18,212,025 BTC

Испанската авиокомпания Vueling ще започне да приема крипто валути като платежен метод

Източник: за CryptoPotato от Dimitar Dzhondzhorov |
авиосектор крипто валути самолетни билети xChange.bg

От началото на 2023, една от най-големите авиокомпании в Испания Vueling ще започне да приеме 13 вида крипто активи като разплащателен метод. Авио гиганта ще обедини усилията си с BitPay, за да интегрира новия платежен метод и съответно да даде възможност на клиентите си да закупят самолетни билети със своите крипто активи. 

Базираната в Барселона авиокомпания ще използва технологията Universal Air Travel Plan (UATP) (глобална мрежа за сетълмент в сектора), за да интегрира по-ефективно стратегията си. 

Първоначално Vueling ще поддържа 13 криптовалути, включително някои от водещите по пазарна капитализация, като Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB ), и други.

Испанката Vueling ще стане първата нискотарифна авиокомпания в Европа, която ще каже „да“ на цифровите активи като разплащателен метод. 

Хесус Монзо, Мениджър стратегии за дистрибуция и партньорства във Vueling, вярва, че този ход потвърждава статута на компанията като „дигитална авиокомпания“.

От своя страна Мерик Теобалд, BitPay CMO сподели, че Vueling „разпознава потенциала на криптовалутите и възможността да трансформират авио индустрията, правейки плащанията по-бързи, по-сигурни и по-евтини в глобален мащаб“.

Компанията е най-голямата авиокомпания в Испания по отношение на размера на флота и броя на дестинациите. Той лети до над 120 места в Европа, Африка, Азия и Близкия изток. По-рано тази година Vueling също стана част и от Метавселената. По-конкретно, авио гиганта позволи на пътниците да визуализират и резервират своите полети с превозвача чрез канали за разпространение във виртуалната реалност.

Крипто и авиосектора 

Миналата година най-голямото летище във Венецуела - международното летище Симон Боливар (по-популярно като Maiquetía), също разкри намеренията си да приема цифрови активи като разплащателен метод.  Директорът Фреди Борхес твърди, че инициативата може да стимулира сектора на вътрешния туризъм:

„Точно както руските пътници пристигнаха в Маргарита, те също ще дойдат в Ла Гуайра през Conviasa, така че трябва да напреднем в тези нови икономически и технологични системи, до които може да се стигне.

Дубайската авиокомпания Emirates също представи подобни амбиции. Преди месец фирмата заяви, че планира да приеме биткойн като метод на плащане, като същевременно добави NFT на уебсайта си за търговия.

Статията е преведена и адаптирана от CryptoPotato

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.