18,212,025 BTC

Ethereum Merge - всичко, което трябва да знаеш

Етериум мрежа вериги блокчейн

Какво всъщност е Ethereum Merge?

Ethereum Merge или, казано на български сливането на Етериум, е дългоочакван ъпдейт, който е насочен върху подобряването на Етериум мрежата. Това не е първият такъв ъпдейт, но смело можем да заявим, че е най-важният от създаването на Етериум мрежата през 2015 г.  Сливането се очаква да приключи по някое време в четвъртък, 15 септември. Нарича се Merge (Сливане), тъй като, за да се осъществи преходът, mainnet-ът на Етериум, или неговият първичен слой, ще се "слее" с Beacon Chain, слой с PoS консенсус. След като сливането се осъществи, Етериум ще смени механизма си на консенсус от Proof of Work (PoW) към Proof of Stake (PoS).

Какво е Proof of Work (PoW)?

Proof of Work e първият алгоритъм за консенсус, който е въведен от Сатоши Накамото при създаването на Биткойн през 2008 г. Този метод включва mining (така нареченото копаене) и миньори, които използват енергия за изчислителни задачи, които се записват в блокове в блокчейна. PoW има много почитатели, които го определят като най-сигурният механизъм от всички останали. На обратната страна са хората, които твърдят, че методът изразходва прекалено много енергия и машинен ресурс и е лош за околната среда. Това е и един от факторите за Ethereum Merge.

Как ще работи Proof of Stake (PoS) при Етериум?

Когато Mergе се осъществи, мрежата на Етериум ще разчита на валидатори, които ще верифицират всяка транзакция и ще добавят новите блокове в блокчейна. Валидаторите ще бъдат избирани на случаен принцип при всяка нужда от създаване на нов блок, което ще се случва приблизително на всеки 12 секунди след сливането на мрежата.

Защо това сливане е важно?

Важно е, защото Етериум към настоящия момент е с пазарна капитализация от почти 213 милиарда долара и на неговата мрежа са базирани редица децентрализирани приложения (dApps) и протоколи за децентрализирани финанси (DeFi). Мрежата е лидер и в сферата на дигиталното изкуство, което е под формата на NFТs. Ето защо сливането ще повлияе не само Етериум блокчейна, но и много продукти и услуги в Web3. Предвид влиянието и количеството потребители, които по някакъв начин използват Етериум, можем спокойно да заявим, че това сливане ще повлияе на целия крипто пазар.

Какво значение има Merge за останалата част от крипто света?

Етериум ще бъде първият блокчейн, който ще премине към PoS от PoW. Цялата крипто индустрия наблюдава дали ще преодолее значителните технически предизвикателства, за да приложи сливането успешно. Етериум е най-големият блокчейн за децентрализирани финанси (DeFi), със стойност от над 35 милиарда долара, заключена върху него, според данни от Defi Llama. Дали сливането ще премине гладко може да повлияе на цялата Етериум екосистема.

Какво ще се случи с настоящите миньори в Етериум мрежата?

Сливането е лошо събитие за всички, които копаят Етер. Най-вероятната развръзка за тези миньори е те просто да пренасочат машините си към копаене на друг Proof of Work (PoW) койн.

Какво предстои за мрежата на Етериум след Merge?

Според съоснователя на Етериум Виталик Бутерин в сегашното си състояние, мрежата е е завършена на 40%, а след Merge ще бъде на около 55%. В плановете на разработчиците на мрежата има още 4 важни предстоящи ъпдейта, след които мрежата ще бъде завършена напълно. Те наричат тези стъпки "surge", "verge", "purge" и "splurge". Крайната цел на всичко това е мрежата да става все по-бърза, по-сигурна и по-децентрализирана. Бутерин твърди, че в пълния си потенциал Етериум ще може да обработва по 100 000 транзакции за секунда.

Има ли мнение, което да е против това сливане?

Разбира се, на първо място това са настоящите миньори в мрежата, които след това събитие ще трябва да пренасочват ресурса си към копаене на други койни. Другите критици са тези, според които преминаването към PoS ще намали сигурността и ще направи мрежата много по-централизирана. Това мнение не е лишено от аргументи, защото няколко субекта контролират огромна част от депозирания Етер в Beacon Chain. Редица анализатори споделят следните данни - Lido Finance контролира 31,2% от цялото стейкнато Етер количество в Beacon Chain, Coinbase - 14,7%, Kraken - 8,5% и Binance - 6,6%.

Какво да очакваш и какво да не очакваш от Ethereum Merge?

Можеш да очакваш:

  • 99,5% редуциране на енергията*, която Етериум мрежата използва;

*Понастоящем една Етериум транзакция изисква мощност, еквивалентна на това, което средно домакинство в САЩ консумира за 6,5 дни, според Digiconomist. Общото потребление на енергия на Етериум възлиза на около 78,6 TWh годишно, сравнимо с потреблението на енергия в Чили, а въглеродните емисии на блокчейна са сравними с тези на Хонконг.

  • Намаляване на новото емитиране на Етер на година с 90%, според Ethereum Foundation. През юли Бутерин каза, че след като сливането приключи, емитирането ще се контролира от уравнение, което зависи от количеството стейкнат Етер, вместо да бъде фиксирано на 5 милиона на година.

Не можеш да очакваш:

  • Понижаване на транзакционните такси (gas fees);
  • По-висока скорост на транзакциите;
  • Увеличаване в капацитета на мрежата.

Заключение

Сливането (Ethereum Merge) е добро за мрежата, защото това огромно намаляване на използваната енергия ще отвори пътя пред големите корпорации, политици, държавни структури и едри инвеститори да навлязат свободно в пространството без да са атакувани с аргументи относно вредите за околната среда. Не трябва да забравяш, че основната цел на Ethereum Merge е промяната в механизма на консенсус (от Proof of Work към Proof of Stake) и това по никакъв начин няма да въздейства на капацитета на мрежата и на gas fees. Това са доста желани промени, които може би ще бъдат реализирани в следващите големи ъпдейти на Бутерин и разработчиците на Етериум мрежата.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.