18,212,025 BTC

Япония официално премахна данъка върху Биткойн - очаква се по-висока активност на крипто пазара

Източник: cointelegraph.com от Джоузеф Янг |
Биткойн Япония обем на търговия

Япония официално елиминира данъка върху Биткойн от 1 юли, поради което се очаква покачване обема на търговията в страната на изгряващото слънце.

До 30 юни продажбата на Биткойн и останалите криптовалути се облагаше с 8-процентен данък, но на 1 април тази година японското правителство прие закон, чрез който призна криптовалутите за законно средство за разплащане,  премахвайки ги от списъка с облагаемите стоки.

 

 

Японският Биткойн пазар

Това решение се очаква да предизвика значително увеличение в обема на търговията на виртуалните валути на японския пазар. От както Япония прие закона, тя работи по създаването на по-добра екосистема за Биткойн трейдърите, бизнеса и потребителите. А една от основните инициативи беше да ги улеснят възможно най-много, като премахнат външните негативни фактори като например данъка. По този начин Япония се прояви като държава, която осъзнава възможностите и потенциала на криптовалутите.

 

В същото време, пазарът към този момент е доста добре регулиран и подготвен, с работещи системи за лесна идентификация на клиентите на борсите (Know Your Customer – KYC), както и за предотвратяване изпирането на пари (Anti-Money Laundering – AML).

 

Покачването на цената на Биткойн – случайност? 

От както данъкът беше елиминиран, стойността на Биткойн се качи от около 2450 до 2570 долара за няколко дни. Тъй като страната отговаря за 16.2% от световния обем, растежът в цената не се дължи изцяло и пряко на търговията в Япония.

Въпреки това, позитивните знаци, идващи от източната страна, е възможно да са повлияли и на останалите азиатски държави, в които се случва 65% от обмена на Биткойн.

 

От премахването на данъка може да извлече позитиви и бизнесът. Онлайн търговците като Bic Camera, сайт за електроника, вече добавят разплащания с Биткойн към функционалността си. Много скоро и ресторанти, кафенета и магазини ще могат да започнат да приемат Биткойн, тъй като лидерът на японския пазар за POS-терминали, AirRegi, работи по интеграцията на криптовалутата в системата им и се очаква есента да бъде пусната като разплащателна опция.

 

Статията е преведена и адаптирана от Cointelegraph.com.


Купете Биткойн на изключително изгодни цени бързо и лесно на xchange.bg, а вече можете да търгувате и Етериум, Лайткойн, Биткойн кеш и Рипъл