18,212,025 BTC

Ел Салвадор става първата страна, която използва BTC като национална валута – Aнализ – 13 септември

Ел Салвадор флаг Биткойн xChange.bg

Във вторник, 7 септември, Биткойн стана официално законно платежно средство в Ел Салвадор. Следователно републиката се превърна в първата страна в света, която въведе криптовалута като национална валута:

Биткойн законно платежно средство Ел Салвадор Туитър

Източник: Twitter

Крипто общността аплодира бурно това събитие и го отбеляза като „Биткойн ден“ - ден, който ще остане завинаги в човешката история:

Биткойн ден Ел Салвадор

Източник: Twitter

Малко по-късно същия ден, Панама представи законопроект за признаване на Биткойн и Етериум като платежни методи - пример, че другите страни в региона следят отблизо Ел Салвадор:

Панама Биткойн Етериум платежно средство

Източник: Twitter

На следващия ден, 8 септември, парламентът на Украйна прие проектозакон за виртуалните активи - стъпка напред в легализацията на криптовалутите в страната:

Украйна проектозакон криптовалути

Източник: Twitter

Тази последователност от положителни събития засили оптимизма в крипто общността. Сега много крипто активисти очакват други държави да последват примера на Ел Салвадор. Криптовалутите обаче са с дългосрочен характер и положителните ефекти от въвеждането на Биткойн на ниво държава не се проявяват веднага. Например през изминалата седмица повечето от водещите криптовалути записаха спад на цените.

В понеделник мечият натиск върху крипто пазара продължава. Според Coin360.com един Биткойн струва 37 665,50 евро (-2,11%), един Етериум - 2 715,46 евро (-3,76%), едно DOGE - 0,1989 евро (-3,06%) и едно UNI-18,71 евро (-5,94%) :

Биткойн цена 13 септември 2021

Източник: Coin360.com

Сега нека анализираме ценовите графики на водещите криптовалути спрямо еврото в най-важните времеви рамки.

Биткойн

В седмичната времева рамка (1W), двойката BTC/EUR е формирала Мечо поглъщане (общ модел на обръщане на тренда):

Биткойн цена графика 13 септември 2021

Въпреки че е твърде рано да се каже, че по-дълбока корекция ще започне след Мечото поглъщане, търговците трябва да бъдат много предпазливи, защото тази формация показва, че мечките стават все по-агресивни на сегашното ниво; на биковете няма да им бъде лесно да продължат възходящия тренд.

Също така си струва да се подчертае, че в дневната графика (1D) двойката BTC/EUR падна под 30-дневната подвижна средна (MA 30) - друг малък мечи сигнал:

Биткойн цена графика 2 13 септември 2021

Теоретично цената на Биткойн трябва да получи подкрепа от 90-дневната подвижна средна (MA 90), която в момента е на ниво от 34 096 евро, и да се възстанови.

За търговците обаче ще бъде по-малко рисковано да отварят дълги позиции само ако в 4-часовата графика (4H) двойката BTC/EUR се върне към Възходящия канал (възходящ тренд):

Биткойн цена графика 2 13 септември 2021

Етериум

В седмичната графика (1W) двойката ETH/EUR срещна съпротива от предишния местен връх и се отдръпна:

Етериум цена графика 13 септември 2021

Независимо от това, началната и крайната цена на свещите от текущия локален връх са по-високи от тези на свещите от предишния локален максимум. Ние считаме това за бичи сигнал, който показва, че е само въпрос на време биковете да възобновят възходящия тренд.

Ето защо, както вече споменахме няколко пъти в предишните три анализа, ако в дневната графика (1D) двойката ETH/EUR получава подкрепа от долната линия (линията на тренда) на Възходящия канал (възходящ тренд), ще изчакаме отскок, за да отворим дълга позиция:

Етериум цена графика 2 13 септември 2021

Dogecoin

В седмичната графика (1W), двойката DOGE/EUR е формирала Мечо поглъщане, подобно на ценовата диаграма на Биткойн:

DOGE цена графика 13 септември 2021

Тъй като Мечото поглъщане е типичен мечи модел, ние ще се въздържаме от отваряне на дълга позиция през следващите няколко дни.

Освен това, в 4-часовата диаграма (4H) двойката DOGE/EUR не успя да пробие горната линия на Бичия флаг миналата седмица:

DOGE цена графика 2 13 септември 2021

Както може да се види от графиката, цената на Dogecoin продължава да се плъзга надолу в рамките на флага. Ето защо засега ще останем в режим на изчакване, докато се появи ясен бичи сигнал.

Uniswap

В седмичната графика (1W), двойката UNI/EUR също е формирала Мечо поглъщане:

UNI цена графика 13 септември 2021

Като се има предвид, че това е меча формация, засега ще стоим настрана и от тази крипто двойка.

Интересното е, че в 4-часовата диаграма (4H) UNI/EUR спадна до линията, която пресича раменете на двойното дъно:

UNI цена графика 2 13 септември 2021

Както може да се види от графиката, в момента цената на UNI се консолидира на същата тази линия. В опит да уловим потенциалното подновяване на възходящия тренд, можем да отворим малка дълга позиция само ако цената отскочи от линията.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, USDT, USDC, LINK, Dogecoin и UNI. Свали приложението ни за Android и iOS.

Анализът е само и единствено с информативна цел и не представлява съвет, препоръка или предложение за покупка или продажба на Биткойн, която и да е друга криптовалута или финансов инструмент. "Глобал Ексчейндж" ООД не носи отговорност за загуби след използването на текущия анализ. Инвестирайте разумно и само суми, които може да си позволите да загубите.