки се на приблизително 66,700 долара към края на вечерта, но все пак отбеляза спад от над 5% за 24 часа.

Причините за тази волатилност бяха многопластови. Геополитическите рискове се появиха като основен катализатор, когато напрежението на Близкия изток ескалира, влияейки на инвеститорите да избягват рисковите активи. Това се отрази и в традиционните пазари, където основни индекси на САЩ като S&P 500 и Nasdaq 100 паднаха с около 1.7% малко преди затварянето на борсите. В сферата на цифровите валути страхът беше осезаем, водейки до ликвидации на позиции за почти 850 милиона долара в ливъридж търговски позиции за този ден, според данни от CoinGlass. 

Половин месец след събитията в Близкия изток и халвинга от 20 април цената на Биткойн към 29 април е 42 497$, което е спад от над 10% на месечна база.

Анализатори като Бенджамин Коуън характеризираха тези колебания като типични за текущия цикъл.

Реакцията на алткойните

Спадовете не бяха изолирани само до Биткойн; Етериум и други алткойни също почувстваха силен натиск надолу, като загубиха до над 30%.

Спадове на 30 дневна база към 29 април:

Ethereum (ETH) -10.07%

Solana (SOL) -26.60%

Ripple (XRP) -18.14%

Dogecoin (DOGE) -34.04%

Cardano (ADA) -29.40%

Avalanche (AVAX) -37.65%

Polkadot (DOT) -30.08%

Chainlink (LINK) -26.12%

Polygon (MATIC) -29.03%

Internet Computer (ICP) -27.37%

Uniswap (UNI) -39.61%

Тези цифрови активи, често считани за по-волатилни от Биткойн, отразиха интензифицирана пазарна реакция, подчертавайки тяхната чувствителност както към общите настроенията на пазара, така и към специфичните стресове в екосистемите на криптовалутите. Значителните спадове на тези алткойни не бяха просто отражение на преливането от движенията на Биткойн, но и поради индивидуалната динамика на екосистемите и действията на спекулантите в тези по-малки пазари.

В тези периоди на висока волатилност, индексът за страх и алчност в крипто (Crypto Fear and Greed Index), барометър за пазарното настроение, показа забележима промяна от 'екстремна алчност' към неутрално ниво от 57 пункта, сочещо охлаждане на ентусиазма на инвеститорите. Междувременно глобалният капитал на крипто пазара реализира спад от 17% на 30-дневна паза, като се установи на 2.32 трилиона долара.

Дългосрочни перспективи

Въпреки тези краткосрочни предизвикателства, стратегическият интерес от страна на китовете на Биткойн не е намалял. Както съобщава CryptoQuant, апетитът от тези постоянни hold-ъри вече надхвърля предлагането на новодобити Биткойни, сочейки към бичи подтекст въпреки повърхностните спадове.

Навигирането в тези несигурни условия изисква нюансирано разбиране как външните събития и психологията на пазара се пресичат. За инвеститорите и наблюдателите на пазара, развиващият се наратив на Биткойн сред икономическите несигурности и геополитическите развития продължава да предлага възможности пред лицето на глобални предизвикателства.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.