18,212,025 BTC

Coinbase срещу SEC: Потапяне в правната борба, определяща бъдещето на криптовалутите в САЩ

xChange.bg Coinbase SEC комисия за ценни книжа САЩ крипто Биткойн Белият дом

През последните месеци финансовият свят следи отблизо правния спор между Coinbase, една от водещите световни борси за криптовалути, и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC). Този спор е силно видима проява на голямата регулаторна несигурност, свързана с криптовалутите в САЩ.

Началото

Корените на този конфликт могат да бъдат проследени до юни 2023 г., когато SEC подаде съдебен иск срещу крипто борсата Coinbase и нейния международен конкурент Binance. Регулаторният орган твърди, че и двете компании са работили незаконно, което бележи значителна ескалация в усилията на SEC да регулира процъфтяващата крипто индустрия.

крипто регулация чукче Биткойн черна тетрадка

Аргументът на SEC се основава на твърдението, че повечето предлагани криптовалути от тези борси са всъщност ценни книжа. Като такива, те следва да подлежат на същите регулации, които регламентират статуса на традиционните ценни книжа като акции и облигации. SEC стигна дотам, че поиска от Coinbase да спре търговията с всички криптовалути с изключение на Биткойн - искане, което главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг определи като равносилно на прекратяване на крипто индустрията в САЩ.

В отговор Coinbase оспори иска на SEC с аргумента, че не търгува с ценни книжа, което прави аргументите на SEC невалидни. Coinbase твърди, че нейните предложения са нов вид цифров актив, който изисква индивидуални правила и регулации, и твърди, че настоящата позиция на SEC надхвърля законовите ѝ правомощия.

Ответни действия

На 4 август 2023 г. Coinbase предприе важен правен ход, като подаде молба за цялостно отхвърляне на иска на SEC. Главният юридически директор на Coinbase Пол Гревал заяви, че SEC е нарушила надлежния процес, злоупотребила е с правото си на преценка и се е отказала от собствените си по-ранни тълкувания на законите за ценните книжа. Крипто гигантът твърди, че нито един от активите или услугите, цитирани в жалбата на SEC, не са инвестиционни договори съгласно дългогодишното законодателство за ценните книжа, поради което искането за отхвърляне трябва да бъде уважено.

чукче Биткойн монета съд

Правното противопоставяне на Coinbase със SEC се превърна в определящ момент за бъдещето на крипто индустрията. Става въпрос не само за определяне на границите на съществуващото право в областта на ценните книжа, но и за създаване на ясна регулаторна рамка за криптовалутите, която може едновременно да защити инвеститорите и да насърчи иновациите.

Изходът от делото

Изходът от това дело може да създаде прецедент за това как цифровите активи ще бъдат регулирани в бъдеще, като потенциално може да предизвика законодателни действия от страна на Конгреса. С поглед напред можем да очакваме, че този сблъсък между една от най-влиятелните крипто борси и SEC ще продължи да оформя траекторията на индустрията на крипто активите.

Делото с Coinbase представлява стремежът на по-широката крипто индустрия към регулаторна яснота и, независимо от изхода на делото, е ясно, че диалогът, който то предизвиква, може да доведе до така необходимата регулаторна сигурност за криптовалутите.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.