18,212,025 BTC

Дългоочакваният Биткойн ъпгрейд Taproot - какво трябва да знаем?

Източник: за CoinDesk от Alyssa Hertig |
Биткойн глобална мрежа xChange.bg

В 5:15 UTC (00:15 EST), неделя, 14 ноември, Taproot, дългоочакваният ъпгрейд на Биткойна, беше активиран при блок 709,632, давайки възможност на разработчиците да интегрират нови функции, които ще подобрят поверителността, мащабируемостта и сигурността на мрежата.

Какво е Taproot?

Taproot е смесица от иновативни технически подходи. В основата на ъпгрейда стоят т.нар. подписи на Шнор (Schnorr signatures). До този момент мрежата използваше цифрови подписи, базирани на криптографската схема ECDSA, при които потребителят одобрява транзакция със своя частен ключ, за да потвърди изпращането ѝ. Taproot надгражда тази практика благодарение на схемата Шнор. Всяка транзакция, използваща Taproot, вече ще прилага тази нова схема за цифрово подписване, която има способността да повишава поверителността, сигурността и мащаба на Биткойн транзакциите.

Освен че са по-малки и по-бързи от ECDSA, подписите на Шнор имат допълнителното предимство, че са „линейни“, комбинация, която ще повиши поверителността на транзакциите и ще позволи по-леки и сложни интелигентни договори (smart contracts). 

Taproot ще има положителни последици за различни проекти в цялата екосистема. Транзакциите с множество подписи, например, ще бъдат по-евтини и ще използват по-малко данни. 

Поверителност

Taproot е част от усилията на разработчици по целия свят, чиято мисия е подобряване на поверителността на Биткойн, тъй като историята на транзакциите му е много публична. Всеки потребител може да потърси дадена транзакция, изпратена някога, като използва публичен блок експлорър, като Mempool.space.

Това все още е така с Taproot, но подробностите за някои по-сложни транзакции - често наричани интелигентни договори, ще могат да бъдат скрити. Например, докато в момента транзакциите в Lightning Network се различават в блокчейна, Taproot предлага възможността те да изглеждат точно като всяка друга транзакция, което допълнително повишава поверителността.

Мащабируемост

Друг проблем, който Taproot трябва да реши, е ограниченото пространство за транзакции на Биткойн, което прави мащабируемостта огромен проблем за цифровата валута. Разработчиците не могат просто да увеличат този лимит, без да се намесват в децентрализацията на Биткойн, така че те винаги търсят начини да използват по-ефективно наличното блоково пространство.

Тъй като подписите на Шнор могат да се използват за комбиниране на множество подписи в един, те могат да помогнат за намаляване на количеството данни, съхранявани в блокчейна. Това намаляване на размера на данните може да повиши мащабируемостта. 

Какво да очакваме от Биткойн и Taproot

Към момента на съставяне на статията, малко повече от половината от Биткойн нодовете сигнализират за подкрепа към ъпгрейда. Останалите работят със стар софтуер, което означава, че все още няма да могат да наложат новите подобрения на Taproot – поне не и докато не ъпгрейднат до Bitcoin Core 21.1. Но въпреки това мрежата ще продължи да работи добре.

Всички копачи, които не са ъпгрейднали до новия софтуер, няма да могат да копаят толкова успешно в мрежата и ще пропуснат ползи. Но разработчиците са направили много, за да гарантират, че копачите са имали адекватна възможност да ъпгрейднат. Всъщност над 90% от копачите вече са посочили, че планират да ъпгрейднат до новия софтуер, поради което Taproot успя да получи достатъчно подкрепа още през юни. 

Активирането обаче не означава, че цялата работа е свършена. Потребителите няма да могат да изпращат или получават новия тип транзакции, докато техният конкретен Биткойн портфейл не започне да ги поддържа – а повечето портфейли все още не са го направили. Разработчиците на портфейли ще трябва да напишат нов код за своите портфейли, за да направят подобни транзакции възможни.

Ако историята е някакъв ориентир, може да отнеме месеци или години, докато портфейлите започнат да поддържат ъпгрейда. На SegWit например (последният сравнително важен ъпгрейд на Биткойн) му отне около 2 години да достигне 50% приемане. 

Основното нещо, което трябва да имате предвид, е, че Taproot ще даде възможност за нови разработки и нови решения, като по някои от тези проекти вече се работи. Много от тях най-вероятно не можем дори да си ги представим в момента, но предстои да видим какво ще донесе бъдещето на крипто общността.

Статията е преведена и адаптирана от CoinDesk.

Стани част от бъдещето! Купи Биткойн на xChange.bg в три лесни стъпки! Mоже да търгуваш и Етериум, Лайткойн, Биткойн Кеш, UNI, DOGE, USDT, USDC и LINK. Свали приложението ни за Android и iOS.