18,212,025 BTC

Ефектът от отключването на $470 млн. в ETH от Celsius върху екосистемата

Етериум монета лого лаптоп клавиатура xChange.bg

Изпадналата в затруднение платформа за крипто заеми Celsius потвърди, че е започнала да изтегля и ребалансира своите криптоактиви, включително значително количество ETH, тъй като се подготвя за "своевременно разпределение на средства към кредиторите". На 5 януари фирмата за кредитиране, която през юли 2022 г. подаде молба за закрила по глава 11, заяви, че е започнала да прехвърля активи, за да "осигури достатъчна ликвидност" в подготовка за евентуални разпределения на активи. Celsius добави, че ще отключи (unstake) съществуващите си притежания на Ether, "които са осигурили на масата ценни приходи от възнаграждения за стейкване". 

Стратегията на Celsius

Мащаб на отключените токени: Планът на Celsius да отблокира активите си в Етериум (206 319 ETH) на стойност почти 470 млн. долара не е просто заглавие, а финансово земетресение. Този ход е част от усилията на компанията да ликвидира активи, за да се разплати с кредиторите след обвиненията в лошо управление и ареста на нейния основател Алекс Машински за измама.

Ефект върху пазара: Отключването на такова значително количество ETH предизвиква смесени реакции. Някои пазарни анализатори изразяват загриженост относно потенциалната волатилност на пазара, докато други очакват положителен дългосрочен ефект върху пазара на Етериум.

Натрупани опашки за валидиране: Отделянето на средства създаде натрупване за валидаторите на Етериум. Както беше съобщено на 5 януари 2024 г., валидаторите са изправени пред 5/6-дневно чакане за излизане от мрежата, което е значително увеличение спрямо предишната норма от около ден.

Финансови и правни последици

Погасяване на задължения към кредитори: Основната цел на изтеглянето на стейкнатите крипто активи е да се осигури своевременно разпределение на средствата на кредиторите. Планът за възстановяване включва разпределения както в Биткойн, така и в Етериум.

Стратегия на NewCo: След обявяването си в несъстоятелност, Celsius обяви преориентация към копаене на Биткойн чрез създаването на нова компания, NewCo, която се фокусира върху стейкването и добиването на криптовалути.

Реакции

Реакциите на пазара към ходовете на Celsius са смесени, като някои изразяват загриженост от потенциален спад на пазара при паническо продаване на Етериум, докато други гледат оптимистично към бъдещето. Наблюдава се лек спад на цената на Етериум до 2 226 долара, което е спад от 2.6% на седмична база, но остава неясно какъв ще бъде дългосрочният ефект от развитието на ситуацията.

Навигация в условията на несигурност

Решението на Celsius бележи още един критичен момент на пазара на криптовалути. То не само отразява продължаващите предизвикателства в платформите за крипто заеми, но и подчертава сложните взаимозависимости и връзки в крипто екосистемата. Тъй като Celsius продължава да се ориентира към своя фалит и разплащане на кредиторите, по-широките последици от тези действия за пазара на Етериум и настроенията на инвеститорите остават в центъра на интереса и тепърва предстои развитие.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.