18,212,025 BTC

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите с още 75 базисни пункта

федерален резерв на САЩ лого xChange.bg

Решението на Федералния резерв на САЩ

На проведеното заседание на 21 септември Федералният резерв на САЩ (Фед) реши да повиши лихвите до 3-3,25%. Това е третото поредно повишаване на лихвите в такъв размер, което идва вследствие на Индекса на потребителските цени (ИПЦ), който през август регистрира по-висок от очаквания процент на инфлация от 8,3%.

Този ход от страна на Фед бе очакван от експертите, особено след като темповете на инфлацията се оказаха доста по-високи от очакваните на 13 септември. Последните данни от август за ИПЦ показват нива на инфлация от 8,3%, което е с 20 базисни пункта по-високо от първоначалните прогнози за 8,1%.

Председателят на Фед Джером Пауъл обяви още миналия месец, че централната банка на САЩ е поела ангажимент да бори инфлацията с повишаване на лихвите, което може да предизвика "болка" на пазарите с ценни книжа.

Как увеличението на лихвите ще повлияе на крипто пазара?

От връхната си точка на обща пазарна капитализация от $3 трилиона през ноември 2021 г., крипто активите претърпяха една тежка година. Въпреки, че пазарът вече бе изтощен от непрекъснатите възходящи ходове на криптовалутите, Фед също изигра голяма роля в продължаващата зимна фаза на пазара. Според данни на Coinmarketcap и CoinGecko, Биткойн и Етериум са с над 70% спад от върховете си, като множество други валути се представят още по-зле. Въпреки че инфлацията е 8,3% и намалява от върховете, регистрирани през юни, тя значително надвишава целта на Фед от 2%.

Джером Пауъл заяви твърдо, че Фед няма да се откаже от постигането на нива от 2%, което означава допълнителни увеличения на лихвите през следващите месеци и съответно още разтърсвания на пазарите.

През лятото и преди дългоочаквания Merge на Етериум, крипто пазарът показа признаци на растеж. Лошите новини за Биткойн и Етериум започнаха след сливането, когато цената на ETH спадна с близо 15%, а тази на Биткойн на няколко пъти слезе под $19 000. Биткойн регистрира рекордните 11 седмици в червения сектор, което изтри печалбите му от 2021 г. Все още не е ясно за експертите дали хаосът, предизвикан от колапса на Terra през юни, ще остане дъно, или цените следва да се понижат още повече.

Историческите ценови графики показват как цената на Биткойн е спаднала с поне 10% след срещите на Фед през март, май и юни. Въпреки че спадът след срещата през юли беше по-малък, има ясен модел на взаимовръзка между повишения на лихвените проценти от страна на Фед и спадове на крипто пазара.

Oт началото на 2022 г. съществува силна корелация между рискови активи като акции и крипто. И двата класа се движат хармонично и се опитват да наберат инерция тази година, тъй като инвеститорите се отдръпват в отговор на повишаващите се лихвени проценти, нарастващата инфлация и потенциалната рецесия. Ако фондовият пазар се понижи поради друго повишаване на лихвите, крипто пазарът вероятно също ще го направи — и обратното.

Какъв е хоризонтът пред крипто пазара?

Пазарът на криптовалути е известен с цикличността си. Тази почти една година в червено сигнализира на множество експерти, че възстановяването е на хоризонта. Въпреки това, бъдещите повишения на лихвите от Фед и крипто събития, които не оправдават очакванията на инвеститорите, като Ethereum Merge, могат да забавят зелената свещ в графиките.

Към момента на писане на статията глобалната капитализация на целия крипто пазар е 941 милиарда долара, което е спад с над 69% от най-високата му стойност на всички времена от 3 трилиона долара през ноември 2021 г.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.