18,212,025 BTC

Бъдете спокойни, Биткойн разработчиците не се притесняват за потенциално разцепване на криптовалутата

Източник: coindesk.com от Алиса Хъртиг |
шах мат биткойн разработчици xChange.bg

„Спокоен“ и „обран“ са може би двете определения, които не са най-подходящите за биткойн разработчиците през последните две години. Най-бурните две години, белязани от разгорещен дебат, как да се увеличи скоростта на транзакциите с биткойни.  

 

След като голяма част от копачите се прехвърлиха към Bitcoin Unlimited, популярна, но същевременно и спорна алтернатива на Bitcoin Core, дебатът за потенциален „hard fork“ набира сила. Драстичната промяна на протокола на биткойн (Bitcoin Unlimited) ще принуди потребителите  да преминат към него, а ако не всички са съгласни, то най-вероятно ще станем свидетели на разделянето на биткойн на две конкуриращи се отделни криптовалути; едната Bitcoin Unlimited (BTU), а другата Bitcoin Core (BTC). За оригиналния софтуер на биткойн (BTC), също се подготвя ъпдейт (т.н. SegWit), който да позволява повече транзакции да се вписват в един блок от веригата, своевремнно увеличавайки скоростта на транзакциите.

 

Спорът, кой вариант е по-добър, остави потребителите на биткойн да се чудят дали да продават позициите си и какво ще се случи след потенциалното разделяне със старата блок-верига.

 

И все пак, не всеки си мисли, че това ще се материализира.

Един от разработчиците на биткойн протокола, Ерик Ломброзо, гледа на ситуацията спокойно, твърдейки, че това вече се е случвало. Bitcoin XT и Bitcoin Classic също са се появявали през годините като алтернативи, но в последствие популярността им е затихвала.

Докато привържениците на BTU смятат, че това ще бъде доминиращият протокол, критиците са скептични, поради наличието на две съществено важни грешки в кода на алтернативния протокол, открити наскоро.

Ломброзо твърди, че BTU не е по-различен от предшествениците си, като добави:

"Идеята, че можете да промените биткойн, като настройвате една група срещу друга, е погрешна, както идеята, че може да се достигне спорен консенсус за промяна на правилата чрез принуда. Биткойн изисква по-тактична дипломация."

 

От другата страна на монетата е главният мозък зад BTU, Питър Ризън, който смята, че има 75% шанс да станем свидетели на ъпгрейд за увеличаване обема на блоковете през 2017. Но същевременно се съгласява с Ломброзо, че няма да има „разцепване“:

"Мисля, че страхът от разцепване е напълно преувеличен - никой не иска това да се случи, това няма да се случи."

 

"Altcoin" заплаха

Други разработчиците са на мнение, че има голяма вероятност от разделяне. Някои от тях вземат превантивни мерки, като пишат код, който да предпази тези биткойн портфейли, които най-често се ползват от обикновения потребител, от това да не разпознаят невярна информация за транзакциите и с това да бъдат измамени.

 

Към този момент, има хора от двете страни, които се надяват „разцепването“ да се случи по-скоро, така че въпросът най-накрая да се разреши.

И, наистина, някои от поддръжниците на Bitcoin Unlimited бързат да видят промяната. Президентът на BTU, Андрю Клифърд, смята, че ако не се случи тази година, вредата в дългосрочен план ще бъде необратима. Алтернативните криптовалути като ethereum или monero ще наберат достатъчна скорост, ако биткойн разработчиците не намерят консенсус, как да се увеличи обема на един блок, за да се извършват повече транзакции по-бързо.

 

Преки интереси

Докато някои твърдят, че само един биткойн протокол ще оцелее, други смятат, че поради спорния характер на ситуацията, Bitcoin Unlimited ще се отдели като друга криптовалута.

"По дефиниция „hard fork“ е алтернативна валута, която цялата общност решава да приеме като заместител на старата“, каза един от разработчиците на BTC, Лука Дашр.

"Тъй като по-голямата част от общността отхвърля Bitcoin Unlimited, не е възможно тя да замести Bitcoin Core", заключва той.

 

Повечето хора, все пак, искат само един Bitcoin, но е трудно да се стигне до консенсус, кой трябва да бъде той. Не всеки е съгласен с идеята за преминаване към нова криптовалута с нови правила, дори с незначителни промени, което става ясно от последните две години, изпълнени със спорове. Така че, хората се притесняват, че това може да доведе до някакъв вид разделение

.

Ето защо все още не се е случило, отбелязва Ломброзо и защо няма да се случи в скоро време.

В заключение той каза:

"Разцепването може да се случи по всяко време. Това, че хората не го правят, говори много“

 

Статията е преведена и адаптирана от Coindesk.com

 

А Вие какво смятате? Ще станем ли свидетели на два биткойн-а и ще доминира ли някой от тях? Пишете ни в коментарите.