18,212,025 BTC

Реакцията на пазарите след задържането на лихвените проценти от ФЕД

Федералният резерв на САЩ флаг сграда ФЕД xChange.bg

ФЕД дървени плочки щатски долар банкноти

В ход, който привлече значителното внимание както на традиционните, така и на крипто пазара, Федералният резерв на САЩ на 20.09. обяви решението да запази основния си лихвен процент, като по този начин спря продължителната си кампания срещу инфлацията. Това решение оказа влияние върху различни сектори и в тази статия ще разгледаме реакцията на пазара.

Позицията на Федералния резерв

модел на къща символ за процент мъж в костюм катинар документи химикал

Федералният резерв запази основния си лихвен процент стабилен в диапазона 5,25% - 5,5% - решение, което беше очаквано от играчите на пазара. Тази пауза идва след 11 повишения на лихвите от март 2022 г. насам, което бележи рекордно високи разходи по заемите в последните 22 години. Въпреки паузата централната банка сигнализира за възможността за още едно повишение на лихвите през тази година в зависимост от икономическите условия. Джером Пауъл, председателят на ФЕД, подчерта, че са "готови да повишат лихвите допълнително, ако е необходимо".

Въздействието върху традиционните пазари

Решението за запазване на лихвения процент беше повлияно от "солидния" икономически растеж и увеличаването на работните места. Прогнозите на ФЕД показват, че те предвиждат запазване на високите лихвени проценти до 2024 г. Смята се, че тази твърда (hawkish) позиция е стратегия за понижаване на инфлацията, без да се нанасят значителни вреди на икономиката или да се стига до големи загуби на работни места. Основната цел на централната банка остава да възстанови стабилността и да гарантира, че инфлацията ще се понижи до 2% на годишна база.

Реакцията на крипто пазара

Биткойн монета цена графики стрелка

Противно на очакванията, пазарът на криптовалути не реагира бурно на съобщението на ФЕД. Биткойн например остана относително стабилен. Тази безстрастна реакция може да показва нарастващо разминаване между традиционните финансови системи и сферата на криптовалутите. Стабилността на крипто пазара предполага съзряване на крипто средата, която се влияе в по-малка степен от традиционните финансови показатели.

Процентно отражение на популярни криптовалути за последните 7 дни

Биткойн Лайткойн Етериум Монеро монети

Bitcoin (BTC) - 3,20%

Ethereum (ETH) - 2,81%

BNB - 1,56%

XRP - 3,58%

Cardano (ADA) - 3,42%

Dogecoin (DOGE) - 2,82%

Solana (SOL) - 4,85%

Toncoin (TON) - 16,80%

TRON (TRX) - 0,62%

Dai (DAI) - 0,04%

Polkadot (DOT) - 3,15%

Polygon (MATIC) - 5,75%

Litecoin (LTC) - 4,30%

Chainlink (LINK) - 6,49%

Maker (MKR) - 8,37%

Aptos (APT) - 1,80%

Търсене на перфектния курс

Решението на Федералния резерв отново разпали дискусиите за "неутралния лихвен процент" или R-star. Тази концепция се отнася до лихвен процент, който нито предизвиква инфлация, нито тласка икономиката към рецесия. Намирането на този перфектен лихвен процент е от решаващо значение за ФЕД, за да постигне "меко приземяване", при което инфлацията се контролира, без да предизвиква рецесия.

Пазарни прогнози и бъдещи перспективи

Решението на ФЕД доведе до разнообразни прогнози за бъдещата траектория както на традиционните, така и на крипто пазарите. Докато някои експерти смятат, че ФЕД вероятно ще приеме още едно увеличение на лихвените проценти на заседанието си през ноември, други предвиждат по-предпазлив подход. Крипто пазарът, въпреки първоначалната си стабилност, все още остава уязвим от макроикономическите събития и бъдещите решения на ФЕД.

Заключение

щатски долари банкноти дървени плочки процент нагоре надолу

Решението на Федералния резерв да задържи лихвените проценти създаде предпоставки за поредица от потенциални икономически сценарии. Докато традиционните пазари остават предпазливи, устойчивостта на крипто пазара подсказва за уравновесяване в света на цифровите активи. С напредването на годината всички погледи ще бъдат насочени към следващите ходове на ФЕД и последващите пазарни реакции.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.