18,212,025 BTC

Dencun: Стратегически ход на Етериум към скалиране и намаляване на gas fees

Етериум Ethereum символ лого монета блокчейн бинарен код мъж в костюм екран смартфон

Етериум монети графика абстракция

Със знаковото обновление, известно като Dencun или Cancun-Deneb, Етериум блокчейнът е на път да претърпи трансформационна промяна. Този ъпгрейд обещава да революционизира мрежата чрез въвеждането на "proto-danksharding" - иновация, която цели да повиши мащабируемостта, сигурността и да намали разходите за транзакции, особено за второ ниво блокчейни (Layer 2). С етапното активиране на ъпгрейда в тестови мрежи като Sepolia и Goerli и предстоящото пускане в тестовата мрежа Holesky, Етериум общността с нетърпение очаква потенциално революционния ефект от Dencun.

Разбиране на Proto-Danksharding

Етериум Ethereum монета лого символ proto-danksharding мрежа

В основата на обновяването на Dencun е proto-danksharding, коeто Етериум планира да приложи. Proto-danksharding е разработен, за да се справи с някои от най-сериозните предизвикателства, свързани със скалирането, пред които е изправена мрежата, като намали разходите за транзакции и за наличност на данни. Това се постига чрез въвеждането на “blobs” - разделени пространства за данни, които позволяват по-ефективна обработка на транзакциите. Крайната цел е да се увеличи значително капацитетът на Етериум за обработка на транзакции, като потенциално се даде възможност на мрежата да изпълнява над 100 000 транзакции в секунда. Това е от решаващо значение за поддържането на нарастващата екосистема от децентрализирани приложения (dApps) и техните потребители.

Основни етапи и въздействие върху DeFi пазара

Надстройката на Dencun старателно напредва в процеса на внедряване, с успешни активации в тестовите мрежи Sepolia и Goerli. Следващата критична стъпка е пускането в тестовата мрежа Holesky, насрочено за 7 февруари 2024 г. Тази фаза е от решаващо значение за определяне на графика за активиране на Dencun в основната мрежа на Етериум. Техническите нововъведения, въведени от Dencun, по-специално използването на блобове (blobs), имат за цел да намалят разходите, свързани с ролъпите (rollups) в главната мрежа на Етериум, като компресират данните за транзакциите извън веригата и по този начин намаляват изискванията за съхранение и обработка.

Пазарното въздействие на обновяването на Dencun е многостранно. Като подобрява възможностите за обработка на транзакциите в Етериум и намалява разходите, Dencun може да привлече повече разработчици и потребители към екосистемата на Етериум, което потенциално да стимулира и увеличи значително търсенето на ETH. Освен това успешното внедряване на Dencun се очаква да повиши доверието на инвеститорите в дългосрочната перспектива пред Етериум и способността на екипа му от разработчици да изпълнява сложни надстройки на основната мрежа. Тази увереност, съчетана с очакването на ползите от надграждането, може да доведе до повишаване и краткосрочна волатилност на цената, докато пазарът се адаптира към тези събития.

Заключение

Dencun бележи началото на фазата "The Surge" в пътната карта за развитие на Етериум към усъвършенстване, скалиране и подобряване на така наречените gas fees. Тъй като надстройката преминава през разгръщането си в тестовата мрежа към пълното ѝ внедряване в основната мрежа, тя обещава да постави началото на нова ера. Като се справя с някои от най-значимите предизвикателства, пред които са изправени блокчейн мрежите днес, Dencun има за цел да подобри цялостната функционалност и ефективност на Етериум мрежата, като я направи по-достъпна и привлекателна за по-широк кръг потребители и приложения. Dencun може да отбележи важен етап в продължаващите усилия на Етериум да се развива и адаптира към нуждите на своята нарастваща екосистема.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.